|
DX-peditia Z23MD in Zimbabwe
DXpeditia avand indicativul Z23MD, este organizata de grupul MDXC (Mediteranean DX Group) care are in palmares un numar impresionant de DXpeditii desfasurate in diverse locuri indepartate de pe mapamond. Detalii suplimentare se pot obtine de pe website-ul DXpeditiei (http://www.mdxc.org/z23md/).
Zimbabwe este o tara aflata in sudul Africii, fara iesire la ocean, cu o istorie tumultoasa si o populatie de 16 milioane de locuitori.
Membrii echipei s-au intalnit pe data de 25 octombrie 2018 la radioclubul din Milano unde au servit un pranz italian si un tort festiv deosebit.
Intotdeauna exista un compromis intre rata de legaturi pe ora si cerinta benzii respective pentru anumite regiuni. De exemplu in timpul noptii, operatorul trebuie sa aleaga intre o rata relativ mare de 100-300 QSO-uri/ora in banda de 7 MHz sau 10 QSO-uri pe ora in banda de 1,8 MHz. Lucrand in banda de 7 MHz in acest caz va ridica rapid numarul total de legaturi pe care DXpeditia le raporteaza la sfarsit.
In acelasi timp in banda de 1,8 MHz Z2 (Zimbabwe) este o entitate DX extrem de rara, mai ales pentru radioamatorii din Asia. Multe DXpeditii din Zimbabwe din trecut nu au activat benzile de 80 m si 160 m. Activarea acestor benzi necesita antene cu lungime mare (verticale de minimum 18 metri inaltime, Beverage de 200-300 metri lungime etc) care se instaleaza pe suprafete foarte mari comparativ cu antenele pentru celelalte benzi (de la 10 m la 40 m) si totodata necesita un efort de fier, de lunga durata, din partea operatorului pentru a decoda aceste indicative care au un semnal apropiat de zgomotul de fond.
O alta decizie importanta pe care operatorul trebuie sa o ia in considerare este abilitatea de a sti in orice moment unde pe mapamond este rasaritul si apusul soarelui. Acest lucru este necesar, pentru ca asa cum se stie, propagarea optima cu o anumita regiune din lume are loc in aceasta perioada scurta de timp, de aproximativ 1 ora. Programul de loging are o ferestra specializata care arata aceasta informatie constant, pe ecran.
De exemplu, pentru a lucra Japonia in banda de 3.5 MHz, perioda optima este intre 20:30Z si 21:30Z, care corespunde cu rasaritul soarelui in Japonia. Sau pentru a lucra America de Nord in banda de 3,5 MHz momentul optim este rasaritul soarelui in Zimbabwe. In aceste perioade de timp, operatorul trebuie sa insiste sa lucreze numai statii din aceasta regiune pentru a maximiza sansele acestor radioamatori de a avea o legatura cu aceasta entitate DX rara. Exista intotdeauna tentatia opertorului de a raspunde altor statii, de obicei mult mai puternice, care nu sunt localizate in regiunile rare.
Aceste detalii si multe altele trebuie luate in considerare de fiecare operator, in timp real. Este o calitate pe care operatorul o dobandeste de-a lungul anilor si prin participarea la multe DXpeditii.
In timpul acestor DXpeditii exista intotdeuna abilitatea de a invata ceva nou de la ceilalti operatori. Unii sunt "experti" in computere sau software, altii in antene pentru benzile joase, altii in electronica, altii sunt manageri foarte buni sau cunosc toate detaliile "ascunse" dintr-un transceiver sau amplificator. Fiecare operator isi poate aduce in acest fel contributia la succesul DXpeditiei si in acelasi timp reprezinta o oportunitate de a invata ceva nou.
In general se considera ca o DXpeditie a facut un efort notabil in benzile joase daca a realizat cel putin 1000 legaturi in 80 m si cel putin 500 de lagaturi in 160 m, practic oferind o sansa cat de cat radioamatorilor de a realiza o legatura. Evident ca aceste numere sunt relative pentru ca depind de activitatea solara, disponibilitatea antenelor, inaltimea amplasamantului, proximitatea fata de ocean (apa sarata), numarul de operatori etc.
Multe DXpeditii ofera posibilitaea de a vedea log-ul in timp real in internet, altele fac o actualizare zilnica sau chiar la sfarsitul DXpeditiei. Posibilitatea de a vedea log-ul in timp real este in general dificila pentru ca in destinatiile foarte indepartate este greu de a obtine o legatura constanta la Internet la un pret rezonabil.
Log-ul DXpeditiei Z23MD se afla la aceasta adresa web: http://www.mdxc.org/z23md/logoqrs/. Se pot vizualiza si cateva statistici legate de numarul total de legaturi precum si detalii legate de distributia pe benzi, continente precum si alte criterii. Atat timp cat legatura la internet functioneaza, se poate vizualiza log-ul in timp real.
Zgomotul radio produs de instalatiile create de oameni, se gaseste pretutindeni, chiar si in Zimbabwe.
Cand distanta dintre cele 2 ture din zi a fiecarui operator este maxima, se considera ca operatorul are o zi libera si are oportunitatea de face vizite la diverse obiective turistice din zona. Cele mai populare destinatii in Zimbabwe sunt parcurile de animale salbatice si celebra cascada Victoria (https://ro.wikipedia.org/wiki/Cascada_Victoria) descoperita de David Livingstone in 1855.
Urmatorul popas pentru KO8SCA/YO8SCA: concursul CQ WW CW 2018 in St. Vincent cu indicativul J8NY! Va astept in pile-up cu un multiplicator unic!
Articol aparut la 31-10-2018 4855 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |