hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Proiect de studiu al propagarii ionosferice YO-YO in banda de 5MHz

Cristian Negru YO3FFF

Prin adresa SC-DEASRN nr 10577 din 08.04.2016 ANCOM acorda radioamatorilor autorizati din Romania dreptul de utilizare temporara a ecartului de frecvente 5363.5 - 5366.5 kHz. Conditiile impuse sunt urmatoarele:

  • Putere maxim aparent radiata: 15W (EIRP)
  • Natura comunicatiilor: corespondenta necesara pregatirii si desfasurarii de radiocomunicatii in situatii de calamitate si pentru sustinerea operatiunilor de interventie si ajutor
  • Durata utilizarii: 1 an, cu posibila prelungire si extindere cu un canal de rezerva de 3kHz, insa numai dupa analizarea in cadrul CIR a rapoartelor de testare realizate de catre FRR la finalul acestei perioade
Interesant de remarcat din ultimul punct ca ANCOM ia in consideratie prelungirea perioadei de autorizare cat si extinderea spectrului de frecvente in urma analizei raportului de testare realizat de FRR. De aici deducem ca FRR este mentionata ca organizator si coordonator al acestui proiect.

In cadrul Comisiei de Unde Scurte a FRR s-a luat decizia organizarii unui studiu al propagarii in aceasta banda pe teritoriul Romaniei (YO-YO).

Experimentul isi propune sondarea propagarii ionosferice pe distante variabile care sa acopere teritoriul Romaniei. Distanta intre emitator si receptor poate varia intre 10km si 700km.

WSPR a fost ales ca mod de lucru. Aceasta decizie a luat in calcul urmatoarele considerente:

  • WSPR este proiectat special pentru aplicatii de studiul propagarii utilizand puteri mici de emisie
  • Tehnologie matura testata la nivel mondial inca din anul 2008
  • Ofera gratuit toate componentele software cat si o baza de date online
  • Necesita resurse minime din partea utilizatorilor (PC + transceiver sau doar receptor)
  • Ofera siguranta in functionare cat si corectia erorilor

Un prim pas a fost autorizarea balizei YO9N. Multumita lui Adrian YO3HOT, aceasta a fost instalata si functioneaza 24/24 ore 7/7 zile in KN25XA. Iata cateva caracteristici tehnice:

  • Frecventa de lucru: 5.365kHz
  • Putere de iesire: 5W
  • Antena provizorie: INV-L pentru 160m; *se va inlocui cu una permanenta
  • Mod de lucru: WSPR

Acest studiu va asigura doua deziderate:

  1. Va fi baza raportului catre ANCOM la sfarsitul perioadei de testare a benzii de 5MHz (vezi mai sus solicitarea expresa a acestora)
  2. Va fi un studiu pertinent al propagarii ionosferice YO-YO in banda de 5MHz realizat de comunitatea radioamatorilor din Romania Evident ca semnalele transmisie de aceasta baliza vor trebui receptionate de cineva si aici interveniti dumneavoastra, radioamatorii YO!

In numele FRR, fac apel catre toti radioamatorii YO, indiferent de organizatia din care fac parte sa se alature acestui experiment. Este nevoie de cat mai multe puncte de receptie raspandite pe teritoriul Romaniei.

Conditii minime impuse participantilor la experiment:

  • Transceiver sau receptor capabil sa receptioneze frecventa de 5.365kHz, mod de lucru USB
  • Calculator personal (PC) capabil sa ruleze aplicatia WSPR 2.0 - se gaseste la aceasta adresa http://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/wspr.html
  • Conexiune permanenta la Internet sau posibilitatea de sincronizare permanenta a ceasului calculatorului prin alte metode (GPS, radio, etc.)
  • Posibilitatea de functionare a echipamentului cel putin 7 zile consecutive 24/24 ore

Baliza YO9N functioneaza de la inceputul lunii iulie cu mici intreruperi. Pe site-ul http://wsprnet.org au fost raportate receptii din YO cat si din strainatatea. Din pacate pana acum doar cateva statii YO au reusit sa indeplineasca ultima conditie de participare la experiment.

O sa incerc sa explic de ce este important sa raportam receptia balizei 24/24 ore 7/7 zile.

Studiul acesta trebuie sa raspunda unui set minim de intrebari:

  1. Este posibila o legatura radio YO-YO in banda de 5MHz utilizand puteri mici?
  2. Care este distanta minima/maxima pentru care se pot face astfel de legaturi?
  3. Exista variatie diurna a intensitatii semnalelor receptionate? Daca da, ce valoare are si cum evolueaza pe intervale orare? Intensitatea semnalelor variaza in functie de distanta dintre corespondenti? Daca da, cu cat si care este evolutia orara?
  4. Exista variatie sezoniera (iarna, vara ,etc.) a intensitatii semnalelor receptionate? Daca da, ce valoare are si cum evolueaza pe intervale orare? Intensitatea semnalelor variaza in functie de distanta dintre corespondenti? Daca da, cu cat si care este evolutia orara?

Asa cum se poate observa, pentru a putea raspunde la aceste intrebari semnalele de la YO9N trebuie inregistrare 24/24 ore 7/7 zile pe intreg teritoriul YO. De ce minim 7 zile consecutive, fiecare 24/24 ore? Pentru a putea alcatui o secventa saptamanala care sa poata fi comparata statistic cu alte secvente similare provenite de la alte statii de receptie.

De ce este important sa luati legatura cu reprezentatii organizatorilor experimentului (YO3FFF sau YO3APJ)? Pentru a coordona si cunoaste in timp real rezultatele efortului domneavoastra. In acest sens subsemnatul a fost numit de catre FRR sa coordoneze acest experiment la final urmand sa alcatuiasca raportul ce va fi prezentat la ANCOM.

De ce ati dori in calitate de radioamator YO autorizat sa participati la acest experiment? Evident ca nu va exista o motivatie pecuniara. Totusi, cei care vor putea oferi rapoarte de receptie cel putin 7 zile consecutive 24/24 ore vor fi mentionati in raportul final ANCOM. In acest fel vor fi cunoscuti pentru contributia adusa la unul dintre cele mai interesante (daca nu unicul) proiecte realizate de radioamatorii romani.

Bazat pe datele acumulate pana in prezent va prezint graficul variatiei diurne a semnalelor balizei YO9N receptionata in 4 puncte din tara. Au fost utilizate datele de la YO3FFF, YO3APJ, YO8RAA si YO9ILX. Desigur ca lista radioamatorilor YO care au trimis rapoarte de receptie a YO9N pe http://wsprnet.org este mai lunga insa numai acestia s-au calificat ca durata pentru acest tip de analiza statistica!

Experimentul se afla in derulare. Cei interesati sunt rugati sa contacteze cat mai repede pe YO3FFF cyo3fff@yahoo.com sau pe YO3APJ yo3apj@yahoo.com pentru detaliile de participare.

Va multumim si va asteptam.

73 de YO3FFF

Cristian Negru YO3FFF

Articol aparut la 14-9-2016

7203

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (56)  

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2016-09-15 17:33:35 (ora Romaniei)
  • Zgomot foarte mare in mediul urban. Aici la mine, in amplasamentul din Constanta, S9. Nici S8 nici S9+. Exact S9. Antena neacordata ca nu am emisie. FT-857 si TS-450SAT. Ar fi foarte interesant ca toti radioamatorii YO sa faca un studiu de zgomot in benzile noastre. As fi vrut sa particip, dar zgomotul ma descurajaza. Acesta este raportul meu... 73s ! Mircea = yo4si

  • Postat de Petrica - YO9RIJ la 2016-09-15 21:28:54 (ora Romaniei)
  • Dr OM Cristian, deductia prin care afirmati ca "FRR este mentionata ca organizator si coordonator al acestui proiect." este neinspirata ca sa nu spun inexacta. Nu numai FRR se ocupa de un astfel de proiect. Printr/o adresa similara A.R.R. a fost instiintata ca este autorizata sa faca studii de propagare in banda de 5MHz. A.R.R.a ales varianta mai costisitoare si mult mai exacta de a face studiile si a realiza observatiile de care are nevoie ANCOM pentru a lua o decizie in privinta destinatiei acestei benzi.
    Dupa cum se pare vor fi doua materiale cu observatii si concluzii care vor ajunge pe masa ANCOM! Spor la treaba! 73!

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2016-09-15 22:49:58 (ora Romaniei)
  • Felicitari ptr proiect ... ce placere sa revad un indicativ indragit YO3FFF ( 3apj nu se supara ;) ) , Vali , un fost coleg de job, desi pasionat de frecvente mai inalte :)) e un expert in propagare !
    Da, proiectul e pe maini bune ... bafta in continuare ;)

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2016-09-16 02:11:24 (ora Romaniei)
  • Fiind o treaba oficiala,cred ca cu o mica investitie tehnica s-ar putea rezolva simplu si eficient,astfel: sa se plaseze niste receptoare S.D.R. non stop asistate de niste laptopuri idem in punctele de interes,unde vor face receptii si statistici pe frecventa balizei,care ar trebui plasata undeva relativ in centrul geografic al tarii,de exemplu la Brasov sau undeva intr-o zona adiacenta.Spun asta fiindca cred ca programul cotidian al majoritatii radioamatorilor ar face cu greu fata cerintelor de continuitate necesare.

  • Postat de Pit - YO3JW la 2016-09-16 09:24:20 (ora Romaniei)
  • Consider ca prin prezentarea a dou materiale, ca urmare a doua adrese separate emanate de la ANCOM si care nu mentioneaza cui au fost adresate, va fi un lucru benefic care sa arate ca in YO exista posibilitatea de a se efectua studii de catre radioamatori privind propagarea. Bine ar fi ca participarea sa fie a cat mai multi in limita timpului si a echipamentelor disponibile. "ar fi bine..." este ca si cum ai zice ca eu unul dau numai cu presupusul in loc sa ma implic!

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-16 10:16:37 (ora Romaniei)
  • In primul rand sunt bucuros ca exista cat de cat interes pentru un asemenea proiect, indiferent ca vine de la FRR, ARR, ANCOM sau de aiurea. In fond, cei castigatori suntem noi, cei care utilizam cu sau fara voia cuiva undele radio.
    Acum incerc sa raspund punctual.
    @YO4SI - Mircea, cred ca zgomotul de care spui nu este chiar asa de rau. La mine in Bucuresti pe FT817 si 24m de sarma intre blocuri am S8 permanent insa nu ma impiedica sa fac receptii chiar foarte bune ale balizei YO9N. Parerea preconceputa ca am zgomot si nici macar nu merita sa incerc, nu este productiva. Eu va sugerez sa incercati. Cu siguranta nu pierdeti nimic...poate ceva timp dar sigur va merita sa folositi o "jucarie" noua. Daca hotarati sa incercati, va pot indruma cu setarile programelor. Astept un mesaj pe e-mail.
    @YO9RIJ Draga Petrica, nu ma intereseaza si nici nu intentionez in vreun fel sa polemizez pe teme politice radioamatoricesti. Cine si de ce are dreptate, FRR, ARR sau alte organisme de tot felul, nu intra in preocuparile mele. Plec de la ideea experimentului in sine. Faptul ca s-a nimerit ca promotorul acestui proiect sa fie adresa de la ANCOM, e doar o intamplare. Personal sunt interesat de faptul in sine, experimentul asupra propagarii. Si asta cred ca nu tine de politica...Sau cumva undele radio se vor propaga altfel la ARR fata de FRR si ANCOM o sa decida in locul fizicii ca niciunul nu are dreptate? Glumesc desigur. Apropos de adresa ARR catre ANCOM. Nu am cunostinta de aceasta. Poti te rog sa imi trimiti o copie (daca nu e secret) a acestei adrese? Nu am citit pe nicaieri despre ea si nici despre experimentul vostru asupra propagarii in 5MHz. Cu siguranta as dori sa citesc/aflu mai multe despre acest experiment si poate cine stie, vom colabora. Astept un e-mail din partea ta. Aici nu cred ca e cazul sa mai continuam discutia. Multumesc!
    @YO3GH...domnul Dan, vine Pastele la anul si n-o sa te iert...Cristi aici...pe Vali nu il cunosc. Multumesc pentru aprecieri si te astept sa faci receptii. Experimentul este pentru toata lumea!
    @YO3AOE Si eu as vrea o "investitie tehnica". Stiti cumva cine ar putea fi acel investitor? Asa cum am spus si in articol, NU exista interes pecuniar in acest experiment. Deci nu se vor castiga bani din asta. Ba din contra unii dintre noi vor sacrifica din bugetul propriu niste bani, doar ca ceilalti radioamatori sa se bucure de rezultate, fara a cere nimic in schimb. Faptul ca ANCOM a solicitat un raport este doar o minima motivatie de a face ceva in acest sens. Acest "ceva" se va face sau nu doar prin contributia noastra cu "investitie" minima, fara a ne afecta confortul zilnic sau bugetul familiei. Daca am fi avut acces la vreun buget "secret", credeti ca ati mai fi citit ceva depre acest experiment? Eu cred ca nu.
    @YO3JW Pit, ca de cele mai multe ori, ai pus punctul pe i! Important este ca aceasta comunitate a radioamatorilor din Romania, asa divizata si haituita cum este sa demonstreze ca are un cuvant de spus, ca exista si in consecinta are capacitatea sa se mobilizeze pentru realizarea unui obiectiv ce o va reprezenta in fata celorlate comunitati de radioamatori din lume. Si asta nu numai in ziua de azi ci peste timp! Si nu cred ca spun vorbe mari. Din cate cunosc, doar radioamatorii britanici prin RSGB (sic!) au mai realizat un experiment similar in 5MHz...

    In final, acest articol isi propune sa adune cati mai multi radioamatori pasionati si cu bunavointa de a face ceva pentru acest experiment si pentru comunitate. Orice om/radioamator poate gasi toate scuzele din lume pentru a se eschiva de a face ceva. Dar cum era o reclama de pe vremuri...daca vrei, poti.

    Va invit sa va demonstrati voua insiva ca puteti!

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Cristian - YO3FFF la 2016-09-16 14:51:57 (ora Romaniei)
  • Tocmai am primit pe e-mail de la YO9RIJ copia adresei prin care ANCOM autorizeaza printr-un mesaj identic A.R.R. sa foloseasca 3kHz din banda de 60m in scopuri experimentale pe durata unui an. De ce aceasta adresa a nu a fost publicata, macar pe radioamator.ro sau pe site-ul A.R.R, este greu de inteles. In consecinta, e ca si cum nu exista. Acesta este motivul pentru care va aduc la cunostinta ca radioamatorii YO sunt autorizati sa foloseasca banda de 60m rpin doua organizatii, FRR si ARR. Si asta este greu de inteles.
    Mult succes pe viitor celor doua organizatii...independente!

    73 de YO3FFF/Cristi

  • Postat de IULIAN - YO9YUL la 2016-09-16 15:24:22 (ora Romaniei)
  • Adresa respectiva apare discutia de pe forum de aici, in primul mesaj.
    http://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=26&t=1896

  • Postat de IULIAN - YO9YUL la 2016-09-16 15:36:40 (ora Romaniei)
  • O mica erata, in primul mesaj se gaseste adresa ARR catre ANCOM, iar raspunsul ANCOM catre ARR, despre care se discuta ca nu este public, se gaseste la pagina 3 ale linkului mai sus mentionat.

    73 de YO9YUL

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2016-09-16 19:42:41 (ora Romaniei)
  • @YO3FFF: Ha, ha , Cristi . Vorbisem cu un Vali cu 2 min inainte ;)

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2016-09-18 12:57:46 (ora Romaniei)
  • Felicitari Cristi!! Sper sa fie un succes implicarea ta si sa primesti cat mai multe rapoarte!

    73 de YO8SSB!

  • Postat de Rares - YO3GHM la 2016-09-18 14:44:27 (ora Romaniei)
  • Salut.
    Am incercat si eu sa receptionez baliza si n-am reusit.Zgomot mare S7-S9,iar cu toate filtrele si atenuarile bagate tot nu a mers.
    Se vedea purtatoare pe "waterfall" dar nu decodifica nimic...am incercat cam cu toate variantele de ESPR ,WSJT ,WSJT-X care sint compatibile cu WSPR 2.0.O sa mai fac teste ,dar deja cred ca nu mai iese ceva.
    73!

  • Postat de Mircea - YO8RAA (yo8raa) la 2016-09-18 15:35:48 (ora Romaniei)
  • to yo3ghm: sigur gresesti ceva. In YO3 se poate decoda si din S9+40. Redu nivelul de zgomot pana sub 10db (sa fie pe gri nu pe rosu). Incearca cu WSPR 2.0, versiunea 2.12 e mai sensibila deci mai greu de reglat. Daca vrei te pot ajuta daca ma suni pe tel sau skype. 73 Mircea

  • Postat de Rares - YO3GHM la 2016-09-18 16:49:01 (ora Romaniei)
  • Ok...am sa refac testele eventual am sa trec pe statia cealalta si te tin la curent.
    73!

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-18 21:33:12 (ora Romaniei)
  • Salut Rares YO3GHM,

    Daca vezi baliza pe waterfall atunci e ca si decodata!. Trebuie sa ai ceasul PC-ului sincronizat la secunda (Dimension 4 este bun pentru asta). Trebuie dezactivata optiunea din windows de sincronizare a timpului de catre sistemul de operare! Asigurate ca ai acordat receptorul pe frecventa 5.363500MHz USB! Si pentru o raportare corecta a frecventei, te rog sa scrii in WSPR 2.0 in casuta Dial: 5.363500 iar la TX: 5.365000
    Daca tot nu reusesti, da-mi un mail pe adresa personala si incercam impreuna.

    Succes!
    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-18 21:34:57 (ora Romaniei)
  • Multumesc Lucian si asteptam sa gaseasca baliza si YO8D! I-am scris lui YO8CLN, poate ii dai te rog si tu o mana de ajutor. Cred ca are frecventa sau modul gresit setat la receptor!

    Multumesc de participare.

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Rares - YO3GHM la 2016-09-19 00:51:01 (ora Romaniei)
  • Da...he..he..a mers..eu eram mai sus..initial am pus statia pe 5365 KHz si cu decalajul de frecventa de pe "waterfall" cine stie ce vedeam eu acolo.
    Acum merge cu WSPR-X v0.8 care stie si de WSPR 2,FT-450 si SignaLink USB, pe "Ferestre cu termopan" tip Nea Bill versiunea 7 x64.
    M-am prins abia cind m-am uitat mai atent la "Freq Scale" trecut pe "Audio" si vad ce spectrul se vede la + 1500 Hz fata de frecventa statiei.
    Daca reusesc sa-l fac sa mearga si pe "Zmeurica" PI 2,am sa-l las pornit non-stop.
    73! la toata lumea si TNX de info.

  • Postat de Adrian - YO3GFH la 2016-09-19 02:10:42 (ora Romaniei)
  • Salut Rares!

    La fel am patit si eu :-) M-a luminat Cristi pe mail si acum merge si la mine, hihi. WSPR 2.0, tot pe termopane cu feronerie de 64 :-)

    73,
    Adi

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-20 12:26:58 (ora Romaniei)
  • Salut Rares, YO3GHM

    Da-mi te rog un mesaj pe adresa de e-mail. Vreau sa te rog sa-mi dai mai multe detalii despre echipament.

    Multumesc.

  • Postat de Rares - YO3GHM la 2016-09-20 13:19:02 (ora Romaniei)
  • YO3FFF de YO3GHM.
    Ti-am trimis un mail pe adresa de yaho-ho-ho.
    73!

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-20 23:12:06 (ora Romaniei)
  • Dragi participanti la experiment, datorita interferentei create de o statia STANAG am decis schimbarea frecventei balizei astfel:
    vechea frecventa: 5.365000MHz
    noua frecventa: 5.366500MHz

    Deci, receptorul va trebui acordat tot pe USB dar frecventa de 5.365000MHz! In WSPR va trebui sa scrieti la Dial: 5.366500

    Schimbarea frecventei va avea loc maine 21-09-2016 ora 20:00CFR!

    Va rog sa raportati pe e-mail daca aveti probleme cu receptia (dupa aceasta ora) sau daca receptia este mai buna (fara interferente) fata de vechia frecventa.

    Va multumesc.
    73 de YO3FFF/Cristi

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-20 23:20:42 (ora Romaniei)
  • Cu scuze, o mica rectificare.
    In WSPR va trebui scris la Dial: 5.36500 iar la
    Tx: 5.366500
    Multumesc.

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-21 13:48:05 (ora Romaniei)
  • Din motive obiective, noua frecventa de emisie a balizei YO9N este urmatoarea:
    pe transceiver modul USB 5.364500MHz
    IN WSPR la Dial: 5.364500
    la TX: 5.366000

    Schimbarea a avut loc deja la ora 10:30UTC. Rog sa va acordati receptoarele cat mai repede pe noua frecventa!
    Multumesc.

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-21 20:07:10 (ora Romaniei)
  • Schimbarea frecventei balizei YO9N a fost efectuata cu succes. Sa speram ca nu vor mai fi interferente notabile.
    Monitorizare placuta!
    73 de YO3FFF/Cristi

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2016-09-22 14:33:28 (ora Romaniei)
  • Cristi, fi dragut, ce este o statie STANAG?
    Merci

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2016-09-22 14:36:47 (ora Romaniei)
  • Este cumva, asa ceva: https://youtu.be/LyYwZb-wf3s
    ?
    73!

  • Postat de IULIAN - YO9YUL la 2016-09-22 18:23:11 (ora Romaniei)
  • De curiozitate, care a fost ora la care a fost interferenta? Banda de frecventa alocata de ANCOM nu beneficiaza de protectie, asa ca solutia este doar schimbarea frecventei balizei.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Rares - YO3GHM la 2016-09-22 19:32:26 (ora Romaniei)
  • Salut.
    Din ce-am observat eu nu a fost o ora anume,statia aia STANAG emite permanent chiar si in starea "idle" emite pe spectrul ei de frecventa alocat.
    Nu stiu unde este localizata,dar noaptea am observat ca scadea propagarea pe distante scurte,YO9N vine nopatea cu nivel mai mic la mine decit ziua,iar cum baliza noastra era foarte aproape de limita statiei STANAG (cred ca la citeva sute de Hz pe waterfall),este plauzibil sa apara momente in care receptia nu este posibila...poate diferentelor de nivel.Un preselector ar fi rezolvat problema.
    Nu pot sa spun daca la mine au fost sau nu momente in care am avut probleme cu receptia din cauza asta...ar fi insemnat sa urmaresc semnalul pe waterfall si sa compar daca apare in lista de rapoarte.
    Acum dupa schimbarea frecventei o sa apara diferente in rapoartele de recepetie ..am sa ma uit la valori,sau mai bine face Cristi un grafic comparativ, ca vizual e mai usor de apreciat.
    73!

  • Postat de Vali - YO9ILX la 2016-09-22 23:12:58 (ora Romaniei)
  • Draga Florentin, cam asta ar fi pe scurt un semnal STANAG (este foarte wide si deranjeaza destul de rau) :

    Un semnal militar cu o latime de banda as spune impresionanata folosit cel mai adesea in transmisii militare ( NATO) dar nu numai.

    Asta pe scurt si doar ca informatie primara, de spus, sigur, ar fi mult mai mult de dezvoltat dar cel putin iti poti face o idee.

  • Postat de Vali - YO9ILX la 2016-09-22 23:15:09 (ora Romaniei)
  • Pentru decodarea lui iti recomand suita software SIGMIRA.
    Il poti descarca de aici : http://www.saharlow.com/technology/sigmira/

    Cu stima, Vali

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-23 00:02:49 (ora Romaniei)
  • @YO9CHO despre STANAG (de mai multe feluri) 4285 poti citi aici: http://www.sigidwiki.com/wiki/STANAG_4285
    Si da, linkul tau de youtube reda un semnal STANAG 4285 pe care l-am decodat si eu arareori.
    Te las pe tine sa judeci ce insemna sa decodifici intr-un canal adiacent unei astel de emisiuni, o emisiune WSPR, fie si cu banda ocupata de 6Hz...
    Semnaul de care pomenesc era continuu, 24/24 insa ziua scadea in intensitate, semn ca era ma o distanta mai mare de 1000km!
    @YO9YUL ANCOM nu asigura protectie pentru aceasta banda. Dupa cum ai observat, s-a schimbat frecventa balizei, singura solutie viabila. Deocamdata noua frecventa este curata si rapoartele SNR s-au imbunatatit semnificativ, mai ales spre pragul de zgomot. Apropos Iulian, te vad interesat de acest subiect insa nu am vazut niciun raport de receptie din partea ta pe YO9N?! Costa ceva? Sau nu ai statie?
    @YO3GHM Avem deja date de 24 de ore de la participantii constanti la experiment si pot sa spun clar ca noua frecventa a "curatat" foarte bine SNR la nivelul pragului de zgomot. Graficele exsista insa din pacate aici nu se pot publica!

    @ Pentru cei care inca mai citesc acest topic, iata lista participantilor (publica dealtfel pe WSPRnet.org) permanenti:
    YO2LLQ, YO3GFH, YO3GHM, YO3HOT, YO3FFF, YO7CDB, YR8C, YR8D, YO9ILX.
    Tin sa le multumesc si pe aceasta cale pentru efort si sper sa continue monitorizarea cat mai mult.

    Din cate se vede, NIMENI din YO4, YO5, YO6.
    Daca dintre cei ce citesc aceste randuri au indicativ din aceste districte (si nu numai), avem nevoie macar de o statie de receptie din fiecare district YO. Altfel se poate spune ca acele districte NU fac parte din YO, cel putin in acest experiment, public!

    Multumesc.
    73 de YO3FFF/Cristi

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-23 00:12:49 (ora Romaniei)
  • O remarca pentru cei care inca mai au probleme cu transmisia STANAG!
    Din pacate, statie STANAG "emite de zor" fara vreun semn de oboseala. Tot din pacate spun, "intra" inca in segmentul 0-500Hz din noul canal USB al balizei.
    Pentru a "curata" si mai bine receptia si in consecinta, a raporta cat mai corect SNR al YO9N, va sugerez sa introduceti IFshift-ul pana obtineti stric rejectia 0-500Hz, daca vreti, un filtru trece sus cu frecventa de taiere inferioara de 500Hz. Eu facut acest lucru pe FT817ND si rezultatele sunt semnificativ mai bune!

    Succes.

  • Postat de Paul - YO9CMF la 2016-09-23 09:46:02 (ora Romaniei)
  • Bună ziua,mă interesează mai mult material despre conexiunea PC cu tx! Am pus rx pe 5,3645 usb si aștept! Te rog spune unde găsesc?73,paul

  • Postat de IULIAN - YO9YUL la 2016-09-23 11:49:53 (ora Romaniei)
  • Spre rusinea mea nu am ascultat deloc baliza, intrebarea privind statia STANAG era pt ca am crezut ca stiu care este statia STANAG....., dar se pare ca m-am inselat. Felicitari pentru initiativa si implementarea proiectului,

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2016-09-23 12:05:31 (ora Romaniei)
  • :-) Se pare ca "ciocanitoarea rusa" e inlocuita de STANGUL NATO :-). Alta Marie cu alt spectru...
    Multumesc YO9ILX.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2016-09-23 13:47:22 (ora Romaniei)
  • STANAG 4285 exemple: https://www.youtube.com/watch?v=LyYwZb-wf3s

  • Postat de Rares - YO3GHM la 2016-09-23 14:59:15 (ora Romaniei)
  • YO9CMF de YO3GHM
    Salut.
    Defineste expresia "mai mult material" ca nu-mi dau seama la ce te referi.Ca sa fiu mai exact trebuie sa ma lamurec si la ce statie te referi cind vrei sa o legi la calculator, ce model de computer, daca are sau nu port serial si cu ce soft vrei sa faci setarile.
    Eu acum pentru WSJT-X, folosesc un laptop care n-are port serial,dar pentru teste de Tx am folosit un adaptor USB-RS232.Partea de setari si conexiune cu statia este alta discutie..difera de ka model la model.,,pentru IC-7000 am folosit un tip de conexiuni,iar pentru FT-450,alt tip.
    73!

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-23 16:02:59 (ora Romaniei)
  • @YO9CMF Paul, eu am conectat iesirea de casca a statiei FT817 la intrarea de microfon a PC-ului printr-un cablu de microfon cu mufe la capete. Nu ai nevoie de altceva. In rest, instalezi/pornesti programul WSPR (recomanda versiunea 2.0), pornesti statia pe USB si frecventa de 5.364500MHz, reglezi volumul de audio din statie pentru a obtine in jur de 0dB afisati in WSPR (partea din stanga jos a ferestrei) in lipsa unui semnal (numai zgomotul de fond) si cam atat. Astepti sa transmita baliza si daca ai ceasul calculatorului sincronizat la secunda (foloseste programul Dimention 4 pentru asata!) atunci ar trebui sa si decodezi transmisia. Daca ai nevoie de ajutor, da-mi un e-mail (vezi adresa mai sus in articol) si te voi ajuta cu placere.

    Succes.

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-23 16:06:14 (ora Romaniei)
  • YO9YUL, Poate totusi incerci sa faci receptii pe YO9N. Sigur nu "doare" HI!
    Nu este complicat si te asigur ca rezultatele obtinute personal vor fi mult mai valoroase decat cele citite de pe internet sau aiurea.

    Succes.

  • Postat de Rares - YO3GHM la 2016-09-23 16:38:05 (ora Romaniei)
  • In urma cu vre-o citeva zile cind am dat drumul la monitorizare,nu a mers de prima data,pina m-am prins de unde era problema,am banuit ca si din cauza sincronizarii ceasului poate nu functiona.
    Cind am vrut sa descard softul de pe site-ul "thinkman.com",acesta nu functiona in momentul ala.Am sapat cu amicu' Gogu si am gasit un link alternativ:

    "http://www.popper.cz/files/utility/d4time50.exe".

    Acela este acum in functiune la mine.
    A mai trebuit sa caut prin lista aia de servere,unul care functiona..se pare ca nu toate sint active.
    73!

  • Postat de Rares - YO3GHM la 2016-09-24 14:19:35 (ora Romaniei)
  • YO3HOT de YO3GHM.
    O chstie ciudata..te vad pe "waterfall" dar nu decodeaza...e posibil sa ai nivelul audio la emisie un pic cam mare...alta explicatie nu vad.
    Am impresia uneori ca pe "waterfall" mai apar niste "scame" la semnalul tau...dar poate ca sintem si foarte aproape...ideea e ca intra YO9N fara probleme.
    73!

  • Postat de Sorin - YO7CKQ la 2016-09-24 17:07:47 (ora Romaniei)
  • Salut Cristi

    In primul rind multumiri pentru initiativa si material. Se pare ca are audienta si efect in mobilizarea statiilor raportoare. Sint "intre" doua delegatii: saptamina trecuta am fost in YO2, dar am citit mesajele de pe telefon. Marti voi pleca tot acolo :-)

    Acest weekend era programat coptului de vinete si ardei capia HI HI HI

    In dimineata asta am instalat WSPR 2.0 pe un laptop si l-am conectat cu un ICOM IC9100D. Antena este un simplu LW.

    Folosesc modul SSB-D ( modul digital in USB ) care are filtrul DSP centrat pe 1500 Hz ( spectrul audio ). Cu NR si NB activate, fara preamplificator si DSP BW=500 Hz ( Filtru 2 ) am un nivel de zgomot de S2.

    De astazi dimineata pe linga YO9N copiez constant inca trei statii: YO2LLQ, YO3HOT si YO9ILX. S/N la 2500 Hz BW, este cuprins intre -1 si +10 dB, majoritatea timpului statiile fiind perfect copiabile "la ureche". Nu am instalat inca ( din cauza vinetelor ) Dimension 4. Cel mai mare DT ( time offset ) in "norme" inca, l-am vazut la YO2LLQ, 1.2-1.5 secunde, dar este perfect decodabil si copiabil audio.

    Nu am reusit reusit sa configurez CAT si pentru TX, IC 9100D lipsind din lista de echipamente din meniu. Voi face in curind si un test pe KX3.

    Inca o data TNX si week-end placut pentru toti cititorii!


    Sorin, YO7CKQ

    P.S. datele sint incarcate pe WSPRnet.org

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-24 18:44:47 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru participare Sorin YO7CKQ. Sper ca vei putea sa oferi cat mai multe perioade de receptie consecutiva de 24 ore pentru a fi utilizabile statistic. Te rog sa imi trimiti pe e-mail logul offline din WSPR odata la 2-3zile pentru ca WSPRnet.org nu functioneaza tot timpul.
    De preferat pentru acest experiment este ca echipamentul de receptie + antena + PC sa nu se schimbe, chiar daca se poate imbunatatii. In acest fel asigura o stabilitate/reproductibilitate masuratorilor.

    73 de YO3FFF/Cristi

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-24 18:46:10 (ora Romaniei)
  • Astazi 24-09-2016 in intervalul orar 04:30 - 07:34UTC, baliza nu a functionat din motive tehnice.

  • Postat de Pit - YO3JW la 2016-09-26 09:15:31 (ora Romaniei)
  • Salut
    Am reusut sa-l conving pe Dennis, SV8RV, sa asculte pe frecventa lui YO9N si azi dimineata pe harta a aparut ca a auzit: YO9C si YO2LLQ. Este pe insula Zakyntos, in vestul Greciei.

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-26 17:52:28 (ora Romaniei)
  • Pit, Multumesc pentru publicitate! I-am vazut rapoartele lui SV8RV. Distanta este "interesanta" pentru experiment. Din pacate se pare ca are zgomot mare la receptie si nu se poate disemina bine variatia zi/noapte (cu este cazul la DK8FTA spre exemplu!). Dar cum spuneam, nimeni nu e perfect si orice contributie este bine venita!
    Multumim!
    73 de YO3FFF/Cristi

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2016-09-29 19:15:19 (ora Romaniei)
  • Buna seara!

    Am observat o problema in functionarea aplicatiei WSPR-X si vreau sa ii intreb pe toti cei care o folosesc, daca s-au lovit sau nu de aceasi chestiune.

    De ceva mai bine de o saptamana, am inceput sa fac receptii pe 5364.50 KHz cu WSPR-X (asistat de Dimension4). La inceput, a functionat corect, in sensul in care dupa decodare, trimitea datele receptionate in baza de la wsprnet.org.

    Din pacate, de vreo 2 zile, dupa decodare, WSPR-X nu mai trimite nimic spre wsprnet.org (desi optiunea "Upload Spots" este bifata!). Am incercat reinstalarea aplicatiei, fara succes.
    Cautand explicatii pe internet, am descoperit ca autorul aplicatiei a primit sesizari pentru probleme asemanatoare, dar nu m-am lamurit cum le-a rezolvat (amintea parca de un patch, dar nu sunt sigur).

    A mai intampinat cineva asemenea probleme?

    Sistemul de operare folosit este Win7Pro 64bit. Iata mai jos si ultimele receptii din seara asta:


    1556 5 -0.1 5.366003 0 YO2LLQ KN05 37
    1556 4 -0.8 5.366038 0 YO6UO KN25 37
    1606 3 0.0 5.366036 0 YO9ILX KN34 37
    1610 9 -0.5 5.366059 0 YO9N KN25 37
    1612 -1 -0.0 5.366003 0 YO2LLQ KN05 37



    Ciudata treaba, nu?

    Multumesc anticipat,

    Cezar, YO3FHM

  • Postat de Rares - YO3GHM la 2016-09-29 23:00:10 (ora Romaniei)
  • Salut.

    A facut si la mine chestia asta de vre-o doua sau trei ori,dar am rezolvat-o doar prin inchiderea si repornirea aplicatiei.
    Eu am WSPR-X v0.8 r3058..e ultima de pe site,dar n-am vazut nimic despre nici un "patch".
    73!

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-09-30 08:46:13 (ora Romaniei)
  • Cezar YO3FHM @ALL, Pentru operatii uzuale WSPR recomand WSPR 2.0. Programul este stabil si isi face treaba cu brio. Te asteptam cu receptii pe YO9N!

  • Postat de Vali - YO9ILX la 2016-10-04 15:53:55 (ora Romaniei)
  • Am fost auzit (YO9ILX) de catre SV8RV, ES5AM, DK8FTA, G3ZIL, totul cu o putere de 5W si o antena FD4 de 41m lungime undeva la 10m deasupra solului destul de ecranata de blocurile de langa aceasta.
    Antena nu "trage" in 5 Mhz, unda reflectata fiind undeva la 1:2.8 <-> 1:3 totusi s-a putut lucra dupa cum observati.
    Personal, sunt multumit de banda de 5 Mhz cum "presteaza".
    Oricum si in celelalte benzi propagarea a fost (este) jenanta (cel putin zilele trecute).
    Cu stima,
    Vali

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2016-10-04 23:52:15 (ora Romaniei)
  • Congrats pentru initiativa si analiza! 73s

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2016-10-07 13:50:16 (ora Romaniei)
  • Salut Cristi, multumesc pentru invitatie. Scuze ptr raspunsul intarziat, dar nu am mai citit zona de comentarii. Dupa cum vezi, pe 6Oct.2016, am inceput sa ascult si cu echipamentul home-made de acasa. Sper sa pot muta lantul de receptie la YO3KXL, de saptamana viitoare incolo! Am renuntat la WSPR2.0, ma enerva grafica si functionalitatea - dar am mers pe sugestia lui YO2IS, folosit WSJT-1.7. Deocamdata, vad ca isi face foarte bine treaba.

    Uite aici si un grafic cu receptiile de ieri:
    http://yo3kxl.netxpert.ro/diverse/wsjt-x17/yo9n-6Oct2016.PNG
    73! de Cezar

  • Postat de Vali - YO9ILX la 2016-10-08 09:22:47 (ora Romaniei)
  • UPDATE :

    Se pare ca am fost receptionat in DK si SV cu 1.5W cu acelasi setup.

  • Postat de Rares - YO3GHM la 2016-10-08 10:17:56 (ora Romaniei)
  • Salut.
    Se pare ca mai nou YO9N are si CW ID..pina acum nu l-am mai auzit...hi hi.
    73!

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-10-09 20:13:50 (ora Romaniei)
  • Salut Cezar,

    Am vazut receptiile. Daca poti sa lasi ceva permanent la KXL ar fi super...Graficul tau, evident, se incadreaza intre rapoartele majoritatii celor din YO3. Asta indica o receptie buna. Felicitari pentru A-412! Functioneaza bine. Stabilitatea se datoreaza modernizarii VFO-ului cu DDS.
    Daca pornesti KXL te rog sa-mi trimiti pe e-mail configuratia.
    Multumsc si succes!

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2016-10-09 20:15:28 (ora Romaniei)
  • Salut Adrian YO9FRJ si multumesc pentru felicitari. Poate cine stie, ai timp sa pornesti un receptor si la Ploiesti desi...acum il avem pe YO9BPX.
    73 de YO3FFF
    Cristi

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Proiect de studiu al propagarii ionosferice YO-YO in banda de 5MHz "
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact