Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

IARU 2015 - "trait" pe 160 metri CW de YR0HQ

Nicolae Nemeth YO5AJR

S-a terminat si IARU contest. Pregatirile au durat o saptamana cu munci epuizante in conditii de temperaturi ridicate dar am avut si 3 zile de ploi si vant. Am fost doar trei (din 5 - motive importante de familie de ultima ora) apoi a aparut si masivul si jovialul meu prieten, YO8CT Cristi din Vaslui cu XYL ca "turisti" in MM, (cineva acolo sus ne-a iubit) si ne a ajutat pe branci 2 zile.

Initial am dorit sa ridicam un radiant vertical de 27 de m din tevi dural de cate 2.8 m cu diametru de 40 mm, dar fiind doar 4 ajutoare - la ridicare s-a incovoiat apoi am inaltat un alt vertical "Top Loaded" (sugerat de YO5OHC) de 16m tot din tevi dural dar extensibila, izolata la baza cu un izolator de 20 KV alimentat la baza prin inductanta variabila de 10 micro H, bobina pe calit, argintat de 4 mm.

Masuratorile si reglaje cu MFJ cel mai bun rezultat au dat un SWR de 2.5 la 50 de Ohmi dar cu o reactanta mare (cca. 38). Trebuia sa mai jucam cu lungimile celor 3 fire din varf dar nu am avut timp. Am mai ridicat si un inv. "V" cu brate de 37 m, SWR 1.2 dar cu reactanta nerusinat de mare (cca. 48), fiind doar la 10 m inaltat.

A fost dificila achizitionarea sarmelor din care cauza la vertical am facut doar 14 contragreutati in lungimea de cate 41 m. Multa munca a fost cu cele 4 Beverage fiecare la peste 200 m pentru care am mers in padure - 3 Km distanta si am taiat peste 120 de pari de cate 2 m, curatati de frunze, apoi infipti in solul tare in care faceam gauri cu o ranga. Am pregatit sute de dopuri de la peturi, dopurile am prins pe fie care par apoi prin alte 2 gauri am suspendat firul, la capete am batut cate o teava galvanizata la 1m adancime racordand la ea sarma prin rezistente de 540 Ohmi. Cele 4 directii racordate la releistica - baloon si comandate din shack unde aveam pres./preamp. si comutari directii.

Ca PA am avut un R118 BM-3 aproape nefolosit si pe care l-am modificat scopului cu adaptari grila 1 si releistica. Cu toate ca reteaua de 220 V a fost cu mari "flick"-uri la o absorbtie de cca. 10 - 11 A, a scos cam 7 - 800 de W. Mai mult am folosit verticalul care "sugea" mai bine.

Beverage-urile au fost de mare ajutor fara de care nu faceam VY2ZM si alte indicative mai pretioase. Vanatorii mei de la Satu Mare (60 Km W) ma vedeau cu 579, iar skimmerele in acelasi timp din Europa ma postau cu 40 - 45 dB, ceea ce confirma unghiul mic de plecare de pe antena verticala.

Inv."V" foloseam putin, doar la apropiate. In shack nu am avut feedback de RF. Pentru ca am interzis sa intre in GAZ66 unde lucram, colegii (YO8CT) au instalat o sonerie wirelles ca daca am probleme tehnice sa semnalez dar si cand doresc o cafea, chipsuri sau racoritoarte.

Trimit cateva fotografii cu grupul nostru, momentul predarii locului de "munca" de catre tehnicieni care au afisat portretul meu robot, afurisitul de YO5OCZ m-a surprins dimineata la ora 04 UTC cand ma "rugam" pentru un multiplier, dar si la "relaxarea mea" ora 06 UTC cand am adormit la soare prajindu-ma.


Epuizare dupa o noapte de telegrafie in draci


Ma rog pentru propagare


Mitica si Cristi langa portretul meu robot


(de la stanga) YO5PVC YO5AJR YO5OCZ YO8CT YO5DAE

Target-ul meu a fost de 400 de QSO dar am reusit doar 384 QSO, 10 Zone ITU si 35 de HQ - ...dar mai ramane UBN....hi.

Interconexiunea cu PC au functionat, dar la mine am constatat ca EPROM-ul din TS 990 (dupa o interventie de "mentenanta" executat in afara YO) nu functiona CAT-ul.

Propagarea a fost bunicica, dar dupa cum am "spionat" pe benzile superioare nu la fel.

A fost grea munca de pregatire in "/P" la KN17ul dar a fost frumos, cu o echipa de prieteni adevarati din Baia Mare, Baia Sprie, Zalau, Satu Mare si Vaslui. Multumim tuturor YO care ne-au contactat. Din timp am invitat si pe distinsul nostru Presedintele, YO3IRC ca sa participe alaturi de noi dar in ultima clipa a revocat deplasarea evocand o sedinta "importanta" la MTS. Pacat.

Cu consideratie 73 de Miki

Nicolae Nemeth YO5AJR

Articol aparut la 16-7-2015

6419

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (32)  

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-07-16 08:43:43 (ora Romaniei)
  • Felicitari OM Miki & echipa ! Rezultat frumos . 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-07-16 09:49:21 (ora Romaniei)
  • Nadajduiesc ca si alti colegi vor posta experientele in acest contest. Noi am dat ce am putut, dar cu toata inima. Una este dorintza si alta e putintza....hi.A fost totusi un "festin"radioamatoricesc unde cu totii ne am simtit camaraderia si placere. O fi sentimente demodate? Nu cred. Astept de la cei (sau cel) competenti o analiza pertinenta. 73 de Miki

  • Postat de Lucian Damian - YO8SSB (yo8ssb) la 2015-07-16 10:24:57 (ora Romaniei)
  • Felicitari Miki, pentru organizare si rezultat!
    Frumos articol!

    73, de YO8SSB!

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2015-07-16 16:44:39 (ora Romaniei)
  • Felicitari sincere pentru eforturile logistice, fizice si nervoase ale intregii echipe. Sa speram ca pana la urmatorul concurs international major sa puteti "agonisi" cateva tevi de irigatii de 10cm diametru; cu metoda croata, un vertical temporar de 27m se poate ridica rapid si usor.


    Chiar daca diagramele de radiatie ale verticalelor de 16 si respectiv 27m sunt similare (unghi de elevatie de cca.22 de grade), pierderile pe cel 16m sunt mai mari cu cateva zeci de procente decat pe cel de 27m.


    Pentru comparatie, antenele filare folosite uzual in 160m (dipoli, Long Wire, Random Wire, Inv Vee, etc.), montate la inaltimi conventionale, concentreaza 80-90% din energia radiata pe unghiuri de elevatie foarte mari (70-90 de grade). Adica spre ceruri, cea mai paguboasa directie pentru DX-eri si contesteri in concursurile internationale majore.


    O exceptie notabila la filare pentru 160m este antena Inv L care din cauza elementului vertical are un unghi de elevatie (plecare) favorabil la DX. Insa varianta optimizata trebuie amplasata la 26m inaltime plus doua radiale la baza. Avantajul ar fi ca un Inv L poate fi mentinut intr-o locatie fixa tot anul, pe cand un vertical de 27m etse in general pentru locatii temporare de concurs. Ca intotdeauna, avantaje vs.dezavantaje.


    Stiu ca e usor de spus cand nu esti tu acela care trebuie sa faca munca grea, insa as zice ca verticalul de 27m merita efortul suplimentar. In special daca e vorba de CQ WW 160.


    Despre cele patru Beverage-uri full-size +, nimic de zis in afara de "chapeau": este solutia ultimativa care ofera un avantaj enorm fata de competitorii care nu poseda suprafetei adecvate ) unor astfel de antene lungi cat o zi de post.


    Patru Beverage-uri de 200m fiecare in patru directii neintersectabile inseamna 40.000mp (4ha) !!! Ca radioamator citadin fac febra de la astfel de marimi de antene si suprafete utopice pentru majoritatea hamilor de oras. Nu mai fac socoteala la cei 120 pari de suport pe care i-ati avut de plantat.


    Mult succes in continuare,


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2015-07-16 17:08:38 (ora Romaniei)
  • Cineva m-a intrebat deja pe FaceBook in ce consta metoda croata. Este vorba de metoda propusa prin anii '80 de un radioamator croat (care acum este stabilit in Slovenia, S51V). Vezi clipul de la https://www.youtube.com/watch?v=VC3efF8FQ6o.


    Si echipa de la YR8E a folosit cu succes aceiasi metoda, vezi clipul video de la: http://yr8e.com/joomla30/index.php/ro/articole-tehnice/cq-160m-contest?showall=&start=3 .


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Bob - YO8RNI la 2015-07-16 20:05:04 (ora Romaniei)
  • Ce fain!!!
    Daca nu as fi lucrat in 40m pentru YR0HQ si daca as fi stiut, poate trageam o fuga sa va ajut pe acolo, deja imi e dor de 160m....Plus ca aveam si ceva materiale gata pregatite.....As fi fost curios cum e vara in banda asta, nu prea am incercat.Oricum, ati facut un antrenament bun pentru sezonul de iarna, o sa va fie mai usor a doua oara sa intindeti sarme, va spun din proprie experienta,hi!
    Ce fel de sarma ati folosit pentru beverage si ce fel de balunuri, pe ce tip de miez?
    73!Bob,YO8RNI/YR8E

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-07-16 23:28:07 (ora Romaniei)
  • Multumim de aprecieri - a fost o distractie de pomina. Mitica YO5DAE a slabit 3 kg dar se simtea in rai. Bob - cunosti cutia "magica" al lui HA5IW, pentru EWE. Eu am folosit aceas cutie dar fara diode vactrol, in el este si releeistica si balunul, si merge cu Bev. Morel bine zice dar deja imi joaca in minte un alt plan si mai "grandios".....hi in care este amestecat si un turn de 90m inalt intr-un loc izolat. Va voi povesti la momentul oportun.73 de Miki

  • Postat de Costel - YO8BND la 2015-07-17 08:49:37 (ora Romaniei)
  • bravos!, felicitari pt. efort, in timp oboseala din acele momente va disparea din subconstient si ve-ti ramane cu o amintire placuta......din ce in ce mai putini colegi de breasla si prieteni inteleg satisfactia acelor momente....
    ....comparativ cu anul trecut, sau anul de top, cam ce scor a-ti facut?....
    ... am discutat la QTC sa fie afisata echipa HQ de pe toate benzile , sa vedem cati radioamatori adevarati au mai ramas...!hi

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-07-17 10:43:21 (ora Romaniei)
  • Da Bob - uitasem. Din lipsa de ceva mai bun la ant. Bev. am folosit si sarma galvanizata de 1.3. Mege pana rugineste....hi. "Radioamatori adevarati" - nu inseamna ca musai sa fii contestman. Indiferent ce faci in cadrul acestui hoby, ca construiesti, experimentezi, faci digitale, lucrezi numai in SSB sau doar stai la taclale - suntem cu totii membri acestei familii. Impreuna ne ajutam, nimeni nu e atotstiutor. E cel mai retrograd si urat lucru cand avem idei preconceputa si desconsideram unii pe altii. Pe aceste considerente am invitat pe Presedintele nostru - sa vada din apropiere radioamatorismul si aceasta latura doar - cum se zicea candva la armata - sa simta mirosul de bocanci...dar si acea camaraderie specific radioamatorilor. N-a fost sa fie. Poate alta data - in alta viata. 73 de Miki

  • Postat de Catalin - YO5PUY la 2015-07-17 10:48:50 (ora Romaniei)
  • Efotul depus nu a fost degeaba , felicitari pentru rezultate! 73 !

  • Postat de dan - YO5OHC la 2015-07-17 15:06:46 (ora Romaniei)
  • Dupa cum a specificat si Miki au lucrat cu o vertical sugerata de mine. Si la noi la vanatori la Satu-Mare s-a folosit aceiasi antenna cu performante mai bune. SWR 1:1,05 masurat cu MFJ. Nu fac un secret din a da detalii. Sau folosit 4radiale de41. 4 rad. de20m. 5rad. de 10m. si 20 rad.de 5,2m. Bobina de la baza antenei de la ATU R118. inaltime izolator 70cm. Tevile de 68mm. Tot ce nu a lucrat Miki si s-a auzit am lucrat noi. Una peste alta a iesit bine. 73. Dan

  • Postat de dan - YO5OHC la 2015-07-17 15:13:12 (ora Romaniei)

  • P.S. Tin sa multumesc lui YO2BLX NELU, siYO5DAS DAN, pentru aportul adus la obtinerea acestor rezultate ca vanatorii. 73. dan

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2015-07-17 16:34:29 (ora Romaniei)
  • @YO5OHC: foarte frumos sistemul extensiv de radiale. Am calculat de curiozitate datele date de tine pentru radiale si inaltime, presupunand ca radiantul a avut 16m (dupa spusele lui YO5AJR).


    Rezultatele simularii: Z=6.5-j66 Ohm; SWR 1:21.4 (coboara la 1:1.5 cu ajutorul bobinei de compensare); unghi de elevatie 90 de grade: configuratie lob principal: doar cca.15-20% din energia totala radiata pleaca la unghiuri de elevatie sub 30 de grade. Posibilele diferente intre rezultatele calculelor mele si cele practice pot proveni de la natura solului si materialul folosit pentru radiale. Eu am folosit sol din default (conductivitate 4 si dielectric 10) si sarma de cupru cu d=1.5mm.


    Una peste alta, nu e rau de loc fata de rezultatele date de filarele uzuale puse la inaltimile conventionale. Apropo, radiantul vostru de 68mm era din aluminiu sau pilon telescopic din otel ?


    O singura sugestie pentru concursul urmator: coborarea inaltimii bazei de la 0.7 la 0.2m ar da rezultatele urmatoare: Z= 11.6-j89; SWR 1:18.3; unghi de elevatie 90 de grade; lob principal aproape identic. Prin aceasta insa ar fi fost redus SWR-ul cu 3 puncte inainte de adaptare si deci pierderile pe bobina de compensare ar fi fost mai reduse.


    Dupa cum i-am explicat si lui YO5AJR, la acest tip de verticale inaltimea bazei de la sol este critica, undeva intre 19-25cm (necesita tatonare functie de conditiile specifice locatiei).


    Pentru concursul urmator, cele 33 de radiale inegale care necesita 394m de sarma pot fi inlocuite cu doar 16 radiale a 25m (in total tot 400m de sarma). Ar fi fost mai putina munca la intins radiale (si mai putin timp, ceea ce conteaza in orele dinaintea concursului). Iar daca va fi posibil de ridicat (cu metoda croata/slovena) un radiant de 27m cu aceleasi radiale, unghiul de elevatie va scade spectaculos de la 90 de grade la 24.9 grade !!! Ceea ce va rezulta in concentrarea a cca. 60% din energia totala radiata in directii favorabile DX si 40% pe unghiuri de elevatie adecvate pentru distante medii Nimic din energia totala radiata nu va pleca in sus spre soare la 90 de grade sau spre alte elevatii paguboase (70-80 de grade). Efortul de a inlocui radiantul de 16m cu cel de 27m va fi rasplatit copios in semnalul de emisie.


    Pierderile pe bobina si restul elementelor vor fi depasite de avantajul major dat de unghiurile de elevatie reduse.


    Ma bucur ca in ultima vreme se discuta mai mult despre antene.


    73 si mult succes,


    Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de DAN - YO5OHC la 2015-07-17 18:01:23 (ora Romaniei)
  • 4X1AD.tevile sant din aluminiu cu lungimea de 2,7m cu flanse la ambele capete. de moment a fost cea mai buna solutie avand in vedere ca inpartim spatiul si cu sportivi de la alte cluburi. am retinut cele spuse si pe la anul vom incerca sa inbunatatim parcul de antene. 73.DAN

  • Postat de DAN - YO5OHC la 2015-07-17 19:45:53 (ora Romaniei)
  • 4X1AD. antena de care am vorbit are capacitate terminala trei radiale de 16,5m, inclinate sub un anumit unghi. capetele sant la 3,5m de pamint. intre ele este un unghi de aprox. 120 de grade. 73. dan

  • Postat de Laci - YO5OCZ la 2015-07-17 20:06:12 (ora Romaniei)
  • Si la anul .... O so facem si mai si mai lata.....cate un pic, pic, pic, cate un pic,pic, pic,si mai multa sarma si pilon mai mare numai noi sa fim sanatosi ...... 73 din /p Sebes

  • Postat de Marius - YO7FB la 2015-07-17 20:09:21 (ora Romaniei)
  • Va salut si felicit! http://scores.r5ga.com/search.php?call=YR0HQ%20%20%20%20%20%20%20&year=2015&contest_short=iaru
    Mutumesc tuturor care au chemat yr0hq.

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2015-07-17 20:26:09 (ora Romaniei)
  • @YO5OCZ: Sa n-o faceti numai lata...ci si cat mai inalta, hi.


    Felicitari intregii echipe pentru efortul depus.Succes in continuare.


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2015-07-17 21:54:26 (ora Romaniei)
  • @YO5OHC: foarte buna precizarea ta, Dan. Miki imi povestise de Top Hat, dar nu stia dimensiunile pe care le-ati folosit voi, iar in locatia lor au renuntat la el.


    Capacitatea terminala din varf (Top Hat) alcatuita din cele trei fire de 16.5m inclinate si care se termina la 3.5m de sol, are un efect interesant. La o inaltime a bazei de 0.7m, SWR-ul ramane aproape neschimbat (1:22), dar impedanta isi schimba caracterul, reactanta devenind capacitiva din cauza marii apropierii a capetelor de sol/radiale. Exact ca atunci cand verticalul de 16m este folosit in 80m. Caracteristica de radiatie in plan vertical nu se schimba.


    Vestea buna este ca in aceiasi configuratie folosind Top Hat, SWR-ul poate cobori spectaculos cu 12 puncte (la 1:10) cand inaltimea de la sol a bazei scade de la 0.7m la 0.2m (comparat cu o scadere de "doar" 3 puncte fata de aceiasi diminuare dar fara capacitatea terminala). Aceasta constatare intareste teza mea cu inaltimea critica a bazei antenei fata de sol de 0.2m si pe care am observat-o si experimental in urma cu ani cand instalam verticale de 160m pentru 4X0G.


    Capacitatea terminala este o solutie care permite folosirea de radianti de 16m dar creaza insa alte dileme care necesita experimentari suplimentare consumatoare de timp in locatii temporare.


    Eu nu agreez prea mult metoda Top Hat din cauza ca-mi rezolva doar problema SWR-ului in timp ce ponderea principala o are unghiul de elevatie, cel care conditioneaza zona de acoperire la DX. Din pacate, acest fapt este deseori ignorat de cei care se preocupa exclusiv de SWR, si el parametru important, dar "rezolvabil".


    Metoda capacitatii terminale este deseori o rezolvare aparenta a acordarii antenei in detrimentul performantei de radiatie. Poate fi justificata in locatii fixe cu anumite limitari fizice.


    SWR-ul este "palpabil" si masurabil, putand fi imbunatatit relativ usor, pe cand unghiul de elevatie necesita o anumita inaltime si configuratie optima care pote fi doar calculata.


    Cu toata cursa contra cronometru dinaintea concursului din locatii temporare, doar acolo ai conditiile de amplasament care fac ca efortul depus in antena sa fie rasplatit regeste pentru cine e dispus sa-si bata capul inca putin.


    Stiu ca viata e mai puternica decat orice teorie, insa cine doreste sa fie competitiv la nivel international, trebuie sa transpire si mai mult. Nevoia de performanta reala intr-o banda dificila ca 160m, exclude folosirea mijloacelor empirice. Cerintele au crescut, propagarea e din ce in ce mai proasta, stachetele au saltat enorm fata de acum 20-30 de ani.


    Insa nu are sens sa intram acum in detalii plictisitoare. Daca doresti, mai vorbim inainte de viitorul heirup.


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Petrica STOLNICU - YO9RIJ la 2015-07-17 22:35:41 (ora Romaniei)
  • Desi printre membrii echipei YR0HQ se afla si membrii ai ARR, totusi IARU a fost notificata ca YR0HQ NU reprezinta pe toti iubitorii de concursuri din YO. Sper ca FRR sa nu mai minta si sa isi pregateasca o pledoarie realista privind explicatiile in legatura cu procentul reprezentativitatii. Este o opinie personala, dar nu va exista o adevarata YR0HQ pana cand nu se va ridica stigmatul de "sportiv"care marcheaza nefast comunitatea de radioamatori YO.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2015-07-18 01:09:26 (ora Romaniei)
  • Felicitari Miki si succes la "combinarea" turnului de parasutism in ecuatie!

  • Postat de Petrica STOLNICU - YO9RIJ la 2015-07-18 09:09:20 (ora Romaniei)
  • Miki, in conditiile unui turn de parasutism (daca la acela te gandesti) varianta pe care o recomand este aceea a unui dipol vertical scurtat. In acest fel rezolvi multe din probleme. 73!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-07-18 10:47:11 (ora Romaniei)
  • Indiferent de "convulsiile" radioamatoricesti din YO noi la Preluca Veche am dat ce am avut mai bun ca toate echipele HQ in conditiile date si aveam sentimentul real ca reprezentam YO, si atat. Sunt convins ca toate echipajele HQ aveau acest "filling". Stim unde am fost "insuficienti" stim ce va trebui sa corectam in viitor. Ingredientele noastre sunt incomparabile de alte HQ - uri, de ex. C4HQ dar rezultatele totusi, nu sunt atat de drastic diferentiate. Stie cineva un raspuns? De ce? Germenul sanatos al radioamatorismului pur este in noi doar asteapta un "sol fertil, un mediu sanatos" si va da roade. Acum cred ca toti din echipele YR0HQ asteapta o analiza elaborata in comun si la concret cu bune si rele, un punct fix de unde in viitor vom putea "misca Terra din loc". CA al FRR are datoria sa lamureasca barbateste problemele ocolite atat de imoral ca "Petitia" si altele, in mod pragmatic, transparent si sincer altfel "ranile deschise" vor supura interminabil ducand la cancer nevindecabil pentru ca daca nu se intampla o reconciliere, pe baza legii consecventei problemele se vor inflama pana la cele mai inalte foruri. Elaborarea in graba a unui nou statut chiar daca este oportun nu absolva CA al FRR de responsabilitatile morale. In rest propagare buna tuturor. 73 de Miki

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2015-07-18 13:47:10 (ora Romaniei)
  • @YO9RIJ: ideea unui dipol vertical nu e rea de loc.


    Dar de ce dipol scurtat, cand turnul lui Miki are 86m inaltime si permite ridicarea unui dipol full-size de 2 x 39.5m cu capatul inferior la 5m de sol ?


    Un astfel de dipol, alimentat printr-un balun de 1:2 ar avea un SWR de 1:1.1 la 1850KHz si o largime de banda de cca. 100KHz pentru un SWR<1:2. Iar unghiul de elevatie este excelent, cca. 16 grade.


    Un dipol scurtat, indiferent de inaltimea fata de sol va avea un SWR astronomic si va fi cam greu de gasit un balun sau alt sistem de adaptare ajustabil care sa-l reduca considerabil.


    Insa in ambele variante (full-size vs. scurtat) apare dilema cablului coaxial care nu va fi perpendicular pe bratul inferior al dipolului sau macar la un unghi suficient de mare, ci apropiat si la un unghi ascutit. Ea se adauga la prezenta turnului din beton armat paralel cu antena pe toata lungimea.


    Alta dilema apare si din diferenta de cca. 5dB in gain intre un vertical sfert de lambda full-size cu patru radiale si un dipol vertical full-size in aceleasi conditii de locatie.


    Sper totusi ca pana la urma, echipa YO5 sa opteze pentru viitoarele concursuri in 160m pentru solutia inteleapta care le da in primul rand cel mai mare avantaj la receptie, adica 4 Beverage-uri de 200m pe 4 directii. Ori la turn de parasutism care dispune de anumite facilitati care le-ar usura munca, se pare ca nu au aceste conditii optime de receptie.


    73s de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-07-18 19:59:27 (ora Romaniei)
  • Miki, asa cum este ramane un "radioamator" si impreuna cu colegii "radioamatori" a reusit sa puna la lucru o echipa.
    Pentru acest lucru merita felicitat!
    Imi pare rau de comentariu tendentios aparut la un moment dat ca acolo au fost membrii ai unei alte organizatii. Eu nu am vazut decat "radioamatori" care au vrut sa faca fata unei competitii dure.
    Sper din toata inima ca sa dispara aceasta etichetare ca unii sunt mai "radioamatori" decat ceilalti. YR0HQ ii reprezinta pe toti cei din Romania cu sau fara legitimatie la federatie.
    La urma urmei, normal este ca activitatile sa se desfasoare in cluburi sau echipe. In astfel de situatii ar trebui sa dispara etichetarile de diverse culori. Daca sunt rezultate notabile, toti se vor putea lauda ca au participat. Altfel....

  • Postat de Pit - YO3JW la 2015-07-18 20:01:51 (ora Romaniei)
  • Morel
    Poate TX ramane la turn si receptia se face in alta locatie!

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2015-07-18 22:21:24 (ora Romaniei)
  • @YO3JW: pentru lucrul din locatii diferite TX/RX trebuie un sistem de remote ori pe internet ori pe un link VHF/UHF. Pentru conditii de concurs major, nu e chiar usor de facut asa ceva, pentru ca necesita un grad mare de automatizare a transceiverelor si liniarelor si integrari de softuri diferite. Iar daca echipa lucreaza in sistem QSK, devine si mai dificil. Necesita investitii si eforturi suplimentare peste munca grea contra cronometru la ridicarea si bibilirea la atatea antene nestandardizate. Nu este imposibil, YO4NA si grupul au facut un sistem remote de concurs, dar cu antene HF consacrate din locatii fixe, fara locatie temporara de 160m, care are cerinte mai deosebite.


    73s de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Petrica STOLNICU - YO9RIJ la 2015-07-18 23:13:48 (ora Romaniei)
  • Dr OM Morel, am pomenit de "scurtat' intrucat nu stiu cata inaltime are la dispozitie Miki. Turnurile de parasutism sunt de mai multe dimensiuni prin toata tara variind de la 50m la 97m. Problema cablului coaxial perpendicular se poate rezolva foarte simplu avand in vedere ca dipolul este de preferat sa nju fie amplasat in apropierea constructiei de beton armat. In acest fel se poate calcula cat spatiu rezulta din amplasarea dipolului la o distanta optima si in acest fel sunt convins ca cel putin un 20m va fi in pozitie perpendiculara pe antena. Solutia unui vertical full size a mai fost abordata in YO, dar cu rezultate sub asteptari si simulari. Miki este cunoscut ca un OM care este deschis la idei si sunt convins ca doar masuratorile finale vor decide tipul de antena ce se va folosi. 73!

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-07-19 18:12:41 (ora Romaniei)
  • Iata , OM Miki ca, orice poveste frumoasa se transforma in polemica. Rezultatele frumoase obtinute de o mina de entuziasti radioamatori (fara ghilimele) sint "adjudecate" de toata federatia fara nicio contributie. Oare cit va mai trebui sa ne luptam sa aducem scara valorilor (pe care voi OM Pit ati rasturnat-o ) la pozitia normala ? 73 ! de yo8cln.
    PS. Oare de ce nu mai apar si alte impresii despre IARU contest ?

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2015-07-19 19:16:37 (ora Romaniei)
  • Nu fii necajit Ghita. Acu de 2 ani alaturi de un pilot desavarsit, pe care eu am invatat cum sa faca un zmeu apoi a zburat cu MIG - uri, si astazi pilot in TA, la o intalnire la Crasna am facut un zbor de acrobatie (dupa 35 de ani) iar reporterii care au aflat ce varsta am, la aterizare m-au intrebat cum a fost aviatia in anii 57. Le am povestit ca am invatat ruseste, am marsaluit si cantat ruseste spre aerodrom dar sus....pe cerul Patriei TOT NOI AM FOST! De noi depinde sa nu fim dezbinati, de sentimentele nostre. Cand aparam in eter purtam prefixul YO Romania)indiferent ca suntem FRR, ARR SRR etc, iar acest hobby trebuie sa ne uneasca. Restul e trufie si incompetenta. "Apa trece, pietrele raman"! 73 de Miki

  • Postat de Septy - YO5ER la 2015-07-21 00:39:30 (ora Romaniei)
  • Faina trupa! Felicitari si la cat mai dese! 73's

  • Postat de Mircea - YO3XX la 2015-07-30 13:06:43 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru efortul depus si rezultat!
    Mai sunt opinii despre IARU si din alte locatii/benzi?
    73 tuturor,
    Mircea YO3XX

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "IARU 2015 - "trait" pe 160 metri CW de YR0HQ"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact