hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

DX-peditia Z23MD in Zimbabwe

Adrian Ciuperca KO8SCA

O echipa internationala formata din 16 operatori din 7 tari diferite se afla la aceasta ora (30 octombrie 2018) in Zimbabwe pentru perioada 26 octombrie - 6 noiembrie 2018. Echipa are si doi operatori romani: Gabi Paisa (YO8WW) si Adrian Ciuperca (KO8SCA/YO8SCA).

DXpeditia avand indicativul Z23MD, este organizata de grupul MDXC (Mediteranean DX Group) care are in palmares un numar impresionant de DXpeditii desfasurate in diverse locuri indepartate de pe mapamond. Detalii suplimentare se pot obtine de pe website-ul DXpeditiei (http://www.mdxc.org/z23md/).

Zimbabwe este o tara aflata in sudul Africii, fara iesire la ocean, cu o istorie tumultoasa si o populatie de 16 milioane de locuitori.

Membrii echipei s-au intalnit pe data de 25 octombrie 2018 la radioclubul din Milano unde au servit un pranz italian si un tort festiv deosebit.


Un pranz italian DX


Tort festiv


IQ2VA


Cativa membri ai echipei au facut cateva legaturi de la statia radio a radioclubului IQ2VA.
In imagine KO8SCA/YO8SCA operand IQ2VA


In aeroport in Milano, echipa are un numar impresionant de bagaje, pline cu echipament radio si antene


Zborul spre Harare, cu intrerupere in Addis Ababa, a fost operat de compania aeriana Ethiopian Airlines.


Zilnic, masa de seara aduce impreuna toata echipa.


Tura de lucru este de 3 ore, de 2 la fiecare 24 de ore.
Locatia de operare CW este separata de cea de SSB/RTTY/FT8.


Un numar divers de antene au fost instalate pentru ambele locatii (CW si SSB):
Spiderbeam,antene verticale, Beverage, 4 square, dipoli, KY9A etc


160 m vertical


80 m vertical


Cazarea echipei este la 22 Km de Harare capitala Zimbabwe, in parcul Mbizi (www.mbizi.co.zw).
Fiecare “casuta” cu avoperis de stuf, cazeaza 2-3 operatori.


Piscina e binevenita in timpul zilei cand temeraturile sunt foarte ridicate


Parcul se afla la o altitudine de 1500M fata de nivelul marii si in acest sezon, temperaturile sunt foarte scazute in timpul noptii.
In timpul liber operatorii au ocazia sa viziteze parcul safari de animale, cu ghizii locali.


Orice turist are ocazia sa devina bilionar in moneda locala! Aceste bancnote,
tiparite in timpul perioadelor inflatiei galopante din Zimbabwe, au fost scoase din circulatie acum 10 ani.
Insa spre deliciul turistilor, aceste bancnote pot fi achizitionate pentru $1.


Harare, capitala tarii, este un oras modern si aglomerat.

4 noiembrie 2018

In total Z23MD are 5 statii radio: doua pentru fonie (SSB), una pentru RTTY/FT8 si doua pentru telegrafie (CW). Toate statiile functioneaza non-stop; cu alte cuvinte, intotdeauna sunt 5 operatori care opereaza la un moment dat. Fiecare operator in tura de 3 ore, are latitudinea de a alege banda optima pentru emisie.

Intotdeauna exista un compromis intre rata de legaturi pe ora si cerinta benzii respective pentru anumite regiuni. De exemplu in timpul noptii, operatorul trebuie sa aleaga intre o rata relativ mare de 100-300 QSO-uri/ora in banda de 7 MHz sau 10 QSO-uri pe ora in banda de 1,8 MHz. Lucrand in banda de 7 MHz in acest caz va ridica rapid numarul total de legaturi pe care DXpeditia le raporteaza la sfarsit.

In acelasi timp in banda de 1,8 MHz Z2 (Zimbabwe) este o entitate DX extrem de rara, mai ales pentru radioamatorii din Asia. Multe DXpeditii din Zimbabwe din trecut nu au activat benzile de 80 m si 160 m. Activarea acestor benzi necesita antene cu lungime mare (verticale de minimum 18 metri inaltime, Beverage de 200-300 metri lungime etc) care se instaleaza pe suprafete foarte mari comparativ cu antenele pentru celelalte benzi (de la 10 m la 40 m) si totodata necesita un efort de fier, de lunga durata, din partea operatorului pentru a decoda aceste indicative care au un semnal apropiat de zgomotul de fond.

O alta decizie importanta pe care operatorul trebuie sa o ia in considerare este abilitatea de a sti in orice moment unde pe mapamond este rasaritul si apusul soarelui. Acest lucru este necesar, pentru ca asa cum se stie, propagarea optima cu o anumita regiune din lume are loc in aceasta perioada scurta de timp, de aproximativ 1 ora. Programul de loging are o ferestra specializata care arata aceasta informatie constant, pe ecran.

De exemplu, pentru a lucra Japonia in banda de 3.5 MHz, perioda optima este intre 20:30Z si 21:30Z, care corespunde cu rasaritul soarelui in Japonia. Sau pentru a lucra America de Nord in banda de 3,5 MHz momentul optim este rasaritul soarelui in Zimbabwe. In aceste perioade de timp, operatorul trebuie sa insiste sa lucreze numai statii din aceasta regiune pentru a maximiza sansele acestor radioamatori de a avea o legatura cu aceasta entitate DX rara. Exista intotdeauna tentatia opertorului de a raspunde altor statii, de obicei mult mai puternice, care nu sunt localizate in regiunile rare.

Aceste detalii si multe altele trebuie luate in considerare de fiecare operator, in timp real. Este o calitate pe care operatorul o dobandeste de-a lungul anilor si prin participarea la multe DXpeditii.

In timpul acestor DXpeditii exista intotdeuna abilitatea de a invata ceva nou de la ceilalti operatori. Unii sunt "experti" in computere sau software, altii in antene pentru benzile joase, altii in electronica, altii sunt manageri foarte buni sau cunosc toate detaliile "ascunse" dintr-un transceiver sau amplificator. Fiecare operator isi poate aduce in acest fel contributia la succesul DXpeditiei si in acelasi timp reprezinta o oportunitate de a invata ceva nou.

In general se considera ca o DXpeditie a facut un efort notabil in benzile joase daca a realizat cel putin 1000 legaturi in 80 m si cel putin 500 de lagaturi in 160 m, practic oferind o sansa cat de cat radioamatorilor de a realiza o legatura. Evident ca aceste numere sunt relative pentru ca depind de activitatea solara, disponibilitatea antenelor, inaltimea amplasamantului, proximitatea fata de ocean (apa sarata), numarul de operatori etc.

Multe DXpeditii ofera posibilitaea de a vedea log-ul in timp real in internet, altele fac o actualizare zilnica sau chiar la sfarsitul DXpeditiei. Posibilitatea de a vedea log-ul in timp real este in general dificila pentru ca in destinatiile foarte indepartate este greu de a obtine o legatura constanta la Internet la un pret rezonabil.

Log-ul DXpeditiei Z23MD se afla la aceasta adresa web: http://www.mdxc.org/z23md/logoqrs/. Se pot vizualiza si cateva statistici legate de numarul total de legaturi precum si detalii legate de distributia pe benzi, continente precum si alte criterii. Atat timp cat legatura la internet functioneaza, se poate vizualiza log-ul in timp real.

Zgomotul radio produs de instalatiile create de oameni, se gaseste pretutindeni, chiar si in Zimbabwe.


Antena 4 square pentru 30M este inutila pentru receptie cand zgomotul este S7/S8.


Insa, daca exista spatiul necesar, problema se poate rezolva relativ simplu cu o antena Beverage.

Cand distanta dintre cele 2 ture din zi a fiecarui operator este maxima, se considera ca operatorul are o zi libera si are oportunitatea de face vizite la diverse obiective turistice din zona. Cele mai populare destinatii in Zimbabwe sunt parcurile de animale salbatice si celebra cascada Victoria (https://ro.wikipedia.org/wiki/Cascada_Victoria) descoperita de David Livingstone in 1855.

12 noiembrie 2018


Cativa membri ai echipei Z23MD au vizitat Cascada Victoria


Cascada Victoria in perioada secetoasa a anului


Dupa 10 zile de pile-upuri, 46000 de legaturi si multe amintiri,
echipa Z23MD pune un sfarsit placut acestei DXpeditii

Urmatorul popas pentru KO8SCA/YO8SCA: concursul CQ WW CW 2018 in St. Vincent cu indicativul J8NY! Va astept in pile-up cu un multiplicator unic!

Adrian Ciuperca KO8SCA

Articol aparut la 31-10-2018

4680

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (12)  

  • Postat de Ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2018-10-31 12:26:09 (ora Romaniei)
  • Felicitari Adrian ! Esti intr-o companie selecta ! Am vazut statii din YO8 foarte "prolifice" !!!
    YR8D nu reuseste sa va lucreze ! Mult succes ! 73 !

  • Postat de Paul - YO2MPG (yo2mpg) la 2018-11-01 00:03:29 (ora Romaniei)
  • Nu stiu care este visul fiecarui radioamator dar visul meu este ca noi astia mai tineri sa ducem mai departe stafeta prin astfel de expeditii. Foarte frumos si felicutari. 73

  • Postat de Mircea - YO8RAA (yo8raa) la 2018-11-01 08:29:11 (ora Romaniei)
  • Ar fi de preferat sa duceti traditia mai departe fara "obiceiurile prolifice" pe care le are unul din expeditionari. Mai cititi odata ce a vrut sa zica Ghita-YO8CLN. Mai cu atentie si printre randuri. Daca tot nu reusiti cautati "statiile
    prolifice" printre cei care "au baut cerneala din calimara" crezand ca este pepsi-cola. Poate si de aici energia si stiinta in CW fara a invata alfabetul MORSE. Ghita-YO8CLN era bine sa scrii barbateste: statii de "circari" nu "statii prolifice". Si nu uita ca un timp circarii si-au facut stagiul pe la tine. Sper totusi ca sunt si oameni care au inteles ce ai vrut sa transmiti chiar daca este un pic "cifrat". 73 Mircea

  • Postat de Marius - YO6RK (yo6rk) la 2018-11-01 12:42:44 (ora Romaniei)
  • Felicitari Adrian!
    Poate reusesc in noul QTH sa-mi pun o antena, macar pentru trafic normal, pentru DX-uri cine stie...
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2018-11-01 18:37:49 (ora Romaniei)
  • Recomand pastrarea comentariilor pe subiectul propus. Alte dezbateri pe tema operatorilor se pot face in alta parte, de pilda la Forum.

    73 de Ciprian N2YO

  • Postat de Vali - YO2VG (yo2vg) la 2018-11-02 17:32:21 (ora Romaniei)
  • Adrian
    Spune-le la băieți să fie mai consecvenți cu benzile inferioare. Oricum semnalele voastre sunt ,,subțiri". Aș vrea să sper că nu o să vă ratez. Spor în tot ce faceți!

  • Postat de Ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2018-11-06 09:18:45 (ora Romaniei)
  • Felicitari Adrian (k8sca) pt. efortul depus .
    Am vazut ca in data de 02.11.2018 si 04.11.2018 apar legaturi cu yr8d si yo8cln. Trebuie sa mentionez ca nu am pornit statiile de US in cele doua zile , drept urmare rog sa fie sterse acele legaturi inscrise in benzile de 40 si 17 m. Mny tnx , 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Dani - YO8RQP (yo8rqp) la 2018-11-07 14:06:55 (ora Romaniei)
  • Felicitări pentru efortul depus!
    Am, totuși, o neclaritate. YO8WW apare în logul expediției cu două legături, în 80 și 15m.Cum s-a făcut schimbul de controale? Un operator era într-o cameră și Gabi în alta?S-au folosit antene directive? Legăturile (în 80 și 15m)au fost făcute la un maxim de propagare? Doar întreb...
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2018-11-12 20:31:56 (ora Romaniei)
  • @ KO8SCA/YO8SCA: Adrian, iti urmaresc cu interes in ultimii ani activitatea sustinuta de globe trotter si DXer. Felicitari pentru eforturi, timpul investit si entuziasmul cu care treci de la un proiect la altul. Ca vechi DXer, am o singura sugestie pentru tine: atentie cu cine te intovarasesti si evita sa fi expus la situatii delicate. Vorbesc de imposibila prezenta a indicativelor unora din participantii la DXpeditie in logul online. Chiar daca este o simpla eroare tehnica, ingrijeste-te sa fie corectata imediat pentru a alunga orice umbra de suspiciune asupra expeditiei si a integritatii morale a participantilor. Reputatia se castiga greu dar se poate pierde foarte usor. 73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Adrian - KO8SCA (ko8sca) la 2018-11-13 20:55:54 (ora Romaniei)
  • YO8CLN, YO8RQP & 4X1AD: In log-ul Z23MD exista intr-adevar cateva legaturi nevalide, legaturi care par a fi realizate de vreo 6 membri ai echipei Z23MD, in timp ce ei se aflau in Zimbabwe.
    Echipa a observat acest lucru in timpul DXpeditiei insa s-a aplicat regula "log first, worry later". Se pare ca toate aceste legaturi au fost facute de un bufon care avea chef de joaca si care chema, cu un semnal foarte puternic, folosind indicative diferite.
    Aceste lagaturi vor fi inlaturate in urmatoarele zile cand varianta finala a log-ului va fi pusa pe Internet.

  • Postat de Milan - YO8BDW (yo8bdw) la 2018-11-15 04:59:07 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru eforturi, timpul investit si entuziasmul cu care finaliezi un proiect dupa altul.Astept detalii despre expeditia din Oceania.Ca sa pastrez tonul elegant al postarii 4x1AD, " bufonul" este totdeauna in preajma regelui.

  • Postat de Vali - YO2VG (yo2vg) la 2018-11-15 11:15:32 (ora Romaniei)
  • Felicitări Adrian pentru toate eforturile depuse de tine și echipa. Chiar a fost greu să ,,atingi" expediția în benzile inferioare ... dar de fapt asta conferă farmecul luptei de acasă, din fotoliu, cu cei care se nevoiesc, uneori în condiții improprii pe meleaguri de multe ori neospitaliere. Întotdeauna vor fi nemulțumiții de serviciu care (de multe ori pertinent) vor arăta cum trebuie făcută o expediție. Spor în tot ce vei întreprinde în viitorul mai mult sau mai puțin apropriat.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "DX-peditia Z23MD in Zimbabwe"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact