hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

COLABORARE ÎN SIMULAREA UNEI SITUAŢII DE URGENŢĂ

George poncu YO2MAB

Asociaţia Salvatorilor Voluntari ASV-RESCUE-TM din Timişoara (coordonator Szenasi Eugen) împreună cu colaboratorii din Arad (Cezar Nicolau, Csaky Sorin şi Dicher Silvia şi Poncu George YO2MAB) şi radioamatorii de la radioclubul YO2KQT1 (coordonator Popa Gigi YO2MTG) au participat pe data de 27.07.2014, începând cu orele 17,00, în cartierul Fabric din Timişoara, la un exerciţiu de alarmare şi intervenţie în cazul unui seism de gradul 6,2 pe scara Richter.

ASV-RESCUE-TM, împreună cu membrii voluntari şi colaboratorii săi au intervenit, asigurind perimetrul, participând la cautare-salvare dintre dărâmături, asigurând comunicarea şi menţinerea unei stări pe cât se poate calme în asemenea situaţii.

De-a lungul timpului, am tot căutat o procedură2 de lucru în astfel de situaţii, dar ... mi-am dat seama că este degeaba, nimic practic, aplicabil, un şablon. Concluzia: doar din simulări de astfel de situaţii, lucrul cu diverse echipe de salvare (căutători de urmă cu câini, alpinişti, salvatorii propriu-zişi, cadrele medicale, organele specializate ale statului) pot să genereze pas cu pas aceste proceduri.

Înainte de a începe acţiunea s-a stabilit modul de comunicare radio. Pentru comunicaţii cu radioamatorii se foloseşte o frecvenţă din banda de 70 cm şi pentru comunicarea cu echipele de cautare şi salvare (nu sunt radioamatori) se foloseşte o frecvenţă liberă (pe staţii PMR).

S-a stabilit un cod radio pentru fiecare funcţie a membrilor care participă activ la acţiune (cod R1, ..., R8). Coordonatori de comunicaţii radio sunt Poncu George (YO2MAB) pentru comunicare cu echipele de cautare şi salvare (pe frecvenţă PMR) şi Gigi Popa (YO2MTG) pentru comunicare cu radioamatorii aflaţi pe teren sau în alte locaţii (pe frecvenţele autorizate radioamatorilor).

S-au folosit 4 câini ciobăneşti german, specializaţi pe găsirea urmă, fiecare cu instructorul său. Tot personalul de salvare şi medical au urmat cursuri de specializare în domeniu.

Rezumatul acţiunii:

La ora 17,00 s-a petrecut cutremurul, înregistrându-se pagube materiale şi posibile victime.

TOATE LINIILE DE COMUNICAŢII TELEFONICE SUNT INUTILIZABILE

17,01 - Radioamatorul YO2MTG face un apel de urgenţă pe frecvenţa radioamatorilor. Răspund radioamatori care, întâmplător, sunt pe recepţie. YO2MTG solicită fiecăruia să să anunţe organele de stat specializate şi comunică cât mai precis locul în care se află.

17,02 - În scurt timp, YO2MTG este informat că organele de stat specializate au fost anunţate şi în cel mai scut timp posibil se vor deplasa la locul evenimentului.

17,03 - YO2MAB - cere ca R1 să dispună trimiterea unei echipe de cercetare canină pentru descoperirea eventualelor victime

17,05 - YO2LOJ anunţă pe frecvenţa de radioamatori că a fost găsit o primă victimă.

17,05 - R2 confirmă ajungerea la victimă către R1 şi YO2MAB şi extragerea ei din locul incidentului şi s-au luat primele măsuri



17,05 - YO2MAB - cere ca R1 să dispună trimiterea echipei medicale.

17,07 - YO2LOJ anunţă că prima victimă are membrele superioare rupte, dar este în stare stabilă.

...


Extragerea primei victime

Şi radioamatorii aflaţi pe teren pun mâna la transportul victimei

...

17,25 - YO2MTG este anunţat de către YO2MTD că s-a pierdut un salvator şi este solicitată o altă echipă de intervenţie pentru găsire

17,25 - YO2MAB - cere ca R1 să dispună trimiterea echipei de cercetare canină pentru căutarea pe teren a salvatorului pierdut.

17,26 - R1 dispune plecarea unei echipă de intervenţie pentru găsirea salvatorului pierdut

.... şi pas cu pas, în timp se desfăşoară acţiunea până la finalizarea ei ...

17,30 - YO2MTG este informat de un radioamator că s-a găsit salvatorul şi acesta este în stare bună

17,35 - YO2MAB - anunţă pe R1 că absolut toţi membrii de pe teren s-au întors la bază.

17,37 - R1 comunică tuturor că aplicaţia s-a încheiat.

Câteva concluzii:

- consemnarea în timp a fiecărei acţiuni este cel mai bun material de studiu pentru constituirea şablonului procedurii
- se constată deficienţele comunicării (de exemplu: utilizarea a doi operatori radio pentru frecvenţe diferite)
- cu ocazia comunicării cu fiecare tip de serviciu (căutare urme, salvatori, pesonal medical, etc) se constată necesitatea realizării unei priorităţi, ierarhii, etc.
- din păcate, chiar dacă există astfel de proceduri la alte servicii, ele nu sunt în general cunoscute de către radioamatori, comunicarea între servicii diferite prezintă deficienţe, nesincronizări, fapt constatat, din păcate, cu ocazia unor evenimente nefericite.

P.S. Acest material îşi propune ca să fie un imbold pentru radioamatori, astfel încât pe siteul Radioamator.ro să se creeze o pagină dedicată special Situaţiilor de urgenţă, în care toţi care au avut experienţe în acest domeniu să le expună, pentru a fi de ajutor celor care doresc ulterior să se implice sau perfecţioneze. Ştiu că sunt asociaţii care au deja o mare experienţă în domeniu, dar .... "biblioteca de sertar" nu este de folos în situaţii de urgenţă.

1 Reprezentanţii Radioclubul YO2KQT au fost: YO2LOZ Bidian Lucian, YO2LOJ Petrescu Marius, YO2MFC Muntean Pavel, YO2MMC Mateas Marius, YO2MOH Roman Daniel, YO2MSP Stanciu Călin Flavius, YO2MTD Popa Diana şi YO2MTG Popa Gheorghe
2 Totalitatea actelor şi a formelor îndeplinite în cadrul activităţii desfăşurate de un organ de jurisdicţie, de executare sau de alt organ de stat (DEX online)

Foto:
https://plus.google.com/photos/112411423626176356824/albums/604100022 9260062513?banner=pwa
https://picasaweb.google.com/113698331155209108649/SimulareCutremurZi leleCartieruluiFabric2014AlaturiDeRESCUETM

George poncu YO2MAB

Articol aparut la 17-8-2014

6636

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de csaky sorin grigore - YO2MDV la 2014-08-17 12:26:31 (ora Romaniei)
  • foarte adevarat........doar in aceste cazuri echipele se pot cunoaste si se pot bizuii unii pe altii.eu care am SALVAT VIETI.......la propriu sunt cu totu de acord cu acete exercitii super articol super exercitiu .......mai ales ca am fost si eu acolo!!!!!!!!!

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2014-08-17 13:33:52 (ora Romaniei)
  • George, acum cativa ani am redactat un Manual de comunicatii in situatii de urgenta si niste Proceduri.
    Poate doresti sa dai o privire prin ele si sa sugerezi anumite modificari in raport de experienta practica. Manualul aici: http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.asrr.org%2FRVSU%2FManual%2520comunicatii%2520de%2520urgenta%2520REV%25201.pdf&ei=WITwU9nIKLD54QSFtoCQAQ&usg=AFQjCNEd_7Mm8B6OujFOrYRKKVr7FTgWnw&sig2=YaE5Utk-YREx5nMO3bhxaw&bvm=bv.73231344,d.bGE
    Procedura aici: http://radioamatorism-satumare.ro/rvsu/Procedura_de_radiocomunicatii-RVSU_ED2FULL.pdf

  • Postat de George - YO2MAB la 2014-08-17 14:01:33 (ora Romaniei)
  • Adrian, merci de raspuns, stiu ca voi aveti aceste materiale si merci de recomandare.
    Ideea este ca de mult timp se discuta o colaborare cu ISU, la noi s-au facut primii pasi acum circa 12 ani prin semnarea unui protocol de colaborare (TNX YO2LIS) si anul acesta, a unuia nou (TNX YO2MHF) cu ajutorul si intermediul lui YO2LYQ.
    Acum cativa ani, YO3GON a fost la Arad si si-a prezentat domeniul de activitate.
    Dar, in cazul unei aplicatii trebuie sa stabilesti (negociezi) un protocol de colaborare intre parti care au diferite obiecte de activitate, mod de a vedea/rezolva problemele, o procedura interna. Fiecare organizatie cu orgoliile lui si oamenii lui. Dar ... rezultatul final trebuie sa fie doar unul pozitiv.
    Exact ca si noi, si in alte parti (dupa materialele aparute pe site-uri), sunt convins ca si altii se straduie sa faca ceva in acest sens.
    Pacat este ca experienta voastra, a lor, chiar si cea putina a noastra nu circula intre noi. De aceea am facut acest apel, pentru a creea o pagina, aici pe radioamator.ro, pe acest subiect. Fiecare sa-si posteze experienta si concluziile. Nici o situatie nu este ca si cealalta.
    Astept in continuare, nu numai sugestii, ci si cum sa o facem in mod real.
    Toti vom avea de castigat, indiferent ca sunt radioamatori sau nu.
    Cu stima, YO2MAB George

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2014-08-18 13:19:38 (ora Romaniei)
  • George, este un grup yahoo pentru rvsu. Din ce am mai vazut pe ici pe colo, institutiile au deja echipamente care fac oarecum inutila asocierea cu radioamatorii. Bunaoara, exista la nivel de prefectura o celula de criza pentru situatii de urgenta iar ei folosesc Tetra si VSAT. Astea au fost implementate in ultimii ani si estimez suplimentarea investiilor in echipamente de acest gen ca urmare a liniilor de finantare europeana pe domeniu. De aceea nu cred ca merita pierduta vremea cu ISU, pe ei neinteresandu-i radioamatorii ci trebuie sa identificam acele ONG care au de-a face (in mod real) cu calamitatile. Imi e teama insa ca subiectul nu este atat de interesant pe cat sunt altele care starnesc adevarate pasiuni.

  • Postat de Vali - YO2LIC la 2014-08-22 01:02:32 (ora Romaniei)
  • Felicitari radioamatorilor.
    dar in cele din urma nu am inteles care a fost concluzia !
    Am participat la o duzina de asemenea exercitii si .....
    se pare ca nu se invata nimic.

    Masa si darurile ...????

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "COLABORARE ÎN SIMULAREA UNEI SITUAŢII DE URGENŢĂ"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact