hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Exclusiv

Interviu cu Tim Duffy K3LR

Ciprian Sufitchi N2YO

Daca deschideti statia chiar si numai cateva minuite pe durata unui concurs international DX de anvergura, in telegrafie sau fonie, este foarte probabil sa auziti semnale puternice si trafic alert efectuat de la indicativul K3LR. Tim Duffy, detinatorul acestui indicativ organizeaza participari Multi-Multi (Multi Operator, Multi Emitator) de mai bine de 20 de ani de la super-statia sa amplasata in vestul statului Pennsylvania. Rezultatele obtinute de K3LR in ultimii ani in clasamentele americane din competitiile DX majore sunt impresionante. Iata un ocupantii locului 1 la CQ WW DX si ARRL DX International din 2010 incoace:

ARRL DX CQ WW DX
CW SSB CW SSB
2015 K3LR K3LR *** ***
2014 K3LR K3LR K3LR K3LR
2013 K3LR K3LR K3LR K3LR
2012 W3LPL K3LR K3LR K3LR
2011 K3LR K3LR KC1XX K3LR
2010 K3LR K3LR KC1XX K3LR

Tim Duffy K3LR este un promotor al WRTC (World Radiosport Team Championship), un fondator al scolii de formare a operatorilor in concursuri Contest University, a ocupat functii de conducere in ARRL si este membru in comitetul de organizare al CQ World Wide Contest de mai bine de 20 de ani. In anul 2006 a fost ales in prestigiosul "CQ Contest Hall of Fame". In acest an, la Dayton Hamvention Tim Duffy K3LR a primit titlul de "Radioamatorul Anului". In domeniul profesional, K3LR este Chief Operating Officer (COO) la firma distribuitoare de aparatura si antene de radioamatori DX Engineering.

Am vrut sa aflu mai multe lucruri despre K3LR pe care sa le comunic radioamatorilor YO cititori ai acestui site si i-am solicitat lui Tim un interviu, care a fost acceptat prompt si cu placere.

N2YO - Ma aflu la hotelul Crowne Plaza din Dayton, astazi este 14 mai, ora 22 si stau de vorba cu d-nul Tim Duffy K3LR, gata sa-i adresez cateva intrebari pentru un interviu care urmeaza sa fie publicat pe site-ul Radioamator.ro. In primul rand, mai ales pentru radioamatorii YO care nu au auzit de K3LR, cine sunteti dumneavoastra, domnule Tim Duffy si cum ati devenit radioamator?

N2YO si K3LR
N2YO si K3LR

K3LR - Am debutat cand aveam 12 ani si am obtinut licenta "novice". La 14 ani aveam deja licenta "extra" si indrageam foarte mult telegrafia, care este in continuare modul meu de lucru favorit. La varsta de 16 ani am dobandit licenta comerciala de clasa I, care imi permitea sa operez statii comerciale, asa ca in timp ce eram licean si in primii doi ani de facultate am fost in masura sa castig bani lucrand part time pentru diverse firme comerciale radio. Am fost student la medicina, pentru ca eram incredintat ca singurul mod in care puteam sa-mi permit sa-mi construiesc o statie de radioamator mare era sa fiu doctor ca sa pot sa castig o gramada de bani. Am realizat totusi, pe parcursul timpului petrecut in facultatea de medicina, ca daca cineva ar muri in bratele mele, m-as simti ingrozitor, asa ca m-am intors la prima dragoste - electronica si am obtinut diploma de inginer in domeniul electric la Penn State University. La absolvirea facultatii operam deja in echipe in concursuri de radioamatori. Am lucrat de la statii faimoase la categoria Multi-Multi - W3AU, W2PV, N2AA cunoscut si ca K2GL. Acestea erau trei dintre cele mai cunoscute statii de concurs Multi-Multi de pe coasta de est a Statelor Unite in anii 1970-1980. Pe acele vremuri nu aspiram sa-mi construiesc o statie de concurs impresionanta Multi-Multi, simtindu-ma foarte bine in compania altor radioamatori sa operez in concursuri. Am inceput sa lucrez in concursuri si la categoria Single Operator Multi Band, iar la editiile ARRL DX SSB din 1986 si 1987 am ocupat locul 1 la high power. In 1988 am cumparat o proprietate de 10 acri (aproximativ 4 hectare - NR) si am inceput sa-mi construiesc prima statie competitiva. In 1992 am inceput sa operez la categoria Multi-Multi de aici si de atunci am activat in 90 de concursuri la aceasta categorie, concentrand-ma anual numai pe 4 weekend-uri, in concursurile CW/SSB CQ WW si CW/SSB ARRL DX. Din 1992 pana azi, de la K3LR au operat mai bine de 130 de radioamatori. Sunt incantat ca am obtinut pana acum de 34 de ori locul 1 in Statele Unite si ca detinem recordul pe SUA, la categoria Multi-Multi in concursul CQ WW DX SSB si CW si in ARRL DX CW. Inca nu detinem recordul la etapa SSB a concursului ARRL DX, probabil va trebui sa asteptam urmatorul ciclu solar pentru a putea realiza aceasta performanta. De asemenea, am obtinut intr-un an locul 1 world wide in CQ WW DX SSB la Multi-Multi. Cam aceasta ar fi pe scurs istoria concursurilor de la K3LR.

N2YO - Foarte interesant. De fapt ati raspuns deja la o serie de alte intrebari pe care le aveam pregatite. Pastrand acelasi topic, cand credeti ca indicativul K3LR a inceput sa devina competitiv in concursuri la categoria Multi-Multi si sa obtina clasari in primele trei pozitii?

K3LR - Anii de debut au fost foarte dificili, din mai multe motive. K3LR este pozitionat mult mai la vest fata de KC1XX si W3LPL, asa ca aveam semnale putin mai slabe in Europa. Recrutand operatori pentru concurs le promiteam: "Daca facem un efort suplimentar, in mod sigur castigam", insa nu obtineam decat pozitii 4-5 in clasament la care primeam mereu reprosuri: "Am depus un eforturi mari, dupa cum ne-ai indicat, dar nu am castigat". Insa in 1998, in concursul ARRL DX SSB am fost invingatori pentru prima data. Dupa aceea am inceput sa castig increderea operatorilor, asa ca in octombrie in acelasi an in CQ WW DX SSB am fost primii din nou. In continuare insa nu am mai castigat, dar m-am concentrat sa construiesc o echipa puternica cu operatori foarte buni, astfel incat abia in 2005 am inceput sa castigam cu adevarat si de atunci am obtinut in mod constant rezultate fruntase. Avem in acest moment in palmares 13 locuri I consecutive. Am castigat concursul CQ WW DX SSB pe Statele Unite 10 ani la rand. A obtine un asemenea rezultat 10 ani in fiecare luna octombrie, cu toata organizarea, construirea echipei, pregatirea statiei, a tuturor echipamentelor radio, cu toate variabilele puse in joc, si sa surclasa cele mai bune echipe din SUA, este foarte, foarte dificil. Iar acum sunt inspaimantat de o eventuala infrangere (razand).

N2YO - Cum reusiti sa atrageti operatori foarte buni la fiecare concurs?

Tim K3LR si Sandy DL1QQ
Tim K3LR si Sandy DL1QQ

K3LR - Tratez foarte bine operatorii care lucreaza in concurs de la K3LR. Si Sandy DL1QQ, aici de fata, a participat de doua ori in concursuri de la mine. Apoi intretin o stransa legatura cu operatorii, comunicam intens inainte de concurs, analizam logurile, stam de vorba la telefon si asa mai departe. Este vorba de un grup de aproximativ 30 de persoane, operatori de baza la K3LR. Printre ei sunt medaliati cu aur la WRTC 2014, de pilda K1AR, N2NT, indicative cu adevarat faimoase. Operatorii la mine acasa sunt tratati foarte bine...

N2YO -...bine, dar ei pot alege sa opereze la categorii Single Operator, de ce acestia prefera sa vina la K3LR?

K3LR - Cred ca se simt foarte bine la K3LR, le place sa fie in compania prietenilor. Unii din operatorii de la K3LR se duc si la alte echipe Multi-Multi si cand se intorc comenteaza ca nu a fost la fel de antrenant ca aici. La K3LR glumim, ne distram si ne simtim foarte bine, nu exista niciun fel de presiune. Dar toti operatorii prezenti doresc sa castige. Va reamintesc, acesti radioamatori renunta la timpul pe care l-ar fi petrecut cu familia, isi iau zile libere de la serviciu, unii vin din Europa, cheltuisc bani pe biletele de avion ca sa ajunga aici. Ceea ce pot sa le promit este ca ei nu trebuie sa aduca nimic - casti, chei de manipulare, si altele. Transceiverele sunt pregatite si sunt dintre cele mai performante, amplificatoarele de putere sunt si ele dintre cele mai avansate si sunt gata de actiune, sistemele de antene, unele dintre acestea fiind cele mai mari din lume asteapta sa fie folosite, hrana este buna si indestulatoare, conditiile de dormit sunt bune, iar la sfarsit incheiem cu o petrecere pe cinste, chiar daca am castigat sau nu.

N2YO - Deci dupa concurs si dupa intalnirea de pe 3830 kHz *) are loc o petrecere?

K3LR - (Razand) Da! La 5 minute dupa concurs stim deja cine a castigat, doar rareori cand scorurile sunt apropiate nu se cunoaste castigatorul. Imediat dupa aceea mergem sus la etaj. Uneori avem un bucatar desemnat, cum este de pilda WM2H, alteori comandam mancare de la un restaurant. Avem si anumite rituale - ciocnim cu totii cate un paharel, chair daca am invins sau nu, apoi facem fotografia de grup si altele. Un lucru pe care il fac eu, spre deosebire de alti competitori, este acela ca imediat postez pe lista 3830 scorul realizat. Chiar daca nu prea dorm de-a lungul weekendului, eu sunt de parere ca operatorii trebuie sa vada ca ma implic, ca analizez scorul si generez statistici asa ca duminica noaptea anunt scorul declarat. In cadrul postarii mai adaug si doua paragrafe cu comentarii - cine le citeste nu poate spune niciodata daca am castigat, am pierdut, sau daca suntem pe ultimul loc in clasament, nu ne laudam niciodata daca am doborat vreun record. Eu vreau concurentii nostri traditionali sa continue sa se intreaca cu noi. Daca intr-o buna zi W3LPL spune ca s-a saturat si nu mai vrea sa participe in concurs, si ramanem fara competitori, ce am realizat cu asta? Un alt lucru foarte bun in Statele Unite la intrecerile intre echipe Multi-Multi este ca toti participantii care se claseaza in partea superioara a clasamentelor, cu totii respecta cu sfintenie regulamentul de concurs, nimeni nu comite fraude. Ne cunoastem intre noi foarte bine, iar la categoria Multi-Multi este oricum foarte dificil sa comiti fraude. Daca numai pentru o secunda participantii ar suspecta ca K3LR ar face smecherii, de pilda ca s-ar lucra indicative imposibil de lucrat din Pennsylvania si ca ceva este putred, reputatia mea ar fi imediat terfelita. Veniturile mele provin din vanzarea de echipamente de radioamatori - nu pot sa fac asa ceva! Si nici nu as mai putea sa aduc in concurs operatori de top, pentru ca si reputatia acestora ar fi afectata.

N2YO - Care este arma secreta pe care o foloseste K3LR sa castige concursurile?

K3LR - Este vorba despre operatori...

N2YO - De acord, dar in afara operatorilor, pe partea tehnica, este ceva care credeti ca va aduce un avantaj?

- Avem echipamente tolerante la defectiuni, avem echipamente de rezerva din belsug, iar statia in ansamblu este simpla si usor de folosit: comutator de antena, computer, amplificator, transceiver si un set de casti, atat, fara complicatii. Asta inseamna ca echipamentul este fiabil. Posibilitatea ca ceva sa se defecteze in concurs este foarte, foarte redusa. Daca ar fi ceva care sa nu functioneze, acest lucru ar afecta intreaga echipa. De aceea ma straduiesc din rasputeri sa pregatesc totul inainte de concurs in asa fel incat atunci cand operatorii sosesc, sa fie ca intr-un Disneyland, nimic rau sa nu se intample. Daca totusi ceva neprevazut se intampla, am grija sa se rezolve rapid, dupa care ne intoarcem imediat la treaba. Operatorii insa sunt marele nostru avantaj, fara acestia K3LR nu ar fi nimic.

N2YO - Citeam pe un web site despre sistemul skimmer pe care il aveti la K3LR. Este acesta singura sursa de spoturi care ajung la programele de log, sau aveti conexiuni si la alte skimmere de pe internet?

K3LR - La K3LR primim spoturi packet de pe intreg cuprinsul lumii. Avem un DX Cluster, iar acesta este conectat cu toate celelalte clustere din lume. Avem si un sistem skimmer de mare performanta, dar din cauza semnalelor de emisie puternice, acesta nu are intoteauna ocazia sa culeaga indicative. Cu toatea acestea, ii depasim pe toti la capitolul skimmer, pentru ca avem un sistem foarte sofisticat de comutare a antenelor, care permite skimmerului sa faca receptie intre transmisii.

N2YO - Si atunci, legat de intrebarea mea anterioara - este aceasta o arma secreta la K3LR?

K3LR - Nu. Poate la inceputurile sistemelor skimmer era, dar acum transmitem aceste informatii la Reversebeacon.net. La fel ca si noi, si W3LPL are un sistem skimmer, spoturile fiind si ele raportate la reteaua Reversebeacon. Asadar mai demult, cand nu existau prea multe skimmere, poate ca aveam un avantaj usor, insa astazi daca skimmerul de la K3LR nu ar mai functiona, acest lucru nu ne-ar afecta scorul.

N2YO - Care este concursul pe care il preferati si in care dintre concursurile DX anuale K3LR are cel mai mare avantaj?

K3LR - Concursul nostru preferat este CW WW DX SSB, acesta fiind probabil concursul la care avem cel mai important avantaj.

N2YO - De ce tocmai acest concurs, datorita operatorilor?

K3LR - Da, datorita operatorilor, dar si propagarii, care la sfarsitul lunii octombrie este foarte buna pentru vestul statului Pennsylvania.

N2YO - Cati dintre operatorii de la K3LR sunt "oaspeti" si cati sunt considerati "permanenti"? Care este raportul numeric dintre acestia?

K3LR - As spune ca este jumi-juma. O jumatate dintre operatori vin pentru un singur concurs anual. Ceilalti sunt prezenti la toate concursurile.

N2YO - Operatorii stau la concurs pe toata durata celor 48 de ore?

K3LR - Da, operatorii fie stau pe intreaga durata a concursului, ori nu vin deloc. De asemenea, operatorii sunt dedicati pentru o singura banda. De pilda K1AR opereaza doar 20 de metri fonie, atat. Fireste, daca lucreaza o statie care prezinta un multiplicator care este necesar pe 15 metri, il muta spre acea banda, dar singura preocupare ramane banda de 20 de metri.

N2YO - Care este fabricantul de transceivere pe care l-ati ales pentru echipamentele de la K3LR?

K3LR - Icom. Ergonomicitatea este foarte importanta. Toti producatorii - Kenwood, Yaesu, Icom si altii, realizeaza transceivere foarte bune, avand parametri mai buni decat putem sa exploatam, deci diferenta o face modul cat mai simplu prin care operatorul ore intregi asculta traficul, transmite si asa mai departe. Folosim transceivere Icom din linia 7800 si mai nou Icom-7851.

N2YO - Ce software pentru concurs folositi?

K3LR - Win-Test.

N2YO - De ce tocmai acest program?

K3LR - In 2006 am fost in Brazilia la competitia WRTC unde m-am intalnit cu F6BEE. Aveam mari probleme cu programul CT, care era conceput pentru sistemul de operare DOS si tot incercam sa il pun in functiune pe o platforma DOS, dar programul se intrerupea in mod frecvent, iar F6BEE mi-a indicat spre Win-Test: "acesta este un program cu adevarat bun, trebuie sa-l incerci", ceea ce am si facut si mi-a placut. Deoarece acest program este scris de programatori care lucreaza in domeniul rachetelor, este foarte bine testat si nu are bug-uri. CT se bloca tot timpul, nici nu se compara atunci cu Win-Test. Din cate imi amintesc, am platit 50 Euro pentru o licenta pe durata nelimitata si pentru oricate calculatoare posed! Era ceva fenomenal! Win-Test functioneaza ireprosabil in retea, este un program excelent.

N2YO - Statia dumneavostra este folosita pentru operatiuni Single Operator uneori?

K3LR - Nu... Am mai fost solicitat pentru asa ceva, dar este foarte dificil de reconfigurat, asa ca daca opereaza cineva ca Single Operator trebuie sa sara de la o statie radio la alta.

N2YO - Daca 100% reprezinta efortul total pentru obtinerea succesului, in opinia dumneavoastra cat reprezinta, procentual: echipamentele, operatorii, planificarea?

K3LR - Cred ca 50% reprezinta operatorii, 25% planificarea, iar 25% in hardware, in echipamente.

N2YO - Multumesc, mi se pare foarte interesant. Urmatoarea serie de intrebari se refera la Contest University (CTU). Sunteti unul dintre fondatorii acestei activitati. Ne puteti spune cateva lucruri din care radioamatorii din Romania sa inteleaga ce anume este Contest University si ce rezultate a obtinut de la infiintarea sa in 2007?

K3LR - CTU s-a nascut in primul rand datorita admiratiei pe care o am fata de Dayton Hamvention. Obisnuiam sa opresc pe holuri contestmeni faimosi carora le puneam intrebari ca sa invat, si scriam raspunsurile lor intr-un caietel pe care il aveam la mine. Dupa ce am facut astfel ani de-a randul, m-am intrebat intr-o buna zi - nu ar fi grozav daca am putea aduna toti acesti experti laolalta intr-o incapere, si de asemenea sa aducem in acelasi loc o multime de radioamatori care nu cunosc tainele operarii in concursuri si astfel sa-i instruim intr-un timp scurt? Iata deci ce este Contest University: o platforma pentru impartasirea ideilor, si ajutorarea celor care vor sa invete sa opereze in concursuri. Chiar astazi a venit la mine un radioamator care mi-a spus: "Am intrat in Top 10 de trei ori de anul trecut si pana acum ca urmare a celor invatate la Contest University!". Studentii invata tehnici de operare, cum sa-si construiasca o statie de concurs, dar cel mai important, ei construiesc o relatie cu instructorii, pe care pot sa-i contacteze ulterior de-a lungul anului, de genul: "Hei, W3LPL, am o problema cu antena mea verticala, ce ar trebui sa fac? Am fost student CTU si am participat la cursul de antene tinut de dumneavoastra".

N2YO - Numarul studentilor a crescut, a ramas constant, a scazut?

K3LR - Cand am inceput, erau 150 de studenti. Acum sunt peste 250. Cursuri sub emblema "Contest University" se tin in multe locuri din lume - in Brazilia, Australia, Rusia...

N2YO - Cursurile din alte tari sunt autorizate de CTU?

K3LR - Da, bineinteles. Am mai avut cursuri oficiale in Germania, Italia... In Italia s-au tinut cursuri in doi ani consecutivi. In martie in acest an s-au inscris 420 de cursanti!

N2YO - Ce formalitati trebuie sa ideplineasca cineva dintr-o alta tara ca sa primeasca o licenta sa organizeze cursuri cu emblema CTU?

K3LR - Trebuie sa ma contacteze pe mine prin email, sa discutam un pic, am cateva reguli care trebuie respectate, cursurile trebuie sa contina o prezentare despre etica, explicand de ce trebuie sa fie respectate regulile de concurs, de ce trebuie sa fii un bun radioamator. Cursurile tinute de un organizator sunt disponibile si celorlalti organizatori.

N2YO - V-ati gandit sa oferiti cursuri CTU online? Sa aveti studenti conectati din toate colturile lumii care sa asiste la prezentari.

K3LR - Aceasta ar fi urmatorul pas pe care l-am putea face so sper sa ajungem acolo intr-un an sau doi. Cand vom avea cursuri interactive pe web, aceasta va fi o etapa importanta.

N2YO - Un model pe care il puteti urma ar fi cel de la Coursera. Cursurile video la care oricine se poate inscrie online in mod gratuit sunt tinute de mari universitati din lume si atrag zeci de mii de studenti la un singur curs.

K3LR - Intr-adevar cunosc modelul Coursera si cred ca putem ajunge acolo in etapa urmatoare.

N2YO si K3LR
N2YO si K3LR

N2YO - Aveti la activ o multime de realizari personale. Aveti o statie de concurs performanta, ati fost ales in CQ Contest Hall of Fame, ati castigat numeroase concursuri internationale, ati primit din partea ARRL diploma Barry Goldwater Amateur Radio Award, sunteti ales Radioamatorul Anului la aceasta editie Dayton Hamvention... Daca ar fi sa numiti doar una, care este pentru dumneavoastra cea mai importanta realizare?

K3LR - Cred ca este acest titlu de Radioamator al Anului de la Dayton din acest an pentru ca rasplateste efortul si activitatea mea de o viata.

N2YO - Felicitari inca o data!

K3LR - Multumesc.

N2YO - Care credeti ca este viitorul operatiunilor "remote" pentru statiile Multi-Multi?

K3LR - Operatiuni remote au fost facute cu succes prima oara la K4VV. Mi se pare ceva fascinant si cred ca o sa mai vedem asemenea activitati si in viitor.

N2YO - Planificati ceva similar?

K3LR - Deocamdata nu. Noua ne place prea mult sa fim impreuna si sa mancam din belsug.

N2YO - Intrebarea finala. Care sunt planurile majore de la K3LR pentru viitor?

K3LR - In acest moment cred ca facem imbunatatiri in pasi marunti, incrementale. Avem deocamdata cele mai mari sisteme de antene din lume pentru 20 si 40 de metri - piloni foarte inalti si asa mai departe, deci e greu de spus ca ne apucam sa construim ceva nou. Incercam sa imbunatatim conditiile operatorilor, sa se poate odihni in amplasament, deoarece in acest moment unii sunt nevoiti sa se cazeze la un hotel. Suntem in curs de upgrade la multe dintre transceivere, vom face cateva modificari in sistemul de comutare a antenelor, de asemenea antenele de receptie pentru 160 si 80 de metri pot fi imbunatatite.

N2YO - Aceasta a fost intreaga mea lista de intrebari. Este fascinanta activitatea pe care o depuneti la K3LR. Va multumesc.

In incheiere, iata si cateva secvente video inregistrate de o drona care a navigat cateva minute printre pilonii fermei de antene de la K3LR.

*) Este o traditie ca imediat dupa incheierea concursurilor majore, pe frecventa de 3830 kHz sa se intalneasca liderii celor mai performante statii care au participat la categoria Multi-Multi. Fiecare anunta pe scurt ce scor a obtinut pe fiecare banda si rezultatul final. De obicei in acel moment se cunoaste cine este castigatorul.

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 15-10-2015

5830

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (26)  

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-10-15 10:00:36 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant !Ma mir ca inafara lui YO3CCC mai apar asemenea articole ! HI !Si cu subsolul:
    se primesc comentarii !!!!
    Eu nu am citit tot...din lipsa de timp,dar voi reveni cu placere !
    Am o singura concluzie:inafara de determinare, sunt si multi $$$$ in joc...!Ce mi-a placut in mod deosebit...,,nu am vrut sa-mi moara in brate cineva....si m-am reprofilat pe partea inginereasca " !
    TARA TUTUROR POSIBILITATILOR !!!
    Sa auzim de bine !
    73 Vasile !

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2015-10-15 11:15:06 (ora Romaniei)
  • L-am intalnit pe Tim de cateva ori la Dayton si am fost impresionat de prezentarile lui atat la Forumul "Contest" cat si la banchet. Este unul din cei mai vestiti operatori de concurs din lume si are constant o contributie majora la promovarea radioamatorismului de mare performanta. Un model pentru pasionatii concursurilor majore si unul din "motoarele" progresului radioamatorismului la nivel mondial.


    Pe drept cuvant a fost ales in "Hall of Fame", cea mai mare recunoastere pentru un radioamator. Merita mentionat si ca Tim a fost 20 de ani in comitetul CQ WW, a fondat World Wide Radio Operators Foundation, a condus Contest University si a publicat sute de articole. Promotor, sponsor major si participant in WRTC, unde se intrece elita mondiala a operatorilor de concurs. Subventioneaza si sponsorizeaza multe activitati de importanta comunitara ale ARRL-ului, DX-peditii si diverse organizatii non-profit de radioamatorism. Este un om la care viata se invarte total in jurul radioamatorismului si nu invers.


    TNX pentru articol, N2YO.


    73 de Morel 4X1AD ex YO4BE

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-10-15 12:29:20 (ora Romaniei)
  • Doresc sa completez!
    Cei care mai scriu articole despre HAMI...se pot inspira din acest articol !
    Parerea mea este ca Ciprian nu urmareste un scop anune...cum cineva mi-a transmis prin mail...ca vrea sa distruga FRR !Nu,doreste sa distruga incompetenta si mariile lor ...nulitatile din CA al FRR !
    Felicitari pt. acest articol si pentru zbaterea de a ne deschide ochii !
    73 Vasile !

  • Postat de George - YO4AAC la 2015-10-16 09:00:56 (ora Romaniei)
  • Verificand qso-urile confirmate prin LOTW,am gasit 93 efectuate in concursuri cu K3LR in toate benzile 3,5-28 mhz,ssb si cw in perioada 1992-2015! 73's George

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-10-16 09:28:50 (ora Romaniei)
  • "Daca numai pentru o secunda participantii ar suspecta ca K3LR ar face smecherii, de pilda ca s-ar lucra indicative imposibil de lucrat din Pennsylvania si ca ceva este putred, reputatia mea ar fi imediat terfelita." No comment ! 73 ! de yo8cln

  • Postat de Nicu - YO5OUC la 2015-10-16 10:05:30 (ora Romaniei)
  • As dori sa remarc ca aici este prezentat un OM ce a fost format de un sistem construit pe baze sanatoase, unde, succesul individual are la baza morala, cinstea si reputatia profesionala. Acest sistem nu acorda o a doua sansa impostorilor. Poate ca din cauza asta au putut sa aiba antene si echipamente de vis contemplate cu drone ... parca dintr-o alta lume.

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2015-10-16 20:11:07 (ora Romaniei)
  • Evident ca nu pot decit sa ma bucur ca un om cu foarte multi bani are acelasi hobby cu mine care am 448 de lei pensie.Cind ai foarte multi bani si in general nu ai limita la cheltuieli lucrurile sint simple daca te ajuta si cel de sus sa ramii in viata si sa nu te trezesti cu ceva incurabil pe cap....In rest sa ma bucur si sa cad in admiratie pentru ce????? ca nu poate sa lucreze decit daca are pe masa 10 bucati de IC-7851? la toate categoriile sportive din lume,sportivii sint selectionati astfel incit sa aiba sanse egale...la box, nicioadata un boxer din categoria cocos nu o sa se bata in ring cu unul din categoria semi-grea pentru ca nu este normal,pentru ca din start nu are nicio sansa si asa mai departe.Si eu la mine in gradina imi pot pune 5 inverted V cite unul pe fiecare banda si am in dotare acasa [poate sa verifice oricine] un TS-830,un TS -820,un TS-520 un TS-950SD, si doua home made de 10W si cu toata aceasta dotare ma inscriu la multi,multi si evident ca regulamentele internatioanale considera ca pot sa concurez la egalitate cu ce am vazut descris de Ciprian.

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2015-10-16 20:23:45 (ora Romaniei)
  • Nu stiu pentru ce netul m-a limitat in lungimea mesajului asa ca sint nevoit la o noua postare...Articolul lui Ciprian mi se pare usor boraznic cu toate ca sint convins ca nu a existat aceasta intentie....este cum ai vorbi despre mincare si cele mai bune bunatati din lume celor aprox un miliard de oamneni din lume care sint in pragul mortii de foame [poate ca exagerez putin] dar consider ca intodeauna cei care se inscriu la o competitie de orice fel trebue sa aiba sanse egale de cistig iar departajarea sa fie facuta de capacitatea fiecaruia din concurenti si nu de dotarea pe care o ai si care in cazul nostru vad ca este fara limita...adica nu depasesti 1500W dar nimeni nu-ti spune ca nu ai voi sa-ti pui 400 de antene simfazate si atunci sa lucrezi in loc de 1500W ci 1500MW.Toate aprecierile pentru TIM ca are acelasi hobby cu mine dar mie mi-ar fi rusine sa ma prezint cistigator intr-o lume in care majoritatea au doar un transceiver pe masa...intrebarea este cu cine concureaza? cu inca doi sau trei in lume? sa fie sanatos si la punga gros sa-si mai faca citeva antene,73,Mircea,YO5AXB

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2015-10-16 22:45:34 (ora Romaniei)
  • Pentru Mircea YO5AXB. Cred ca nu ati citit articolul cu atentie, statia K3LR lucreaza intotdeauna la categoria Multi-Multi si concurenta nu este cu alte statii din lume la aceeasi categorie, ci doar cu alte statii nord-americane. Fiti convins, K3LR nu concureaza cu YO5AXB. Categoria Multi-Multi fiind cea in care se investesc cele mai importante resurse (materiale si umane), este o categorie foarte competitiva in Statele Unite. Printre pretendentii la primele locuri se numara W3LPL, W2FU, WE3C, KC1XX, K1LZ, NR4M si altii. Fiecare din aceste statii "big gun" are dotari similare - antene monoband pe piloni inalti, aparatura radio performanta, solutii tehnice avansate. Amplasarea geografica si dotarea tehnica joaca un rol important, dar performantele si determinarea operatorilor sunt hotaratoare. Construirea unui amplasament Multi-Multi si intretinerea acestuia necesita fara indoiala fonduri substantiale. Va asigur ca exista foarte multi oameni bogati, chiar si in Romania, care au resurse suficiente cat sa puna la punct o asemenea statie, insa ma tem ca nu multi dintre acestia ar fi dispusi sa dea altor radioamatori ocazia sa o exploateze, iar ei doar sa o intretina. Acestea fiind zise, construirea unei statii Multi-Multi sau macar Multi-Two la standarde competitive in Romania este deocamdata un vis frumos. In LZ exista de ceva vreme LZ9W, care obtine scoruri excelente si care ar putea fi luata de model. In privinta sanselor egale, despre acestea nu poate fi vorba in concursurile clasice de radioamatori, care sunt inechitabile prin definitie. Aceasta este una dintre principalele caracteristici care exclud radioamatorismul din tagma sporturilor. Daca insa aveti calitati de operator performant, le puteti dovedi in concursurile tip WRTC, in care toti participantii lucreaza cu acelasi echipament/antene.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2015-10-16 23:30:26 (ora Romaniei)
  • Nu fi rau draga Mircea ! Am fost mereu alaturi de tine. Am suferit alaturi de tine. M-am bucurat alaturi de tine la succesele tale. Un proverb chinez spune ca este foarte important sa te nasti, dar este si mai important cand si unde te nasti ! Tim a avut sansa sa se nasca in America. Acolo unde proprietatea si initiativa privata au functionat fara intrerupere. Ei nu au cunoscut proprietatea comuna, a "tuturor". Si daca observi, Tim nu este deloc egoist. Si stie si ce este competitia in conditii egale, adica sport.
    Uite, fac copy/paste a doua trei randuri de la inceput: "Tim Duffy K3LR este un promotor al WRTC (World Radiosport Team Championship), un fondator al scolii de formare a operatorilor in concursuri Contest University, a ocupat functii de conducere in ARRL si este membru in comitetul de organizare al CQ World Wide Contest de mai bine de 20 de ani". Deci Tim este un altruist. Si un norocos ca nu a dat nici-o belea peste el. Iti repet, draga Mircea am fost si sunt mereu alaturi de tine !
    73s ! Mircea = yo4si.

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-10-17 07:04:30 (ora Romaniei)
  • Eu propun sa dea comunismul peste TIM si sa-i confiste antenele ! HI !Iar ICOM-urile 7851 care au fost fabricate in numar limitat....sa ajunga la fier vechi la pretul de 35 bani /Kg.Am zis !
    73 Vasile !

  • Postat de emil - YO3SV la 2015-10-17 08:17:23 (ora Romaniei)
  • Din surse de peste balta aflam ca Tim o sa concureze pentru sefia Federatiei Romine de Radioamatorism sau chiar pentru secretariatul general, daca Dl.Dan-yo3jx va renunta.Dar,la anu! 73,Emil

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-10-17 10:22:05 (ora Romaniei)
  • Hello YO3SV !
    Jos palaria !Bun comentariul !Daca TIM face lucrul asta...in nici 1/2 ani isi iese din pepeni si dispare ca OM !
    73 Vasile !

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2015-10-17 10:51:17 (ora Romaniei)
  • Nu sint rau din fire si cu atit mai mult nu as putea sa fiu rau cu tot ce este legat de radio care m-a fermecat inca din copilarie.Nu doresc ca peste TIM sa dea comunismul si nici ca vreodata un IC-7851 sa ajunga la fier vechi cu 35 bani/Kg .In cazul in care categoria la care concureaza TIM este una speciala si nu afecteaza concurentii obisnuiti este ok pentru ca altfel ar anihila din start idea de competitie.Cit despre noi nu ne ramine decit sa facem rai din ce avem,73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-10-17 17:50:23 (ora Romaniei)
  • In 2010 am ajuns prima la clasamentul SOSB WPX CW la 160m. De si in toate contestele dau de la mine cat pot apoi compar rezultatul cu un an inainte, un fel de provocare pentru mine insumi dupa ce au aparut clasamentul am ramas pe spate. (un noroc al meu a fost totusi ca LY7M - Algis a lucrat in alta categorie)Dupa ce am trcut in revista conditiile tehnice a statiilor pe care am surclasat mi am pus intrebarea - cum a fost posibil sa intrec statii cu nivele tehnice de cel putin 10 ori mai dotate? Blazatul din mine mi a spus ca "ai avut un noroc porcesc" dar daca am analizat la rece, in afara de eforturi pentru a imbunatati receptia (TX - ul un vechi R118BM-3 cu al lui 400w dar daca fortam scotea si 600) anduranta, adica nivelul fizic (odihnit) si mobilizarea la maxim in general al motivatiilor au fost hotaritoare. Din pacate multi care dau cu pareri sunt subiectivi, ne avand experienta in conteste, poate nu ar fi rau sa mai apara scrieri ce este WRTC, care sunt categoriile, avantaje sau nu in functia de dotare, (SOSB SOMB Multi etc) ca cei care nu stiu sa fie informati. Un aspect mi a placut deosebit in articol - intransigenta si consecventa lui Tim ce a ce priveste fraudele sau chiar tendintele, cu deosebire ca eu insumi am materiale inregistrate la diferite conteste (in SSB) in care titularul indicativului in contest (mai ales in UUS) statea merci bine acasa in fotoliu iar un "mercenar" lucra de zor in locul posesorului indicativului care indicativ apoi intra in clasament "meritoriu". Trist este ca pe meleagurile noastre astfel de practici au devenit "normale" - sa ma scuze exceptiile. 73 de yo5ajr Miki

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-10-17 18:04:47 (ora Romaniei)
  • teo - teo... De la YO2KAB (poate ai si un indicativ personal) In tinereta mea (dar si azi) mergeam bucuros chiar si ca serpas cu colegii mei radioamatori pe munte. Faptul ca ai prilejul sa fii alaturi de colegii tai de hobby, sa te acceapta un colectiv, este un sentiment placut. Nu cred ca concurentii zboara mii de Km pana la Tim sa manance si sa bea. In afara de puncte de vedere "pur balcanice" d,ale noastre exista si sublimul unei colectivitati, al altruismului, sentiment atat de decazut la noi din mai multe cauze.
    73 de Miki

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-10-18 09:19:36 (ora Romaniei)
  • Ca si unul care incearca de 15 ani sa construiasca si mai ales sa intretina o statie competitiva, nu pot avea decit cuvinte de admiratie fata de Tim ! Este foarte greu sa realizezi un setap cit de cit performant dar este aproape imposibil sa asiguri o echipa de contestmani care sa o foloseasca."Minia proletara" este explicabila la noi si de asta nu avem si nu o sa avem niciodata ceea ce ne dorim.73 ! de yo8cln.

  • Postat de Petrica STOLNICU - YO9RIJ la 2015-10-18 10:20:31 (ora Romaniei)
  • Tim a punctat multe aspecte pe care doar incercarea de a fi implementate la noi, ar starni "razboaie" in toata regula. Suntem departe de a intra in randul ham-ilor adevarati. Cei cativa care gandim la fel cu Tim, vom avea de suportat mizeriile unora care nu fac diferenta intre contest si trafic radio! Tim vorbeste de academii de contest, pe cand noi suntem abia la culturalizarea asupra ceea ce inseamna contest, comportament in contest, etc! Ma intreb. Daca nu ar fi pacatosul asta de carnet cu mazgaleala pe el "M.S" care ar fi comportamentul radioamatorilor in concursuri? Ceva ma face sa cred ca ar fi acelasi ca si pana acum. Ce este de facut in aceasta situatie? Simplu. Nu mai organizam (participam)la nici un conucurs la care fraudarea dovedita nu a fost penalizata. Ceea ce facem in primavara fiecarui an cu ocazia INTALNIRII "DXpediţii/ SOTA / IOTA / CONTESTING" http://radioclubulromaniei.ro/invitatie-de-participare-la-intalnirea-radioamatorilor-pasionati-de-dxpeditii-sota-iota-contesting-editia-2015/, reprezinta o incercare de a face pasul inainte si in acest domeniu. Si cam de pe aici trebuie sa incepem a vorbi de eforturi conjugate de a invata din experienta altora si de a participa in contest-uri. Exceptiile (pe care le salut si le respect) draga Miki, nu fac decat sa imi intareasca convingerea asupra celor ce am spus! 73 de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-10-18 11:30:55 (ora Romaniei)
  • In contextul acestui articol se cuvine sa ne amintim de regretatul Mihai, YO3CTK care a reusit sa organizeze o baza de contest YR7M si sa stranga acolo operatori tineri si de mare valoare. A fost un altruist si vizionar, pacat ca s-a stins prematur. Pastrez scrisorile care le am schimbat pe teama "multi", teme tehnice, de multe ori m-a invitat la el dar nu ne am intalnit nici-o data. Poate pe lumea de apoi vom intalni. Mania proletara draga Ghita porneste din trufie si orgolii impotente - din educatie, nimeni nu e perfect doar perfectibil...hi. 73 de Miki

  • Postat de Tausanu Iordan - YO4CAH la 2015-10-18 11:55:48 (ora Romaniei)
  • Fomidabil.Sunt foarte incintat de cele reletate .Totul se bazeaza pe dotare tehnica de virf si operatori pe masura.Ma bucur foarte mult atunci cind in concursuri lucrez cu statii de aceasta factura.Acest interviu imi aduce aminte de un episod unic din viata mea petrecut in 1980 la Buzau cu ocazia trecerii flacarii olimpice prin Romania catre Moscova,unde am lucrat impreuna cu yo9xc si Ex yo9agm o noapte ,cu indicativul yo0ooo/m avind dotarea lui Iulian ft dx 505 plus 3 elemente yagi.Cred ,daca as avea ocazia sa lucrez an asa conditii pe care le are Tim,as retrai din nou un episod fantastic din viata mea. 73 Dan.

  • Postat de CORNESCU VIOREL - YO7CJB la 2015-10-18 23:31:03 (ora Romaniei)
  • Dupa vizionarea fimului lui CIPRIAN , N2YO, nu glumesc multi ma stiu ca un radioamator cu viziuni de ne imaginat de-a lungul timpulu ,avand aparatura construita sau industriala ca si o baza de concurs cu care m-am mandrit dea lungul timpului, si acum am dar ce am vazut aici nu glumesc , este visul orcarui radioamator inrait.Am avut un vis acum 3 luni in care castigam 3 milions dolars in care prietenii stiu ca am facut public acest vis ,la 6 din 49, mam rugat pe cei din casa sa se duca sa ia un bile dar au ras si s-au distrat . Dupa vizionare ceva asemanator am visat si eu investind 1 milion dolards . CE VIS FRUMOS !!! Sper s-al mai am era DUMINICA la ora 10 CFR , visul a tinut pana la 12 CFR cand s-a inchis casa!!! INTREBARE DUPA VARSTA CRED CA NE ASEMANAM CE SE ALEGE CU INVESTITIA DUPA NOI ?????

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-10-19 09:25:19 (ora Romaniei)
  • OM Viorel, yo7cjb felicitari pt. baza de concurs si rezultatele obtinute. Cit priveste intrebarea la mine nu are un raspuns ! Sper ca cei care vor "darima" aici sa aiba grija sa nu sparga tot. Mai am o speranta in nepotul meu de 8 ani care poate se va "molipsi" de aceasta pasiune. Daca nu "dupa noi..." 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-10-19 10:17:30 (ora Romaniei)
  • Itrebarea pusa de Viorel este extrem de retorica. Noi am vrea ca ce a ce facem, construim, investim sa dainue, tindem spre mentalitatea de "highlander". Informati-va ce a ramas dupa realizarile regretatului YO3CTK Mihai. Poate nu a mai ramas nimic dar in memoria noastra Mihai a ramas ca un altruist, un om care a daruit, care a facut ceva pentru radioamatorism, a ramas un exemplu. Ce trebuie mai mult? 73 de Miki

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-10-22 09:54:41 (ora Romaniei)
  • Dupa fraza postata anterior - "Poate nu a mai ramas nimic" am primit informatii potrivit caruia toata logistica tehnica al regretatului Mihai nu a luat apa sambetii, prin eforturi cu multi bani si carisma functioneaza cu rezultate notabile si cu operatori demni de visurile si memoria lui YO3CTK. Eu nu am cadere sa scriu despre aceste intamplari adevarate dar poate odata prin amabilitatea celui (sau celor) implicate in aceasta odissea legat de YO3CTK si continuatorii lui va apare in paginile (partea luminoasa)a istoriei radioamatorismului Roman. YO8CLN Ghita, iata un exemplu si raspuns la indoielile Tale. Vorba lui Hemingway, raspunsul la intrebarea "Pentru cine suna clopotele"....

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2015-10-26 20:12:53 (ora Romaniei)
  • Felicitări domnule Ciprian şi vă spun cu deosebit respect că există şi entităţi cu alte viziuni iar dacă reprobabil aţi colaborat pentru alte subiecte regretabile) scuze pentru d-nul Clej unul) sunteţi azi la o mare înălţime pentru toţi din YO.

    Vă mulţumesc pentru articol, sănătate şi alte'73!

  • Postat de daniel - YO8RRT la 2015-11-10 17:58:32 (ora Romaniei)
  • 73 Ciprian! Eu mi-am adus aminte ca am postat un clip pe yotube intitulat TS130 7 Martie 2010-14mhz de yo8rrt in care l-am descoperit pe dl Tim si cine vrea poate sa-l asculte pe finalul inregistrarii.Aveam atunci o sarma de40m prinsa de balconul etaj 10 bloc vecin.Ma bucur ca l-am cunoscut si in video.Pe curand la reauzire baieti!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Interviu cu Tim Duffy K3LR"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact