hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Ionescu Paul Constantin YO3ZP

Nini Vasilescu YO3CCC

Cu nea Titi YO3ZP prima legatura radio am avut-o in 1994, conform datelor de pe QSL, dar noi ne cunostem cu mult mai mult timp in urma, datorita intalnirilor noastre de la Radioclub, simpozioane sau de la talciocurile radioamatoricesti.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO3ZP: M-am nascut pe 4 februarie 1937 in Bucuresti.

YO3CCC: Cum ati aflat despre undele radio?

YO3ZP: Despre undele radio am aflat la Cercul de radio de la Palatul Pionierilor.

YO3CCC: Dar despre radioamatori?

YO3ZP: Despre radioamatori am aflat tot de la Cercul de radio.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator? Ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?

YO3ZP: Mai intai am fost receptor cu indicativul YO3-20, iar ulterior am avut YO3-2020. Ca receptor am obtinut diploma "UNITED NATIONS" cu nr. 289 din 30.03.1964.

YO3CCC: Ati avut de la inceput indicativul YO3ZP?

YO3ZP: Pe 30 august 1959 am obtinut indicativul YO3ZP.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator?

YO3ZP: La inceput, pentru receptie am folosit un receptor 0V1, iar la emisie foloseam urmatoarele lampi: 6P6 (oscilator) si 6P3 (dublor si final in AM). Ulterior, am construit un receptor superheterodina iar primul transceiver a fost facut prin modificarea unui emitator SSB / CW. Primul microfon pe care l-am utilizat era unul cu carbune.

YO3CCC: Cu ce antene ati inceput sa lucrati?

YO3ZP: Cand am stat la curte am avut o antena "long-wire" si o antena "Hertz". Dupa ce m-am mutat la bloc am testat cam toate antenele publicate. Antena cea mai buna, a fost cea publicata Gheorghe Stanciulescu YO7DZ, un dipol 20,20 m fiecare brat si coborarea de 20,20 m realizata din panglica TV. Tot pe bloc, am mai montat un beam cu 2 elemente, autoconstruit, pe 3 benzi: 14, 21 si 28 MHz, de care am foarte multumit.

YO3CCC: Stiti telegrafie s-au lucrati numai in fonie?

YO3ZP: Stiu telegrafie, dar lucrez si in fonie.

YO3ZP: Unde, cand si cum ati invatat telegrafie?

YO3ZP: Telegrafie am invatat la Scoala Medie Tehnica de Telecomunicatii si in continuare in cadrul radioclubului. Am invatat telegrafie cu un generator de ton, pe la subsolul primariei ce se afla pe malul raului Dambovita. In armata am fost radiotelegrafist militar.

YO3CCC: Participati in concursuri?

YO3ZP: Am participat in concursuri YO si internationale pentru a lucra cat mai multe indicative si tari.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ati cunoscut?

YO3ZP: Dintre radioamatorii, de la inceput am cunoscut pe: Antoni Dan YO3ZA, Macoveanu Liviu YO3RD, Craiu George YO3RF, Carstea Ion YO3BAA, Mihaescu Ilie YO3CO, Raduta YO9WL, Baleanu Lucian YO9IF, Tanciu Mihai YO3CV, Vlaicu Toto YO3QK si cer scuze ca sunt incorect fata de ceilalti ... Radulescu Emil YO3ABL, Codarnai Nicolae YO3ZM, Dumitru Dumitru YO3QL etc.

YO3CCC: Ati lucrat in portabil in concursuri?

YO3ZP: Nu am lucrat in concursuri, decat din amplasamentul de la domiciliu.

YO3CCC: Sunteti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO3ZP: Am fost interesat de QSL-uri si diplome. Am lucrat circa 300 de tari (entitati) si am obtinut confirmarea la 252. Am peste 100 de diplome romanesti si cateva diplome straine: rusesti, italiene, spaniole. O chestie placuta, am lucrat cu o statie spaniola la un congres de limba catalana si la urma am primit un QSL si diploma de "Vorbitor de limba catalana". Sunt membru YODXClub cam de la infiintarea lui.

YO3CCC: Ce aparatura aveti in dotare (transceivere si antene) in clipa de fata?

YO3ZP: In momentul de fata, in a doua locatie – din judetul Giurgiu – am un dipol 20,20 – 20,20, un vertical multiband si un beam cu 2 elemente (autoconstruit) pe 14, 21 si 28 MHz; asta pentru US. Pentru UUS am o antena verticala si un Yagi cu 9 elemente, pus pe verticala, rotativ. La Bucuresti, din cauza conditiilor – locuiesc la bloc – am optat pentru o idee germana, o verticala multiband realizata pe o undita si adaptata cu un transmatch.

YO3CCC: Imi aduc aminte foarte bine, ce fericit ati fost in urma cu mai multi ani dupa ce v-am dat aceea documentatie, dupa care ati realizat aceea antena undita. Din pacate, eu inca nu am reusit sa o realizez practic.

YO3CCC: Va plac modurile de lucru digitale? Daca da, de ce?

YO3ZP: Imi place sa lucrez in digitale, am lucrat experinentat, voi relua.

YO3CCC: Dupa 1990 ne-am auzit de foarte multe ori si in UUS.

YO3ZP: Lucrul in UUS a pornit cu ajutorul lui Nelu YO3BAA, caruia ii multumesc si pe aceasta cale.

YO3CCC: De-a lungul anilor v-ati implicat in acvtivitatile cu caracter radioamatoricesc?

YO3ZP: Am participat la mai multe simpozioane YO; aici reamintesc cu placere cele de la Campina, Targu Jiu, Daia si Bucuresti. Conform regulamentului, dupa ce am primit indicativul, a trebuit sa efectuez 1500 de legaturi in CW pentru a putea inainta in categorie; actualmente am categoria a I-a. Am participat la multe activitati in cadrul radioclubului YO3RCC, la toate sediile avute: Stadionul 23 August (Turnul Parasutistilor), B-dul 6 Martie, str. Dr. Staicovici.

YO3CCC: Ati fost recompensat cu vreo diploma?

YO3ZP: Ca urmare a activitatii depuse la 11 mai 2002, am primit "Diploma de excelenta pentru activitatea si sprijinul acordat dezvoltarii radioamatorismului YO".

YO3CCC: Ce radioamatori ati cunoscut prin delegatiile pe care le-ati avut?

YO3ZP: Mergand odata in delegatie la Timisoara am avut placerea sa fiu primit acasa la Suli YO2IS si Delia (sotia) YO2DM si am ramas incantat de modul de organizare locala – radio. Un bun prieten a fost Raduta (nea Nita) YO9WL de la care am avut multe de invatat. De asemenea, un om deosebit a fost Andy YO3AC de la care am primit mult ajutor.

YO3ZP: Ca o curiozitate, am lucrat portabil si in mobil in 28 MHz cu o statie A7B cu tuburi 2K2M cu baterie de 120V, la vremea aceea era o performanta chiar si autorizatia de a lucra din mobil si portabil.

YO3CCC: Ce radioamatori ati dori sa-i reamintiti?

YO3ZP: Nu pot uita radioclubul de la Stadionul 23 August unde aveam laboratoare pentru constructii si masuratori, unde era un mare radioamator Liu Mihai. Ar fi un pacat sa uit de colegul si prietenul meu Silviu Nicolau YO3VU, mare pasionat si el; indicativul lui a fost luat de fiul lui. Am impresia ca mereu uit cate un bun prieten si in incheiere le cer scuze.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 8-3-2016

5662

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact