hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

CLASAMENTUL TARILOR LUCRATE

Mircea Bochis YO5AXB

Articolul meu este o propunere pentru posibile dezbateri privind actuala forma de prezentare a palmaresului fiecarui membru YO-DX privind numarul tarilor lucrate in functie de banda, observatiile mele adresindu-se doar benzilor incepind cu 50 MHz si mergind in sus fara limita, limita de sus fiind stabilita de regulamentele internationale si nationale si de posibilitatile tehnice ale fiecaruia.

Ceea ce nu mi se pare corect in actuala clasificare este ca se amesteca rezultatele traficului EME cu cel terestru. Nu contest faptul ca traficul EME este considerat regele traficului radio, dar nici traficul terestru chiar incepind cu 144 MHz nu poate fi considerat o jucarie fara sa mai vorbim de cel care trece de 10 GHz...

Sa le luam pe rind. EME in orice banda nu este atit de greu de configurat cum se considera acum citiva ani, s-a ajuns ca si cu o singura antena in banda de 144 MHz si cu un output de 200... 400 W sa poti face trafic EME, evident ca o configurare mai serioasa iti confera accesul la tot traficul EME din banda si asta inseamna posibilitatea de a lucra tari noi foarte multe, in plus datorita modurilor digitale care au acaparat aproape in intregime traficul EME s-a ajuns ca legaturile sa fie relativ usor de realizat chiar daca cu urechea nu auzi nimic... pot spune ca de fapt traficul este realizat doar de calculatoare.

Evident ca nu este intentia mea sa intru in polemici pe aceasta tema, iau lucrurile asa cum sint dar asta nu ma opreste sa constat urmatoarele lucruri... dupa ce ti-ai instalat totul pentru traficul EME acasa poti sa lucrezi in doi, trei ani sau poate mai repede o suta de tari in 144 MHz sau sa mergi pe maximul de tari active in functie de banda, evident un lucru de laudat, problema incepe doar atunci cind in actualele clasamente YO-DX se amesteca la numarul de tari lucrate per banda, cele terestre cu cele EME si acest lucru nu mi se pare normal. De ce? pentru ca ,daca in 144 sa spunem poti sa faci o suta de tari in trafic EME in trafic terestru acest lucru este imposibil si atunci ne trezim ca exista indicative care figureaza pe locuri fruntase cu peste o suta de tari lucrate in total din care aproape o suta sint in trafic EME in trafic terestru avind probabil doar 10 tari si indicative care sint spre coada clasamentului cu peste 50 de tari lucrate terestru...

Sa faci 50 de tari pe trafic terestru nu este jucarie si cei care au realizat aceste performante stiu prin cite deplasari in portabil au trebuit sa treaca fata de cei care stau acasa in fata calculatorului si lucreaza EME. Nu este intentia mea sa blamez nici un mod de lucru si nici sa laud in detrimentul altuia vreun alt mod de lucru dar datorita acestor situatii hilare care se intimpla cred ca normal ar trebui ca la clasamentele YO-DX sa nu se mai amestece la totalul de tari lucrate EME+ terstru,cred ca trebue sa fie doua clasamente absolut distincte pe fiecare banda, clasament cu tari lucrate EME si clasament cu tari lucrate terestru, cred ca asa este corect si fiecare optiune EME sau terestru poate sa fie atunci analizata corect din punct de vedere al performantelor.

Daca cineva crede ca traficul terestru implica mai putina aparatura si mai ieftina se inseala amarnic, intrebati-ma pe mine sau pe cei care au deja pe masa aparatura pe 10 GHz ce investitii au facut si ce inseamna QSO-uri si performanta in aceasta banda. Personal am ajuns pina in banda de 122 GHz si voi scrie un articol special dedicat traficului terestru de la 10 GHz si pina la 122 GHz, de ce? Tocmai pentru ca putin timp inainte spuneam ca traficul terestru nu este simplu de loc si cu cit urci in frecventa surprizele sint tot mai mari pentru ca circuli prin zone prin care foarte putini au circulat inainte sau in multe tari nimeni, in schimb in EME in toate benzile traficul este identic, lucrezi in CW si SSB daca ai antene si putere sau in digitale daca stai mai prost.

Personal sint fascinat de traficul terestru mai ales cind am vazut ce se intimpla daca depasesti 47 GHz... despre asta va voi povesti cu alta ocazie acum este suficient daca va spun ca in ANGLIA doar in 2015 s-a ajuns sa fie 6 indicative active in banda de 76 GHz si doar in 2016 a aparut prima statie in 122 GHz. Ce inseamna asta? Cu cit urci in frecventa te intilnesti cu tot mai putini, aventurile si surprizele sint fascinante si atunci cred ca merita ca cei care au ales traficul terestru sa aiba un clasament separat. Daca ai reusit sa lucrezi 97 de tari in EME in 144 MHz este fascinant si meriti toate laudele dar aceleasi laude fara nicio exagerare le merita si cel care a reusit performanta sa lucreze 57 de tari terestru in 144 MHz, asta este parerea mea.

73, Mircea, YO5AXB

Mircea Bochis YO5AXB

Articol aparut la 26-10-2016

4226

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Petrica - YO9RIJ la 2016-10-26 09:23:50 (ora Romaniei)
  • OaMeni pasionati deschid drumuri noi! Felicitari Dr OM Mircea! Revizuirea regulamentului YO DX Club in contextul actual este mai mult decat de dorit! Adrian YO3APJ este OM-ul care poate aborda subiectul constructiv. Bineinteles ca nu ar trebui uitat de luat in calcul discutia si modul in care il putem ajuta sa realizeze volumul de munca aferent care nu este deloc de neglijat. Apoi ar mai fi de dorit si o verificare "la sange" a unor QSL-uri declarate de unii membrii doar pentru a "parea mai buni". Parca se simte in aer necesitatea de a face curatenie un pic! Lucru laborios si plin de "lacrimi"! Hi! Operatiune aproape imposibila acum ceva ani in urma dar usor de realizat acum in era internetului! YO DX Club ramane emblema radioamatorimului YO! 73 de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Doru Zaslo - YO2AMU la 2016-10-26 16:31:17 (ora Romaniei)
  • In sfarsit cineva incearca sa puna "punctul pe i" Felicitari Mircea pentru articol. Doream demult sa sensibilizez lumea noastra a radioamatorilor cu ca nu e corect sa amestecam traficul clasic (CW,SSB) cu modurile digitale. A lucrat multi ani EME-CW si o vreme eram cap de lista la tari lucrate via Luna. Au aparut iubitorii de JT65b care fluierand au depasit orice imaginatie in a lucra tari rare (in CW asteptam luni sau poate ani de zile o noua expeditie a lui PE1LWT & Co pentru a bifa o tara noua) singurul merit fiind un calculator si abilitatea de a nu da click pe spectrograma...alaturi. Nu tu sked-uri obositoare , asteptari pentru o polarizare convenabila si sa nu spunem, si perfectionarea continua a echipamentelor , a preamplificatoarelor de zgomot redus si antene performante care sa poate fi orientate az/el.Se simte nevoia "splitarii" categoriilor. 73 de Doru, YO2AMU.

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2016-10-26 19:28:13 (ora Romaniei)
  • Propunerea lui Mircea este de bun simt si sper ca YO3APJ sa o ia in considerare. Insa o solutie care sa multumeasca pe toata lumea este greu de gasit. Ce facem cu QSO-urile in MS (Meteor Scatter) care, de ani buni, se realizeaza tot in moduri digitale, cu ajutorul unui PC. Citez: “Sa faci 50 de tari pe trafic terestru nu este jucarie si cei care au realizat aceste performante stiu prin cite deplasari in portabil au trebuit sa treaca fata de cei care stau acasa in fata calculatorului si lucreaza EME.” Cred ca afirmatia este valabila pentru frecventele inalte. Pentru 50-70-144 MHz, in care majoritatea DX-urilor sunt aduse de propagarea via ES sau MS (nu iau EME in considerare aici) QSO-urile sunt prea putin legate de deplasarea in portabil. Bineinteles ca vorbesc in nume propriu: in 144 MHz am 38 entitati lucrate prin Tropo-MS-ES-FAI, fara sa ma deplasez vreodata in portabil. Daca as fi fost captivat de UUS inca din anii '70 (nu doar dupa anul 2000) si daca as fi petrecut fiecare sezon ES in tara, poate ca as mai fi adaugat la lista cca 10-15 tari, tot din amplasamentul fix. Cat priveste preferintele legate de banda si de modul de lucru (EME, MS, JT65, CW, 47 GHz, 76 GHz, etc) totul tine de decizia personala. Este bine ca avem optiuni. 73, Alex YO9HP

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2016-10-26 21:42:32 (ora Romaniei)
  • In opinia mea, cea mai elocventa evidenta ar fi, pentru fiecare banda separat pe tip de propagare: tropo, ES, FAI, Aurora, MS, TE, EME - si un total (nu suma - nr. entitati diferite - o singura data, indifferent de modul de propagare).
    Comentariile/diferentieri de tipul cu sau fara calculator, moduri digitale sau moduri clasice (CW, SSB, AM, FM)NU cred ca sunt de luat n seama.
    De asemenea NU cred ca este cazul sa se banalizeze legaturile in EME - indifferent de modul de lucru - este normal ca, pe masura dezvoltarii de noi tenici acestea sa fie abordate de radioamatori - esti cu atat mai performant cu cat te adaptez mai usor la tehnica noua, moderna.
    De exeplu: primele legaturi in MS am facut in CW cu manipulatorul electronic la 180-200 litere /minut si receptive la "ureche" - 1978. Dupa ce YO2IS mi-a facut cadou un bug cu memorie am trecut la 400-600 litere pe minut si receptive cu magnetofonul MAJAK (cu 3 viteze) -alta viata (1979-1988). Dupa o pauza de cca. 20 de ani am trecut si eu la MS digital - este mult mai comod.
    Revenind la EME - problema nu este chiar asa de banala cum se prezinta - cine practica acest "sport" stie ca in mod current exista statii capabile sa lucreze EME in doar cca. 20 de tari - restul EXPEDITII - cu toate consecintele aferente (aglomeratie si multe altele). Cine nu crede, nu are decat sa incerce! - sa lucreze macar 20 de tari prin EME (cu sau fara calculator) - dupa care poate sa formuleze opinii!
    Succes!
    73&GL
    Joska

  • Postat de Stelian - YO2BBT la 2016-10-28 22:39:30 (ora Romaniei)
  • Agreez propunerea lui Mircea. Clasamentele la YODX Club ( UUS) se fac dupa numarul de entitati lucrate/confirmate pe benzi de frecventa, utilizand atat moduri de propagare terestra (tropo, es, ms, etc.) cat si EME, desi pentru EME sunt si clasamente separate.
    Daca compram clasamentele “YODX” cu “TOP LIST”, intocmite in mai multe tari europene, constatam urmatoarele diferente:
    1. Cele mai multe “TOP LIST” sunt intocmite numai pentru traficul terestru, fara EME, acesta avand liste separate.
    Cateva exemple de la tarile din jur:
    I: http://www.ari.it/index.php?option=com_content&view=article&id=2981%3Aitl-italy-top-list-vhf-ehf-201014&catid=121%3Atoplist&Itemid=149&lang=it
    OK: http://www.ok1vei.com/top.htm
    S5: http://slovhf.net/en/s5-top/
    YU: http://solair.eunet.rs/~jelena.ilic/Ranglista.pdf
    2. Sunt si ”TOP LIST” care includ si qso-urile via EME (OZ, SP. DL)
    In ambele situatii, toate clasamentele sunt facute dupa numarul de locatoare lucrate/confirmate, pe locul secund urmand ca criteriu, numarul de entitati DXCC lucrate/confirmate.
    Cred ca acest criteriu, de a intocmi clasamentele dupa numarul de locatoare (in u.u.s.) este de preferat celui intocmit dupa numarul de entitati DXCC, cel putin din doua motive:
    Numarul de locatoare nu se schimba, in timp numarul entitatilor DXCC, in functie de conjncturi geopolitice, s-a modificat si se va modifica in timp.
    Pe de alta parte, numarul locatoarelor abordabile din YO, in traficul terestru, este mult mai mare decat numarul entitatilor. Intocmirea clasamentelor dupa criteriul locatoarelor, ar putea duce la o revigorare a activitatii de trafic diurn/concursuri, in special din partea actualilor membrii YODX Club, care se afla in partea din fata a clasamentelor si care, au cam lucrat ce se putea lucra (entitati DXCC).
    Referitor la actualele clasamente YODX Club, cred ca publicarea online a fisierului personal .xls, atasat fiecarui indicativ, nu ar fi lipsita de utilitate/interes.

    73’s Stelian YO2BBT




  • Postat de Desideriu D - YO6UO la 2016-12-03 17:21:40 (ora Romaniei)
  • Sunt de acord cu Mircea.El nu vrea sa jigneasca pe cei cu legaturi prin EME,doar sa se faca alt clasament pentru legaturi terestre.Daca se va schimba regulamentul de clasificari propun sa se faca alt clasament si pentru legaturi prin sateliti efectuate prin RS12 si RS 13.Tot prin sateliti au fost facute legaturile. Am mai multe tari confirmate dar nu este considerat legaturi prin sateliti numai pe 2m si 70 cm. Nu este ok...73

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "CLASAMENTUL TARILOR LUCRATE"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact