Articolul meu este o propunere pentru posibile dezbateri privind actuala forma de prezentare a palmaresului fiecarui membru YO-DX privind numarul tarilor lucrate in functie de banda, observatiile mele adresindu-se doar benzilor incepind cu 50 MHz si mergind in sus fara limita, limita de sus fiind stabilita de regulamentele internationale si nationale si de posibilitatile tehnice ale fiecaruia.
Ceea ce nu mi se pare corect in actuala clasificare este ca se amesteca rezultatele traficului EME cu cel terestru. Nu contest faptul ca traficul EME este considerat regele traficului radio, dar nici traficul terestru chiar incepind cu 144 MHz nu poate fi considerat o jucarie fara sa mai vorbim de cel care trece de 10 GHz...
Sa le luam pe rind. EME in orice banda nu este atit de greu de configurat cum se considera acum citiva ani, s-a ajuns ca si cu o singura antena in banda de 144 MHz si cu un output de 200... 400 W sa poti face trafic EME, evident ca o configurare mai serioasa iti confera accesul la tot traficul EME din banda si asta inseamna posibilitatea de a lucra tari noi foarte multe, in plus datorita modurilor digitale care au acaparat aproape in intregime traficul EME s-a ajuns ca legaturile sa fie relativ usor de realizat chiar daca cu urechea nu auzi nimic... pot spune ca de fapt traficul este realizat doar de calculatoare.
Evident ca nu este intentia mea sa intru in polemici pe aceasta tema, iau lucrurile asa cum sint dar asta nu ma opreste sa constat urmatoarele lucruri... dupa ce ti-ai instalat totul pentru traficul EME acasa poti sa lucrezi in doi, trei ani sau poate mai repede o suta de tari in 144 MHz sau sa mergi pe maximul de tari active in functie de banda, evident un lucru de laudat, problema incepe doar atunci cind in actualele clasamente YO-DX se amesteca la numarul de tari lucrate per banda, cele terestre cu cele EME si acest lucru nu mi se pare normal. De ce? pentru ca ,daca in 144 sa spunem poti sa faci o suta de tari in trafic EME in trafic terestru acest lucru este imposibil si atunci ne trezim ca exista indicative care figureaza pe locuri fruntase cu peste o suta de tari lucrate in total din care aproape o suta sint in trafic EME in trafic terestru avind probabil doar 10 tari si indicative care sint spre coada clasamentului cu peste 50 de tari lucrate terestru...
Sa faci 50 de tari pe trafic terestru nu este jucarie si cei care au realizat aceste performante stiu prin cite deplasari in portabil au trebuit sa treaca fata de cei care stau acasa in fata calculatorului si lucreaza EME. Nu este intentia mea sa blamez nici un mod de lucru si nici sa laud in detrimentul altuia vreun alt mod de lucru dar datorita acestor situatii hilare care se intimpla cred ca normal ar trebui ca la clasamentele YO-DX sa nu se mai amestece la totalul de tari lucrate EME+ terstru,cred ca trebue sa fie doua clasamente absolut distincte pe fiecare banda, clasament cu tari lucrate EME si clasament cu tari lucrate terestru, cred ca asa este corect si fiecare optiune EME sau terestru poate sa fie atunci analizata corect din punct de vedere al performantelor.
Daca cineva crede ca traficul terestru implica mai putina aparatura si mai ieftina se inseala amarnic, intrebati-ma pe mine sau pe cei care au deja pe masa aparatura pe 10 GHz ce investitii au facut si ce inseamna QSO-uri si performanta in aceasta banda. Personal am ajuns pina in banda de 122 GHz si voi scrie un articol special dedicat traficului terestru de la 10 GHz si pina la 122 GHz, de ce? Tocmai pentru ca putin timp inainte spuneam ca traficul terestru nu este simplu de loc si cu cit urci in frecventa surprizele sint tot mai mari pentru ca circuli prin zone prin care foarte putini au circulat inainte sau in multe tari nimeni, in schimb in EME in toate benzile traficul este identic, lucrezi in CW si SSB daca ai antene si putere sau in digitale daca stai mai prost.
Personal sint fascinat de traficul terestru mai ales cind am vazut ce se intimpla daca depasesti 47 GHz... despre asta va voi povesti cu alta ocazie acum este suficient daca va spun ca in ANGLIA doar in 2015 s-a ajuns sa fie 6 indicative active in banda de 76 GHz si doar in 2016 a aparut prima statie in 122 GHz. Ce inseamna asta? Cu cit urci in frecventa te intilnesti cu tot mai putini, aventurile si surprizele sint fascinante si atunci cred ca merita ca cei care au ales traficul terestru sa aiba un clasament separat. Daca ai reusit sa lucrezi 97 de tari in EME in 144 MHz este fascinant si meriti toate laudele dar aceleasi laude fara nicio exagerare le merita si cel care a reusit performanta sa lucreze 57 de tari terestru in 144 MHz, asta este parerea mea.
73, Mircea, YO5AXB
- Mircea Bochis YO5AXB
-