hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

EXPEDITIA EUROPEANA DE MICROUNDE editia II-a

Mircea Bochis YO5AXB

Ma numar printre privilegiatii care au avut ocazia sa participe la a II-a editie a expeditiei europene de microunde care a inceput in 17 iunie si s-a terminat in 24 iunie 2016.

Initiatorii acestei expeditii care a inceput anul trecut sint o echipa din Australia extraordinar de competenta in microunde condusa de VK3XPD, Alan Delvin care si in acest an a venit insotit de VK5KK, David si de VK5ZD, Ian.

Pregatirile au inceput inca in ianuarie cind am decis echipa din care vom face parte pentru ca la nivel european fiecare si-a gindit si organizat propria echipa pentru maximum de eficienta si performanta. Echipa noastra adica cea din care am facut eu parte a fost formata din OE4WOG Wolfgang care este organizatorul european al expeditiei, HG5ED, Ernie si YO5AXB, Mircea adica subsemnatul.

Scopul expeditiei a fost de testare a aparaturii in functie de conditiile meteo, configuratie geografica, altitudine, putere, moduri de lucru. S-a hotarit ca benzile in care se va face trafic sa fie intre 1,3 GHz si 122 GHz. Cind am ajuns in teren echipa noastra a hotarit ca nu are rost sa coborim sub 5,7 GHz pentru a utiliza tot timpul avut la dispozitie la maxim astfel ca am avut trafic in benzile de 5, 7GHz, 10 GHz, 24 GHz, 47 GHz, 76 GHz si 122 GHz.

Startul pentru mine a fost vineri 17 iunie dimineata la 6.30 cind am pornit cu masina personala spre Budapesta unde ma astepta HG5ED. Dupa o ora destul de enervanta de stat la frontiera pentru niste controale inutile am ajuns la Budapesta la orele 11.00 [ora locala] mi-am lasat masina intr-o parcare cu paza si am pornit imediat cu masina lui Ernie burdusita de echipamente spre QTH-ul lui Wolfgang in OE la care am ajuns in jurul orei 15.00. Citeva minute de pauza iar apoi am luat directia QTH-ului de baza undeva linga orasul PERG.

Ora 18.00 ajungem in localitate unde ne cazam in mare viteza iar la 18.15 sintem deja pe drum spre platoul din munti de unde ne vom desfasura traficul cel putin in prima etapa. Dupa inca 10 km ajungem pe acest superb platou in JN78HH de pe care avem o vizibilitate perfecta spre Alpi care se inalta semet la 107 km distanta. Evident ca despachetam cu frenezie echipamentele lui Ernie, HG5ED [pentru inceput] pe 47 si 76 GHz pentru primele teste.

Salutam prin 145 MHz FM echipa alustraliana care este deja stabilita la 107 km distanta la Saffberg si astepta sa-i contactam sa le spunem ca sintem pe pozitie. Saffberg este o stinca uriasa aflata la 1783 m altitudine pe virful careia este construit un hotel.

Dupa saluturile de rigoare il contactam tot pe 145 FM pe Rudi, OE5VRL/P care fiind la 30 km distanta este cel mai portivit pentru primele teste. Dupa protocolul de aliniere precisa a antenelor primul QSO pe 47 GHz are loc in conditii perfecte cu semnale de 59 de ambele parti. Se trece la 76 GHz, acelasi protocol de aliniere iar apoi QSO-ul de test care de data aceasta a fost cu controale de 57 intreaga vina fiind purtata de doi nori simpatici albi care pluteau linistiti pe cer. Voi face aici o scurta paranteza cu citeva explicatii absolut necesare pentru intelegerea traficului in aceste benzi foarte inalte si despre acel protocol initial de aliniere a antenelor despre care spuneam. In pregatirea expeditiei intra si cunoasterea posibilelor statii participante cu mare precizie privind locatorul de particpare locator care pentru o acuratete maxima se da cu 10 caractere [exemplu KN17UR05rp locatorul meu de pe Ignis]. Avind locatoarele celor pe care poti sa-i "vezi" fara obstacole in fata din locatorul tau calculezi distanta si azimutul calcule facute de fapt de un program dedicat acestui lucru. In teren in cazul lui Rudi sa spunem il contactezi pe 145 MHz FM rotesti parabola pe directia 270 grade cum iti arata programul, Rudi face acelasi lucru pe directia lui de azimut si cind teoretic antenele sint aliniate ii ceri lui Rudi sa emita o purtatoare continua in CW de 30...60 secunde timp in care faci corecturile de acuratete pe semnal maxim stinga-dreapta si inclusiv corecturile de frecventa intrucit daca nu ai transverterul pilotat cu semnal de referinta de 10 MHz de la satelitii GPS pot sa apara erori. Dupa ce ai stabilit directia perfecta emiti la rindul tau acelasi semnal de purtatoare continua spre corespondent pentru a face corecturile de directie pe maxim de intensitate de semnal, iar apoi incepi practic QSO-ul in SSB sau CW [dupa placere]. Fara acest protocol simplu este aproape imposibil sa dai de corespondent, nu trebue sa uitam ca in 76 GHz fascicolul ce-l emiti spre corespondent are lungimea de unda de 4mm!!!!!... si nu este chiar simplu sa-i nimeresti parabola, in plus se fac corectii si pe elevatie. Ce vina au norii in toata aceasta poveste??? Daca pina la 47 GHz QSO-urile sint relativ usor de facut, incepind cu 76 GHz incep "durerile de cap"... de ce? simplu, pentru ca aici ai doi dusmani care "maninca" de fapt absorb tot ce este semnal de 76 GHz, este vorba de oxigen si apa. Care este solutia? QSO-uri la cit mai mare altitudine unde aerul este rarefiat pe timp insorit si cu o atmosfera uscata la maxim... asta ar insemna in Alpi, iarna la -20 grade cu un cer ca sticla fara nori si cu un soare orbitor, acestea sint conditiile esentiale pentru DX pe aceasta banda.

Revenind la expeditia noastra, programarea QSO-urilor in benzile de jos [5,7 GHz spre exemplu] se face automat dimineata cind inca este roua sau ceata iar dupa masa tirziu cind totul este uscat treci de la 47 GHz in sus. In cazul nostru cu RUDI, OE5VRL/P QSO-ul pe 76 GHz a inceput bine si a tot scazut in intensitate ca semnal pe masura ce cei doi nori simpatici si nevinovati urcau pe cer si ne absorbeau cu placere semnalul...HI, HI...

La ora 20.30 am incheiat bine dispusi primele teste si ne-am intors la restaurant vorbind de pe drum la telefon cu patronul restaurantului astfel incit celebrele snitele vieneze ne asteptau gata la sosire... evident discutii agreabile privind prima zi de ajuns in teren, multumiti de primele teste iar apoi mers la culcare fiecare in propria camera intrucit a doua zi incepea traficul greu...

18 iunie dimineata la 8.30 sintem in teren despachetam tot, contactam amicii din teren pe 145 MHz FM si incepem traficul in 5,7 GHz care functionaeaza fara probleme pe toate directiile, ma refer la statiile in portabil din OE si la cele trei indicative din Australia. Se trece apoi pe 10 GHz unde de asemenea traficul se desfasoara fara probleme apoi pe 24 GHz la fel.

Intre timp se face ora 12.00, vreme perfecta, cald, cerul ca sticla, doar citiva norisori timizi isi fac aparitia la orizont in spatele Alpilor adica la mai mult de 107 km distanta, incepem traficul in banda de 47 GHz care ne ia cam o ora si jumatate pina epuizam toate statiile din banda si ne grabim sa trecem la traficul pe 76 GHz. Intre timp acei norisori simpatici s-au ridicat destul de tare la orizont incit sa ne compromita legaturile cu OE/VK3XPD/P, OE/VK5KK/P si OE/VK5ZD/P.

Renuntam la a mai pierde timpul si hotarim sa ne schimbam locatorul la vreo 50 km distanta de echipa australiana, facem totusi o incercare cu Rudi OE5VLR/P in banda de 122 GHz si reusim destul de dificil citeva legaturi. Daca in SSB legaturile au fost destul de dificile, in CW s-au desfasurat confortabil cu semnale de 57.

Gata impachetati schimbam locatorul, iar pe la orele 16.00 sintem in noul locator in fata Alpilor la aprox 40 km distanta, Alpii se ridica in fata noastra ca un zid de netrecut intr-un spectacol feeric iar in dreapta noastra acei nori simpatici care ne-au facut sa schimbam locatorul s-au transformat in nori negrii si o ploaie grea acoperea regiunea la vreo 20 km distanta.

Incercam primele legaturi cu australienii in 10 GHz, functioneaza perfect, apoi 24 GHz la fel, 47 GHz deja cu dificultate semn clar ca nu are niciun rost sa pierdem vremea cu 76 GHz cit despre 122 GHz nici nu putea sa fie vorba astfel ca ne intoarcem antenele spre norul care ne-a stricat programul si facem o multime de QSO-uri in RAIN SCATTER pe 10 GHz iar apoi testam si 24 GHz tot in RAIN SCATTER totul in SSB cu o functionare perfecta.

De mentionat este faptul ca in general traficul in RAIN SCATTER se desfasoara in CW si foarte rar in SSB, deasemenea se preteaza foarte rar in 24 GHz doar atunci cind ai parte de ploi extraordinar de puternice. Deci trafic greu cu statii din OE si DL fara sa trebuiasca sa apelam la site-ul ON4KST, un fel de cadou sa spunem oferit de acel nor de data aceasta negru care ne-a ingreunat traficul de la 76 GHz in sus.

Am facut deasemenea o experienta foarte interesanta cu OE5VRL/P care fiind exact in spatele nostru era acoperit total si de un deal. Am incercat inutil sa-l chemam pe direct si atunci am emis in 24 GHz direct in fata in acel zid facut de Alpi, reflexia s-a intors peste noi si a ajuns la Rudi care se gasea exact in spatele nostru la cam 60 km distanta si am reusit astfel prin reflectie QSO-uri perfecte cu semnale de 59. Alte statii din OE si DL ne-au chemat insistent pe 24 GHz astfel incit pot sa spun ca ne-am facut "plinul" pe aceasta banda.

Cam pe la ora 18.00 norul a ajuns la noi ploaia ne-a obligat sa adunam echipamentele si sa ne intoarcem vreo 70... 80 km spre hotel. Seara sedinta foarte agreabila de lucru la restaurant unde am tras o gramada de concluzii privind traficul din ziua respectiva care practic si-a atins scopul, traficul s-a realizat in toate benzile propuse 5,7; 10; 24; 47; 76; 122 GHz. Adevarul este ca dupa ce faci trafic in 122 GHz si te intorci in 10 GHz ai impresia ca esti in 144MHz... HI, HI...Mai spre sfirsitul zilei cind multe statii ne apelau in 10 G imi aduc aminte ca Wolfgang s-a uitat la mine si mi-a spus "Mircea ia microfonul ca te cheama in 10 G nu in 144"... Da, 10 G nu este 144 MHz si nu este o banda de neglijat, ofera experiente pe care alte benzi nu le ofera si merita sa incerci sa te "imprietenesti" cu ea...

Faptul ca nu am reusit sa lucram cite statii am dorit in 76 si 122 GHz nu a fost din vina noastra ci a fost din cauza conditiilor meteo in special umezeala. Ar trebui sa fac o teorie aici privind raportul care exista intre benzile de 76, 122 si 134 GHz privind propagarea si molecula de oxigen si fenomenele fizice care au loc, deasemenea rolul umezelii respectiv al apei privind propagarea dar asta ar insemna lungirea destul de mult al acestui articol care are acum doar un rol informativ privind accesul in aceste benzi. Acesta este si motivul pentru care nu am dat un raport gen log care sa cuprinda tot traficul efectuat. Cunoasterea teoretica a fenomenelor ce se petrec in aceste benzi nu este suficienta din acest motiv am mentionat la inceput ca toti cei care au participat la aceasta expeditie au fost foarte atenti la rezultatele practice in functie de conditiile meteo, configuratie de teren, posibilitati de reflexii si influenta vegetatiei care este deasemenea un factor negativ in propagare. Faptul ca cu cit urci in frecventa este tot mai greu sa-ti configurezi o aparatura combinat cu scaderea progresiva a acelor care ajung la aceste frecvente, combinat deasemenea cu faptul ca puterile sint tot mai mici si conditiile atmosferice tot mai mari dusmani face sa fie un fel de act de eroism traficul la 122 GHz [2,5mm lungimea de unda...]. De la 76 GHz in sus te poti "baza" pe putere maxima de la o dioda din seria MAExxxxx... care are ca dimensiune fizica 0,5 x 0,2 mm !!!!!...[intr-un milimetru patrat incap 8 asemenea diode...HI,HI..] si pe care o poti lipi in circuit doar avind in dotare un microscop binocular iar lipirea se face cu un adeziv special care prin uscare se transforma in argint. Daca totul merge bine si ai la dispozitie si un power metru model ML83A [care nu vrei sa stiti cit costa..HI,HI...] poti sa speri la puteri de in jur de 1 mW in banda de 76 GHz [transverterele mele in 76G au 1,53 mW si 1,45 mW] iar in banda de 122GHz aceeasi dioda poate sa-ti dea cam o suta de microwati adica 0,1 mW !!!...

Grupul nostru a mers pe puteri maxime astfel ca in 122 GHz am avut 100 uW adica 0,1 mW in timp ce Rudi OE5VRL/P a avut 70 uW adica 0,07 mW. La asemenea puteri te simti ca circulind pe o alta planeta intrucit sint cai pe care nu a mai circulat nimeni inaintea ta. Nu am avut curiozitatea sa numar statiile active in Europa in banda de 122 GHz dar sint sigur ca numaratoarea se poate face foarte rapid..HI,HI... Probleme real dramatice se intimpla in banda de 134 GHz intrucit acolo "calci" rau pe coada molecula de oxigen dar despre asta intr-un alt articol.

Revenind la expeditia noastra, planul era ca ziua de duminica 19 iunie sa fie dedicat in intregime traficului in 76 GHz si majoritar in 122 GHz astfel incit dimineata am parasit orasul PERG si ne-am indreptat spre Saffberg unde la 1783 m altitudine ne astepta echipa australiana si unde am rezervat cu trei luni inainte cite o camera la hotelul din virful muntelui pentru fiecare operator. Traficul urma sa se desfasoare in zona pe un perimetru de 30...40 km dar cind am ajuns in zona toti Alpii de la 800 m in sus se aflau in nori asa ca totul s-a terminat inainte sa inceapa am luat trenul cu aburi care te urca pe o panta in unele locuri mai mare de 30 grade si peste aproape o ora am ajuns la echipa astraliana cu care am avut timp suficient de discutii de la prinz pina seara, reale sedinte tehnice si planuri de viitor.

Luni dimineata 20 iunie la 11 cu primul tren am ajuns toate echipele jos la poalele muntelui, eu si cu Ernie HG5ED lunind drumul spre casa iar australienii insotiti de Wolfgang OE4WOG au plecat spre lacul Constanta pentru trafic cu statii din HB9, HB0, I, DL, etc, etc...

Pe la orele 12.00 noaptea am ajuns acasa dupa un drum de 1000 km si o asteptare stupida de control la granita. Expeditia si-a continuat cursul pina la inceprerea simpozionului de la Freidrichshafen iar rezultatele finale le vom vedea probabil in numarul 3 al revistei DUBUS 2016. O gramada de filmulete facute cu telefonul mobil le-am postat pe youtube asa ca daca doriti sa le vizionati este sufficient sa intrati pe youtube si sa scrieti la cautare 47 GHz QSO, OE/YO5AXB/P [spre exemplu] sau ce alta banda doriti. Calitatea filmelor este discutabila intrucit am fost nevoit sa tin telefonul intr-o mina, microfonul sau manipulatorul in alta mina, sa misc antena, butoane asa ca ce a iesit in final este bine tinind cont de conditii. Important este ca se aude bine traficul corespondentului care confirma locatorul banda si controlul. Filmele ce le-am facut celorlalti sint mai bune evident dar din pacate nu au stiut sa-mi manevreze telefonul asa ca m-am filmat singur cum am putut...

73, Mircea, YO5AXB

Mircea Bochis YO5AXB

Articol aparut la 22-7-2016

3995

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2016-07-22 09:10:36 (ora Romaniei)
  • Splendid , OM Mircea ! Pe linga fascinatia microundelor si Alpi ofera o priveliste de neuitat. Felicitari ! 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2016-07-23 20:08:45 (ora Romaniei)
  • Felicitari Mircea pentru articol si activitate!
    Mi-ar fi placut sa vad si cateva fotografii puse in articol. Poate pe viitor o sa apara si imagini din expeditia ta!

    73 de YO8SSB!
      Comentariu modificat de admin.

  • Postat de Liviu - YO2BCT la 2016-07-26 17:44:19 (ora Romaniei)
  • Felicitari Mircea si multumiri pentru articol, ma bucur sincer ca ai luat parte la asemena activitate, din pacate la noi in YO sunt prea putini cei preocupati de microunde - chiar in partea "de jos" (2,3 - 10 GHz).
    Mult succes in continuare.
    73, yo2bct

  • Postat de MIRCEA BOCHIS - YO5AXB (yo5axb) la 2016-07-26 18:32:02 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru felicitari,vin cu o mica completare la articol legat de atenuarile ce le produce apa si oxigenul la frecventele mari.Una din frecventele de rezonanta a moleculei de oxigen este la 120GHz iar banda noastra este foarte apropiata de aceasta frecventa ,sintem la 122GHz.La frecventa de rezonanta absortia este extraordinar de mare din aceasta cauza atenuarile pe care le produce oxigenul la freventa de 122GHz sint extrem de mari, la nivelul marii atenuarile sint de 2db/Km iar la 4000 m altitudine de 0,9db/Km.ori asta inseamna ca o legatura la 40Km distanta la nivelul marii sufera de 40 x 2=80db!!!! atenuare...este clar ca pentru DX-uri in aceasta banda idealul este vreme extrem de uscata pentru ca si apa se comporta la fel ca oxigenul dar are alte frecvente de rezonanta,altitudini cit mai mari iar anotimpul preferat este iarna,cu cit mai frig cu atit mai bine...o sa revin mai pe larg legat de fenomenele de absortie provocate de frecventele de rezonanta a moleculei de oxigen si de apa...73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Adrian Arghiropol - YO9FRJ la 2016-08-27 01:27:07 (ora Romaniei)
  • Bravo Mircea! Felicitari! 73s de Adrian

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "EXPEDITIA EUROPEANA DE MICROUNDE editia II-a "
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact