|
Suntem pregatiti pentru concursul CQ-WW-RTTY?
Daca decideti sa lucrati in acest concurs, atunci ar putea sa va fie utile comentariile de mai jos.
Ati observat ca in concursurile de CW si SSB exista tot felul de metode, unele mai vechi altele mai noi, de scurtare a duratei apelului si a QSO-urilor si de eficientizare a timpului de emisie (in SSB: flux verbal rapid, alfabet fonetic adaptat concursului etc; in CW: anumite parti ale mesajelor sunt transmise la viteza mai mare, sau se folosesc abrevieri etc). Ce putem sa facem in RTTY, unde viteza de transmisie este fixa (45 bauds)? Avem o singura solutie: scurtarea mesajelor standard (macro).
Sa nu uitam ca vorbim de concursul CQWW, care practic este un concurs al indicativelor. Ma refer la faptul ca numerele de control primite (zona CQ + statul/provincia pentru W/VE) sunt cunoscute in avans (cu mici exceptii) iar programele de concurs asigura inscrierea lor automata in log.
Daca pornim de la idea de bun simt ca nu chemam o statie/raspundem unei statii decat daca deja i-am receptionat indicativul, atunci va propun urmatoarea varianta de configurare a mesajelor standard:
Apel
Chemarea unei statii receptionate
Raspuns (la apelul lui K4GMH)
Comentariu: sunt operatori care transmit indicativul propiu la finalul mesajului. Exemplu: K4GMH 599 20 YO9KAG
Intr-un concurs foarte populat cum este CQWW, din cauza QRM-ului, este foarte probabil ca prima parte a mesajului receptionat sa fie inecat in QRM. De exemplu, DL4RCK raspunde la chemarea mea, insa eu decodific urmatorul mesaj: 6*&%74 TOO 14 14 DL4RCK. Nu sunt sigur cui ii este destinat, asa ca pierd secunde pretioase pana cand DL4RCK va repeta mesajul: YO9KAG 599 14 14 DL4RCK . Observati cat de importanta este transmiterea indicativului corespondentului la finalul mesajului.
Transmitere control
Incheierea QSO-ului
Pentru multi operatori YO nu este nimic nou in cele mentionate mai sus. Totusi, daca ma uit la mesajele receptionate in recent incheiatul Campionat National de RTTY, cred ca este loc de mai bine.
In afara mesajelor principale, bineinteles ca putem pregati si alte variante de mesaje, in functie de conditiile specifice in care lucram. Daca lucram QRP sau cu antene modeste, atunci anumite mesaje pot deveni mai consistente. De asemenea putem concepe un mesaj standard, in care sa includem numele corespondentului, pentru a personaliza QSO-ul cu vechi prieteni sau putem pregati un macro care sa contina numai numarul de concurs repetat de 3-4 ori etc. Insa acestea sunt cazuri particulare, care raman exceptii de la regula. Iar regula este simpla: mesaje scurte si clare.
Observatie valabila pentru toate mesajele: suntem in RTTY si este foarte important sa facem separarea mesajelor utile fata de zgomotul de fond al receptorului, interpretat de program ca o insiruire de caractere (asa numitul gunoi – garbage). In acest scop se poate introduce SPACE sau ENTER in fata mesajului si SPACE la final.
Exemplu de configurare a mesajelor pentru MixW
F1 <TX><CLEARTXWINDOW> <MYCALL> <MYCALL> TEST <RXANDCLEAR>
Exemplu de configurare a mesajelor pentru N1MM+
#S&P MESSAGES
Daca vorbim de eficienta, atunci va propun abordarea tehnicii de operare SO2R. Imaginati-va ca toate acele secunde in care transmiteti un mesaj, si care practic sunt “pierdute”, pentru ca nu faceti altceva decat sa va uitati pasivi la textul transmis de programul de concurs, ar putea sa devina utile prin cautarea de multiplicatoare sau statii noi in alta banda. Nu voi intra in detalii referitoare la configurarea aparaturii sau a programului de concurs. Exista pe internet pagini bine scrise, cu acest subiect. Daca aveti echiparea minima (doua transceivere, computer, antene pentru benzi diferite cu alimentare separata) atunci puteti incerca SO2R.
Va incurajez sa lasati la o parte teama ca nu detineti filtre trece banda si sa abordati SO2R, pentru inceput la nivel de LP (Low Power). Veti constata ca, mai ales daca aveti o antena cu polarizare verticala si una cu polarizare orizontala, interferenta este neglijabila, iar scorul final poate fi imbunatatit semnificativ. Totodata veti intelege cat de importanta este configurarea corecta a mesajelor si ritmicitatea.
Daca sunt intrebari sau alte propuneri de imbunatatire a traficului de concurs in RTTY, va stau la dispozitie cu placere.
Va urez success!
P.S. Un articol asemanator am publicat in 2010: http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=696
Articol aparut la 20-9-2016 3845 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |