hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Exercitiu RVSU – EU ModEX 2018

Vlad Micu YO3IHG

In perioada 13 - 17 octombrie, in Romania a fost planificat un exercitiu international pentru testarea capacitatii de raspuns a autoritatilor in cazul unui dezastru major.

Acest exercitiu face parte din seria EU ModEX si se desfasoara pe module, in diferite tari; cel din Romania a testat capacitatea de raspuns din punct de vedere medical.

Cu aceasta ocazie, inainte de declansarea exercitiului international, autoritatile romane au derulat si exercitiul Seism 2018 care, asa cum ii spune numele, a testat capacitatea de raspuns in caz de cutremur major la nivelul Bucurestiului.

Alaturi de alte ONG-uri, RVSU a avut ocazia de a participa pentru prima oara la un exercitiu de o asemenea amploare dupa semnarea Protocolului de colaborare cu Ministerul de Interne – Departamentul pentru Situatii de Urgenta, reprezentanti ai RVSU participand la sedinta de planificare din data de 9 octombrie 2018. Cu aceasta ocazie ni s-au transmis informatii generice, referitoare la tipul de exercitiu.

Stiam ca urmeaza sa aiba loc dar momentul exact al declansarii nu era cunoscut decat la nivelul conducerii DSU. Totusi, potrivit evaluarilor noastre interne, ne asteptam ca exercitiul sa fie declansat fie vineri noaptea, fie sambata dimineata.

Conform scenariului, sambata 13 octombrie, la ora 8:37 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7.5 grade pe scara Richter, la adancimea de 140 Km, care putea fi urmat de mai multe replici. Cutremurul a avut epicentrul în zona seismica Vrancea, in localitatea Nereju, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismica a avut ca axa de deplasare directia Sud - Vest (București - Alexandria - Sofia) si Nord - Est (Iasi - Chisinau).

Seismul a dus la distrugerea si avarierea a numeroase cladiri ale administratiei publice centrale si locale, unitati medicale, cladiri de locuit, obiective sociale precum si a infrastructurii (retele de alimentare cu energie electrica, gaze, statii de tratare si de epurare, sisteme de transport si distributie carburanti, cai de transport rutiere, feroviare).

Atat telefonia mobila, cat si comunicatiile prin reteaua Tetra au fost complet intrerupte pentru aproximativ doua ore.

Imediat dupa restabilirea comunicatiilor, au fost alertate toate unitatile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din tara au inceput sa se deplaseze spre Capitala. Totodata, printr-o aplicatie de chat ni s-a transmis solicitarea de a veni in sprijinul DSU, prin deplasarea imediata la Centrul National de Conducere si Coordonare a Interventiei stabilit la Ciolpani (CNCCI).

Pentru asigurarea interventiei in zonele afectate, in sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, au fost mobilizate si efective ale Politiei, Jandarmeriei si ale Inspectoratului General de Aviatie al MAI, precum si forte din cadrul Ministerului Apararii Nationale.

Dupa primirea solicitarii, YO3HJV, YO3IGR si YO3CAT au facut rapid un apel in frecventele prestabilite pentru RVSU la nivelul Bucuresti-Ilfov; s-a intocmit o lista cu operatorii disponibili, in cea mai mare parte membri RVSU dar si radioamatori care erau in frecventa in acel moment.

YO3HJV a inceput deplasarea catre Ciolpani, YO3IGR a preluat rolul de statie Net Control temporar; dupa instalarea echipamentelor la Ciolpani de catre YO3HJV si YO3CAT care a sosit la scurt timp, acestia au preluat rolul Net Control in retea si YO3IGR a inceput si el deplasarea.

Dupa instalarea punctului de coordonare de la Ciolpani, in care erau prezenti si reprezentanti ai ONG-urilor implicate, au sosit primele cerinte de exercitiu. Ni s-a furnizat o lista de locatii in care se derulau “operatiuni specifice” pe aria Municipiului Bucuresti si ni s-a cerut sa asiguram o rezerva de comunicatie in masura posibilitatilor in punctele respective.

Pe baza disponibilitatii anuntate in frecventa, s-a trecut la stabilirea “turelor” in 2 locatii apreciate ca importante: Romexpo si Romaero.

La ora 0 in noaptea de sambata spre duminica, radioamatorii RVSU si-au anuntat prezenta in posturile stabilite, incepand derularea traficului radio de rutina.

La statia Net Control de la CNCCI activitatile radioamatorilor au fost trecute intr-un log; de cateva ori acesta a fost cerut de catre coordonatorii de la CNCCI pentru realizarea sintezelor din teren.

Duminica seara, catre ONG-uri a fost transmisa solicitarea de a deplasa toate resursele catre Arena Nationala unde urma sa se instaleze o uriasa tabara de sinistrati atat in cadrul stadionului propriu-zis cat si in aleea care il inconjoara.

Avand “mana libera” in “jucarea” scenariului, la Net Control s-a decis deplasarea radioamatorilor, conform planificarii de ture, catre Arena Nationala intrucat s-a estimat ca o tabara de circa 12.000 persoane va genera un volum important de date ce necesita transmiterea prin reteaua alternativa RVSU.

Intreg exercitiul a luat sfarsit miercuri, dupa ora pranzului dar strangerea echipamentelor a durat cateva ore bune, la ora 18 ultimii radioamatori RVSU parasind spatiul taberei si anuntant in frecventa incheierea exercitiului.

Privind restrospectiv, desi activitatea noastra a fost mai putin intensa decat la alte exercitii (Ultramaratonul Ciucas X3, de exemplu) a fost extrem de solicitanta intrucat s-a derulat pe un interval de timp mai mare; insert-urile pregatite pentru radioamatori au demonstrat ca putem rezolva rapid, corect si fara sincope solicitarile autoritatilor.

Desi nu am avut ocazia sa suplinim lipsa comunicatiilor in perioada imediat urmatoare ”dezastrului”, autoritatile au avut ocazia sa observe ce se intampla cand sistemul de comunicatie institutional nu mai functioneaza! Astfel, desi “pana” propriu zisa a durat 2 ore, reintrarea in normalitate a comunicatiilor s-a petrecut dupa alt interval de timp considerabil.

Intocmai ca la un dezastru real, am incercat sa implicam si alti radioamatori in “joc” insa, la apelurile facute in frecventele utilizate in Bucuresti nu am prea reusit sa gasim participanti... Din Bucuresti doar YO3IFO si YO3ND au raspuns din afara retelei RVSU in cursul exercitiului.

De remarcat YO9IRB care a participat la exercitiu deplasandu-se de la Baicoi!

Urmeaza o perioada in care fiecare organizatie si institutie care a participat la aceste exercitii isi va intocmi propriul raport cu privire la activitatile derulate, la aspectele pozitive si cele negative ale colaborarii urmand ca o concluzie comuna sa fie trasa intr-o sedinta in cursul lunii urmatoare.

Tocmai din acest motiv nu putem sa relevam toate detaliile exercitiului inaintea aceste sedinte. Intelegem curiozitatea colegilor radioamatori si le promit ca vor primi detalii despre evolutia colaborarii cu DSU.

Baza de operatii Romaero



Tabara de sinistrati de la Arena Nationala



CNCCI Ciolpani

Inca din cursul exercitiului feedback-ul primit la punctele noastre a fost pozitiv in sensul ca este nevoie de radioamatori care sa poata reactiona coerent inca din prima perioada de declansare a alarmei, fiindu-ne solicitat logul inclusiv de catre observatorul FEMA. In delegatia de evaluatori de la Comisia Europeana se afla un radioamator si chiar a fost apreciata prezenta noastra in personalul de suport.

Poze festivitate premiere

La exercitiu ModEX 2018 au participat de pe teren urmatorii voluntari: YO3CAT Catalin, YO3GSK Marian, YO3HJV Adi, YO3HUI Mihai, YO3IBZ Aurel, YO3IGR Gore, YO3IOU Madalin, YO3IPT Octavian, YO3IVA Dragos, YO3IXW Bogdan, YO3TST Tudor, YO8SHQ Bogdan, YO9IRB Irinel si YO3IHG Vlad.

Le multumim tuturor celor care au participat, membri sau nu ai RVSU precum si celor care au evitat utilizarea frecventelor pe care am operat in cadrul exercitiilor!

Despre RVSU: www.rvsu.ro

Vlad Micu YO3IHG

Articol aparut la 23-10-2018

3754

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (10)  

  • Postat de Costa - YO4FRF (yo4frf) la 2018-10-23 18:07:57 (ora Romaniei)
  • Felicitari!!!

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2018-10-23 20:07:17 (ora Romaniei)
  • Felicitari !! ;)

  • Postat de Marius - YO6RK (yo6rk) la 2018-10-23 20:10:48 (ora Romaniei)
  • Felicitari! ;))

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2018-10-25 10:35:14 (ora Romaniei)
  • Felicitari intregii echipe pentru seriozitate si competenta!

  • Postat de Vasile Grososiu - YO3GON (yo3gon) la 2018-10-25 12:07:05 (ora Romaniei)
  • Felicitari pt toti participantii !!! 73 !

  • Postat de Virgil Bucur - YO9BCM (yo9bcm) la 2018-10-25 13:14:07 (ora Romaniei)
  • Felicitari!!! Dar poate ca acum era momentul a-sa reamintiti autoritatilor ,cat de importanta era sa avem banda de 5 mhz.Sau poate o avem si nu stiu eu???
    YO9BCM

  • Postat de Marius - YO6RK (yo6rk) la 2018-10-25 13:24:41 (ora Romaniei)
  • Banda ca banda... dar poate astfel de situatii ne vor ajuta in obtinerea unei reglementari clare asupra... antenei!

    73's

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2018-10-26 10:52:38 (ora Romaniei)
  • Multumim pentru cuvintele frumoase! In discutiile purtate de RVSU cu DSU s-a ridicat de mai multe ori problema "necesitatilor" radioamatorilor pentru a putea sprijini mai bine autoritatile. In mod constant au fost prezentate doua chestiuni: antenele sistemelor de repetor si antenele radioamatorilor. Pentru primele am aratat ca este necesara colocarea de echipamente in locatii detinute sau administrate de autoritati iar pentru a doua, ca este necesara asimilarea instalatiilor radioamatorilor cu cele ale operatorilor de telecomunicatii, care beneficiaza de regim derogator la instalarea pe proprietatea publica si privata. Aceleasi chestiuni au fost prezentate si in punctul de vedere transmis catre ANCOM in consultarea publica pe radiocomunicatiile in situatii de urgenta. Chestiunea esentiala a fost, este si va ramane insa trecerea de la ceea ce radioamatorii pretind si ceea ce radioamatorii fac. RVSU face acest pas si vrea sa demonstreze ca putem "juca" alaturi de autoritati scenarii reale. Nu poti sa te duci in fata institutiilor si sa ceri tot felul de beneficii fara sa oferi "pe bune", la randul tau, ceva care sa merite! Asta cere insa consecventa, disciplina si proceduri stabilite in functie de necesitatile "beneficiarilor" institutionali. 73 de YO3HJV, Adrian

  • Postat de MIHAI - YO7LHN (yo7lhn) la 2018-10-26 12:25:28 (ora Romaniei)
  • Felicitari! Asa incepe construirea perceptiei publice si institutionale ca radioamatorii sunt o resursa nationala!! Nu e tarziu niciodata.
    Este foarte necesara instruirea minima prealabila, adica macr de acum incolo a TUTUROR radioamatorilor privind rolul lor in caz de dezastru, adica minimal sa stie fiecare frecventele si modul pe care sa asculte imediat ce se declanseaza dezastrul, apoi regulile de trafic de urgenta, pentru a nu genera haos comunicational. 73, Mihai YO7LHN

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2018-10-28 01:31:10 (ora Romaniei)
  • Mihai, pe langa ascultarea unei frecvente este necesara prezentarea la locul indicat ca fiind necesar, cu un minim de dotare si avand posibilitatea de a opera trafic de date. Nu poti transmite un tabel prin voce sau prin CW. De aceea este utilizat Winlink. Nu am inventat noi apa calda :-) 73 de YO3HJV Adrian

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Exercitiu RVSU – EU ModEX 2018"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact