hamradioshop.ro
Articole > Comunicatii digitale Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

STICK USB DVB-T RTL2832U cu E4000 Tuner pentru SDR

George Poncu YO2MAB

Scopul principal al articolului este prezentarea sumară a instalării unui stick USB DVB-T şi câteva comenzi simple pentru utilizare.

 

Noua modă în domeniul radiocomunicaţiilor+calculatoare+prelucrarea matematică a semnalelor poartă denumirea de STICK USB DVB-T RTL2832U cu E4000 Tuner pentru SDR.

Adică un STICK ce se introduce în portul USB al calculatorului, stick folosit pentru recepţia  DVB-T[1] cu integratele  E4000 utilizat ca şi tuner şi Realtek RTL2832U. Până acum nimic deosebit. Nici nu poate folosit pentru recepţia unor posturi de TV, decât prin Bucureşti şi Sibiu, în rest  …. pauză. Şi totuşi, de ce a devenit o modă în rândul radioamatorilor?

Păi, câţiva hackeri au reuşit să găsească „portiţa secretă” prin care să modifice soft-ul ce comandă integratele.

Atenţie: NU toate tipurile de stick-uri USB DVB-T sunt utilizabile.

Există multe tipuri de tunere TV, diferenţa este făcută de tipul cipul folosit pentru tuner. Tunerul cu cipul E4000 este cel mai preferat pentru aplicaţii de SDR, având o gamă largă de acord, deşi cu un decalaj în mijloc. Pentru tunerul cu cipul R820T gama de acord este mai redusă, dar nu sesizează nici o diferenţă semnificativă. Informaţii suplimentare găsiţi la:

http://www.reddit.com/r/RTLSDR/comments/s6ddo/rtlsdr_compatibility_list_v2_work_in_progress/

O prezentare sugestivă găsiţi la https://www.thecraag.com/images/6/63/RTLSDR_BATC2012.pdf

Gama de frecvenţă recepţionată depinde de tunerul folosit, pentru modemurile USB cu Elonics E4000 se prezintă câteva exemple în tabelul următor.

Integrat tuner

Gama de frecvenţe

Elonics E4000

52 - 2200 MHz cu un decalaj de la 1100 MHz până la 1250 MHz (variază)

Rafael Micro R820T

24 - 1766 MHz

Fitipower FC0013

22 - 1100 MHz (FC0013B/C, FC0013G are o intrare separată pentru banda L)

Fitipower FC0012

22 - 948,6 MHz

FCI FC2580

146 - 308 MHz şi 438 - 924 MHz (cu întreruperi)

 

Pentru o „jucărie” cu preţul sub 70 de lei „performanţele” sunt corespunzătoare. Sensibilitatea nu este rea, se pot asculta staţii radio FM situate la o distanţă de până la 50 km folosind micuţa antena inclusă.

Mai jos sunt rezultatele testelor de sensibilitate pentru o recepţie de FM îngust (NFM) cu filtrul setat la 12500 Hz (12,5 kHz).

 

Frecvenţa

Sensibilitatea (NFM)

70.4000 MHz

-112dBm

101.1000 MHz

-116dBm

121.1000 MHz

-119dBm

145.2000 MHz

-114dBm

168.5000 MHz

-114dBm

432.2000 MHz

-119dBm

458.0000 MHz

-115dBm

1050.0000 MHz

-116dBm

 

1. Instalarea driverului stick-ului USB

Atenţie la sistemul de operare utilizat. Peste XP, funcţionează fără probleme.

Când conectaţi pentru prima dată tunerul RTL sistemul Windows vă solicită instalarea unui driver. De pe CD-ul stick-ului USB se instalează doar driverul stick-ului. NU instalaţi alte programe de pe CD. În caz că nu aveţi CD-ul, căutaţi pe net driverul corespunzător. Se recomandă restartarea calculatorului.

2. Instalarea programului Zadig.exe

Căutaţi pe net şi descărcaţi ultima versiune a programului Zadig.exe, de exemplu la http://sourceforge.net/projects/libwdi/files/zadig/zadig_v2.0.1.156.7z/download (varianta acesta merge bine). Dezarhivaţi fişierul într-un director, de exemplu numit Ziadig, şi veţi găsi în el programul Zadig.exe. Rulaţi programul Zadig.exe. Veţi obţine următoarea fereastră (figura 1), care conţine o listă goală.

figura 1.

Faceţi clic pe Options şi selectaţi List All Devices - listează toate interfeţele

figura 2.

Din meniu se alege pe cea care arată Bulk-In, Interface (Interface 0). Această interfaţă trebuie să fie interfaţa prioritară a tunerului RTL.

figura 3

Se face înlocuirea driverului WinUSB cu driverul RTL2832U USB.

NU se închide programul, se va minimiza ca afişaj pe ecran (rulează „în spate”).

De obicei, dacă introduceţi stick-ul într-un alt port USB va trebui să utilizaţi din nou Zadig. Puteţi schimba driverul care este încărcat în funcţie de portul USB utilizat. Puteţi folosi un port USB pentru SDR-RTL şi un alt port pentru utilizarea tunerului pentru a viziona DVB-T cu aplicaţia furnizată pentru Windows.

3. Instalarea programului SDR# - SDRSharp.exe

Numele reale a fişierelor, numărul de fişiere sau a arhivelor se pot schimba cu viitoarele versiuni de SDR #, astfel încât aici avem un ghid utilizarea a acestor instrucţiuni de instalare. Orice schimbări în procedura de instalare se va reflecta aici, aşa că verificaţi cea mai recentă versiune.

Un avantaj al instalării a tuturor fişierelor direct într-un singur director, de exemplu SDR-RTL, şi că nu utilizează un program de instalare este că SDR# este complet portabil. SDR# poate fi rulat direct de pe un stick de memorie sau partajat în reţea. Asiguraţi-vă doar că toate fişierele sunt într-un singur director ce conţine SDRSharp.exe. Upgrade-urile sunt simple. Se suprascriu conţinutul noilor versiuni a fişierelor *.zip. Fişierul rtlsdr.dll nu trebuie să fie reinstalat niciodată, fişierul, versiune în nouă, poate fi suprascris. Nu este nevoie să dezinstalaţi softul pentru a face un upgrade sau a schimba locaţia programului. Suprascrieţi doar fişierele actuale cu cele noi, sau mutaţi dosarul cu tot conţinutul său. Întregul director SDR-RTL poate fi copiat de la un calculator la altul.

Se pot folosi diverse tunere bazate pe RTL fără probleme pentru a utiliza SDR#.

Este necesar instalarea programului zadig pentru activarea driverului USB. Acest program trebuie să facă după instalarea cu succes a driverului USB pentru buna funcţionare a tunerului.

4. Setări de efectuat

Pentru o mai uşoară accesibilitate, am ales modul de lucru FM şi recepţionarea unui post de radio pentru care cunoaştem frecvenţa. Identic se va face şi pentru alte frecvenţe sau moduri de lucru

Rulaţi SDRSharp.exe şi o să vedeţi următoarea fereastră (reţineţi acestea este o imagine mai veche).

figura 7

Pentru început setaţi următoarele:

- se apasă butonul Other (sound card) [4] şi se alege RTL-SDR / USB

figura 8

- se apasă butonul Configure şi se alege la:

- se marchează butonul WFM ◙ - receptor radio de bandă largă FM

- se setează frecvenţa centrală, de exemplu 92.100.000 Hz adică 91,2 MHz.

- faceţi clic pe Play.

figura 10

Ar trebui să vedeţi acum un monitor Waterfall - cascadă - portocaliu în jumătatea de jos și cu un spectru albastru pe jumătatea de sus. Făcând clic şi trăgând în spectrul albastru puteţi schimba frecvenţa. Frecvenţa de acord a postului radio FM este aceeaşi cu frecvenţa centrată. În difuzorul PC-ului trebuie să se audă emisia postului radio.

Pe ecran, spectrul va arăta frecvenţa şi un interval de ±1 MHz faţă ce frecvenţa centrală. Acest lucru vă permite să vizualizaţi, de exemplu, întreaga bandă de amatori de 2 m.

Dacă ascultaţi semnalele înguste FM (utilizate pentru comunicaţii radio normale) prin reducerea lăţimii de bandă filtru la 12500-9500 zgomotul semnalul se reduce fără a afecta prea mult calitatea.

Acord mai poate fi realizat făcând clic pe mouse, fixându-l şi apoi trăgând orizontal.

Dacă pe afişajul spectrului sau cascadă vedeţi un semnal faceţi doar un clic pe semnal pentru a se fixa imediat pe semnal.

NOTĂ: Dacă se doreşte o frecvenţă care se află în afara intervalului de frecvenţă afişată de FFT, frecvenţa nu se va schimba. Selectaţi o nouă frecvenţă centrală care este aceeaşi sau în apropierea noi frecvenţe dorită).

Shift - introduce o compensare în cazul în care este folosit un up-converter sau down-converter, astfel încât frecvenţa selectată este corectată pentru a se afişa frecvenţa reală reglată. Bifaţi caseta Shift şi introduceţi diferenţa.

Filter Type - tipul de filtru - se selectează tipul de filtrare dorit. Fiecare filtru va determina modificarea în curba de răspuns a semnalului audio demodulat datorată diferitor condiţii de filtrare specifice.

Swap I & Q - schimbă intrarea L/R cu I/Q - util atunci când se utilizează dispozitive de intrare de sunet cu cartelă intrare Swaps L/R la I/Q

FM Stereo - Selectare în FM a demodulării stereo atunci când se utilizează emisie radio WFM

Mark Peaks - afişează un marker pe vârfurile detectate peste nivelul de zgomot.

Audio - Panoul audio

AGC - controlul automat al amplificării

FFT Display - afişarea caracteristicilor pentru transformata Fourier rapidă

figura 11

Frequency Manager - Managerul de frecvenţe

 

Acestea sunt comenzile principale şi modul de utilizare.

Internetul este plin de documentaţie, pentru alte trucuri şi utilizări. Recomand, pentru limba română situl lui YO2LDK http://yo2ldk.blogspot.ro/2012/05/software-defined-radio-receptor-rtl-sdr_26.html unul din promotorii acestei „jucării”.

 

Bibliografie:

Antene:

· http://superkuh.com/spiralantenna.html

Convertoare şi preamplificatoare:

· http://makearadio.com/visitors/nick-sdr.php

· http://blog.kf7lze.net/2013/02/19/kn0ck-hf-upconverter-fits-inside-the-usb-tuners-enclosure/

Despre tunere pentru SDR:

· http://2600.wrepp.com/2600/Links/29/3/superkuh.com/gnuradio.html

· http://blog.kf7lze.net/tag/e4000/

· http://cgit.osmocom.org/cgit/rtl-sdr/

· http://gnss-sdr.org/node/50

· http://inst.eecs.berkeley.edu/~ee123/fa12/rtl_sdr.html

· http://michelebavaro.blogspot.ro/2012/04/spring-news-in-gnss-and-sdr-domain.html

· http://rtlsdr.org/softwarewindows

· http://sdr.osmocom.org/trac/wiki/rtl-sdr

· http://sourceforge.net/projects/libwdi/files/zadig/zadig_v2.0.1.156.7z/download

· http://sourceforge.net/projects/libwdi/files/zadig/zadig_xp_v2.0.1.160.7z/download

· http://sroogle.ru/youtube.php?v=kf2RuaUzzCc

· http://video-hned.com/video/bicHUaMmOpI/RTLSDR-Using-SDR-SDRSharp-and-PDW-to-decode-pager-traffic.html

· http://video-hned.com/video/CvLtSNfmizg/RTLSDR-WFM-FM-Broadcast-With-SDRSharp-SDR.html

· http://video-hned.com/video/KKlvFEEYvWQ/SDRSharp-Rev-329-EzTV666-RTL2832U-Setup-Testing-and-Longplay.html

· http://video-hned.com/video/o7bKsPYfOhg/NOAA-18-Weather-sat-image-with-Hama-nano-RTL-2832U-E4000-SDRsharp-and-WXtoimg-August-3rd-2012.html

· http://video-hned.com/video/rwsQh2FeR4Q/SDRSharp-AutoTuner-Feeding-OP25-to-DSD.html

· http://www.atouk.com/SDRSharpQuickStart.html

· http://www.rtl-sdr.com/about-rtl-sdr/

· http://www.superkuh.com/gnuradio/Elonics-E4000-Low-Power-CMOS-Multi-Band-Tunner-Datasheet.pdf



[1] Digital Video Broadcasting - Terrestrial, scurt DVB-T, reprezintă standardul organizației Europene de DVB pentru transmiterea televiziunii digitale terestre.

[2] USB Hardware

VID VID

PID PID

tuner Tuner

device name Nume dispozitiv

0x0bda 0x0bda

0x2838 0x2838

E4000 E4000

ezcap USB 2.0 DVB-T/DAB/FM dongleezcap USB 2.0 dongle DVB-T/DAB/FM

 

[3] Fișierele necesare pentru instalarea SDR# își pot schimba numele şi locația, așa că verificați şi pe site-ul www.osmocom.org pentru detalii.

[4] RTL-SDR / TCP - dispozitiv de RTL2832u prin conexiune TCP

  RTL-SDR / USB - dispozitiv RTL2832u prin conexiune USB

  FUNcube Stick Soft

  Rock / SiS570, etc.

George Poncu YO2MAB

Articol aparut la 3-8-2013

45041

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2013-08-04 12:49:22 (ora Romaniei)
  • Felicitari George, foarte documentat articol.73!

  • Postat de Doru Emil Zaslo - YO2AMU la 2013-08-06 08:36:57 (ora Romaniei)
  • Interesant dar prea putin ai vorbit despre aplicatiile posibile privind traficul de radioamator?Ar fi interesant sa accentuezi partea de aplicatie pur HAM RADIO !Eventual performante in domeniul de radioamator(benzi de radioamator).
    Multumim pentru articol!Asteptam noutati!

  • Postat de Cristian - YO4UQ la 2013-08-07 10:55:24 (ora Romaniei)
  • Nr. 1 ianuarie 2013, pag.30 "Cheap and Easy SDR" de W9RAN Robert Nickels descrie realizarea practica a unei solutii identice pentru Digital Broadcastng - this SDR start at VHF. Remarcabil efortul lui George pentru o descriere detaliata si o realizare practica hard si soft pentru un domeniu multidisciplinar in plina evolutie.

  • Postat de Cristian - YO4UQ la 2013-08-07 10:58:09 (ora Romaniei)
  • Am uitat sa specific revista care este QST / ARRL

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2013-08-07 15:02:48 (ora Romaniei)
  • Foarte bun articol, felicitări d-nule George pentru această minunată alternatvă care ar putea srijini tinerii din ziua de azi aşa numita ,,generaţie MP3''''în vederea achiziţionrii unor aptitudin rioamatoriceşti şiale unor atitudini poitive faţă de aceaă pasiune, un adevărat sport al inţii, ''73 cu multă stimă Ion.

  • Postat de Baghera - (neradioamator) la 2013-08-09 22:19:07 (ora Romaniei)
  • Am doua stikuri dvb t dar nu sunt E4000 utilizat ca şi tuner şi Realtek RTL2832U. mai am si cateva tv tunere pe pci vreau sa stiu daca pot folosi si alte device-uri pt receptie

  • Postat de George - YO2MAB la 2013-08-11 09:47:30 (ora Romaniei)
  • Pentru alte stick-uri puteti incerca dar NU merge cu orice tip, dupa cum am precizat. Am si eu vre-o cinci modele - degeaba. Dar aici trebuie sa te "joci" sa experimentezi poate constati ca mai poate fi utilizat si la altceva.
    Merci de comentarii.

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2013-08-16 22:16:45 (ora Romaniei)
  • Eu am comandat un RTL2832U cu tuner R820T, la pretul de $12 merita riscul, poate il fac sa mearga cu aplicatiile software populare. Epoca receptoarelor SDR abia a inceput, iar preturile sunt in scadere in timp ce performantele cresc continuu. Am citit recent o prezentare a unui alt receptor SDR, dedicat benzilor de unde scurte, care se gaseste aici http://www.hamradioscience.com/afedri-sdr-net-2-3a-review/
    Receptorul se numeste Afedri SDR-Net si desi nu se poate compara cu performantele transceiverelor dedicate traficului de radioamatori, pretul (in jur de $200) si facilitatile il fac sa fie atractiv pentru dotarea in shack. Interesant este ca te poti conecta la el nu doar USB, ci si Ethernet, ceea ce deschide multe posibilitati noi, printre care plasarea receptorului la distanta fata de calculator, eventual chiar la mare distanta.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "STICK USB DVB-T RTL2832U cu E4000 Tuner pentru SDR"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact