hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

CQ WW RTTY 2010 - SUNTEM PREGATITI PENTRU CONCURS?

Alex Panoiu YO9HP

Ne apropiem de primul concurs CQWW al anului, CQWWRTTY, care se va desfasura in acest weekend (25-26 Septembrie), pe parcursul a 48 ore.

Daca studiem istoricul acestui mod de lucru in radioamatorism, RTTY-ul poate sa para demodat: sistem de comunicatii comercial dezvoltat la inceputul secolului XX, teleimprimatoare electromecanice, banda perforata, viteza fixa si relativ lenta (45.45 bauds), rata de eroare ridicata in comparatie cu alte moduri de lucru, etc. In trafic, RTTY pare necizelat, se folosesc numai litere mari (capitale), chiar si cand semnalele sunt puternice apar erori de copiere, textele includ multe prescurtari folosite si in CW, etc.

Totusi, cu ajutorul programelor de calculator moderne, RTTY-ul cunoaste o a doua tinerete. Orice radioamator care, pe langa transceiver si antena, detine un calculator cu placa de sunet si un program specializat pentru RTTY (sunt disponibile mai multe programe gratuite) poate opera in acest mod de lucru.

Statisticile participarii radioamatorilor YO in concursurile CQWWRTTY arata o crestere a interesului pentru acest concurs.
- CQWWRTTY 2009: 31 statii YO
- CQWWRTTY 2008: 25 statii YO
- CQWWRTTY 2007: 22 statii YO

Totusi participarea se situeaza sub nivelele atinse de CQWWSSB/CQWWCW, unde anual se inregistreaza aproximativ 80-90 indicative YO.

Din raportarile de pe DX-cluster si din alte surse (clasamente la concursuri PSK, detinatori de diplome pentru moduri digitale) se pare ca sunt minimum 80-90 indicative YO active in alte moduri digitale: PSK, Hell, Olivia, SSTV, ROS etc.

Sper ca, prin acest articol, sa atrag o parte din acesti pasionati ai modurilor digitale spre concursurile de RTTY.

Ce are CQWWRTTY deosebit fata de alte concursuri de RTTY?

In primul rand participarea, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ, este masiva si inregistreaza recorduri in fiecare an. De exemplu, la editia 2009, chiar daca s-a desfasurat in conditii de minimum de activitate solara, au expediat loguri 2307 statii, au fost verificate 13270 indicative unice din 193 entitati DXCC, cu un total de peste un milion QSO-uri. Deci in mod sigur pentru vanatorii de entitati DXCC si diplome, acest concurs este ocazia cea mai buna de a imbunatati scorul.

Din punct de vedere al controalelor schimbate (zona CQ), efortul este minim, intrucat aproximativ 80-90% din controale sunt deja cunoscute si completate de programul de concurs. Exceptia o constituie QSO-urile cu statiile din SUA si Canada, care pe langa zona CQ vor transmite si prescurtarea statului sau provinciei.

Exista categorii de participare care pot satisface (aproape) toate gusturile:

- Single Op - All Band - High Power (max. output 1500 W, sau puterea maxima admisa in tara din care se opereaza, daca aceasta din urma este mai mica de 1500 W)
- Single Op - Single Band - High Power (Single band = oricare din benzile 80-40-20-15-10m)
- Single Op - All Band - Low Power (max. 100 W)
- Single Op - Single Band - Low Power (Single band = oricare din benzile - 80-40-20-15-10m)
- Single Op - Assisted - All Band (toate statiile intr-o singura clasa de putere)
- Single Op - Assisted - Single Band (Single band = oricare din benzile 80-40-20-15-10m)
- Multi Op - Single Tx - High Power
- Multi Op - Single Tx - Low Power
- Multi Op - Two Tx
- Multi Op - Multi Tx

Cat de dificila este tehnica SO2R in RTTY?

Pentru cei care doresc o abordare mai serioasa, sau care vor sa depaseasca propria performanta din anii trecuti, recomand testarea tehnicii de operare SO2R: Single Operator - Two Radio. Nu va speriati, SO2R pare ceva dificil, dar in principiu nu este decat optimizarea inventarului radio (stiu ca sunt multi operatori care detin cel putin doua statii radio) in scopul eficientizarii timpilor morti din concurs. De exemplu, in SO2R orice perioada de emisie cu una din statii poate fi transformata in perioada de receptie pe o a doua statie, in alta banda.

Comparand operarea SO2R in CW, SSB si RTTY, acest din urma mod este cel mai putin solicitant, singurul efort fizic fiind cel vizual (si eventual click-ul pe mouse). Bineinteles ca exista permanent concentrare psihica, prezenta la oricare din cele trei moduri de concurs. SO2R nu poate fi abordat de cei care au o singura statie si o singura antena, sau o antena multiband, alimentata cu un singur cablu coaxial. De asemenea ultima conditie absolut necesara este fie existenta unui computer cu doua placi de sunet si doua porturi seriale, fie folosirea a doua computere echipate fiecare cu placa de sunet si port serial.

O descriere in detaliu, devenita clasica, pentru setup SO2R poate fi gasita in pagina lui AA5AU, la http://www.rttycontesting.com/so2r.htm

Eu va expun mai jos, actualul meu setup, la care am ajuns, dupa cca 3 ani de incercari si evolutie.

Componenta hardware este urmatoarea:
- Transceiver # 1: IC-7600
- Liniar # 1: ACOM-2000A
- Interfata Microham MK2R+, cu placa de sunet (#1) incorporata si porturi seriale virtuale

- Transceiver # 2: IC-7000
- Liniar # 2: ACOM-1000
- Placa de sunet (#2) si port serial incorporate in computer
- Interfata CAT pentru radio # 2

- Antene monoband: nu foarte performante dar suficient de multe ca sa pot acoperi intervalul 40-10 m cu cate doua antene/banda.

Software:
- MixW, V.2.19

Nota: am folosit in trecut si N1MM Logger, dar am revenit la MixW datorita unei particularitati pe care o prezinta acest program: Auto-Grab number. Adica in timpul concursului, programul recunoaste automat numarul de control primit de la corespondent si il inscrie in caseta dedicata. Deci, in comparatie cu N1MM, la fiecare QSO fac economie de un mouse-click. Atunci cand atentia este distribuita la doua statii sau doua ferestre de log (vorbim de SO2R), acea economie de un click poate reprezenta foarte mult.

Am instalat programul MixW V2.19 de doua ori, in directoare diferite (MixW-1 si MixW-2). Dupa cum se observa si in fotografie, folosesc un singur computer, cu monitor suficient de mare pentru a putea vizualiza doua ferestre generate de programul MixW.

MixW-1 este setat sa lucreze cu placa de sunet din interfata Microham MK2R+, cu portul serial virtual generat de Microham MK2R+ si afiseaza informatiile CAT de la IC-7600. La receptie semnalul audio din IC-7600 este injectat in placa de sunet din MK2R+ (prin portul USB) si apoi decodat de programul MixW-1. La emisie, intrucat transceiver-ul este capabil de a lucra FSK, interfata asigura transmiterea semnalului PTT si a impulsului de manipulare FSK a transceiver-ului.

MixW-2 lucreaza cu placa de sunet existenta in computer si cu singurul port serial (clasic) din computer. La receptie semnalul de la IC-7000 este transmis prin placa de sunet a computerului catre programul MixW-2. La emisie portul serial asigura transmiterea semnalelor PTT catre IC-7000, iar interfata transmite impulsul de manipulare FSK catre transceiver (IC-7000 este de asemenea capabil sa transmita FSK).

In cazul in care se va folosi modul de lucru AFSK, trebuie avuta in vedere si conexiunea intre iesirea placii de sunet si conectorul de microfon al transceiver-ului.

In actuala configuratie nu este nevoie de un sistem interlock, care sa previna emisia simultana in doua benzi diferite. Lucrand cu un singur computer, la trecerea pe emisie un singur port serial poate fi comandat pe pozitia TX, la un moment dat.

Dezavantajul acestei configuratii este faptul ca cele doua programe MixW, deschise simultan, nu sunt conectate intre ele, deci fiecare log este independent. Insa "lipirea" logurilor se poate face in orice moment (de obicei eu actualizez logurile inainte de schimbarea benzilor) cu ajutorul functiei File/Merge.

Fara a mai intra in detalii, se procedeaza asemanator la configurarea SO2R in cazul lucrului cu doua computere diferite. In acest caz va fi nevoie si de un sistem interlock pentru a preveni transmiterea simultana in doua benzi diferite.

Recunosc ca solutia SO2R aleasa in cazul folosirii programului MixW este destul de complicata, in primul rand din cauza faptului ca MixW nu are capacitatea de a exploata un mare avantaj al placilor de sunet moderne, faptul ca acestea pot administra doua canale simultan (stereofonie). Exista alte programe (N1MM/MMTTY, Writelog/MMTTY etc) in care se poate configura SO2R folosind o singura placa de sunet, cu un canal audio conectat la radio #1 si un alt canal audio conectat la radio #2.

O intrebare fireasca: se poate lucra SO2R fara filtre trece banda sau stub-uri?

Categoric da. La nivel de 100 W, sunt convins ca cei care vor sa experimenteze vor gasi perechi de benzi care nu prezinta deloc interferenta. Din propria experienta pot sa spun ca interferenta este mica sau insesizabila atunci cand antenele au polarizare diferita. In cazul antenelor cu aceeasi polarizare, dar distantate (20 - 30 m) poate aparea usoara interferenta, insa aceasta variaza in functie de frecventele de lucru. Nu ramane decat sa experimentati si sa gasiti combinatiile potrivite.

Stiu ca descrierea de mai sus nu a acoperit toate detaliile lucrului SO2R. Totusi poate constitui un punct de plecare spre o tehnica moderna de operare. Daca sunteti interesat de subiect, va stau la dispozitie.

Mesajele standard - intre agonie si extaz

Sa discutam putin si despre mesajele standard folosite in concursurile de RTTY. Ideea de concurs implica realizarea unui numar cat mai mare de QSO-uri in intervalul de timp dedicat concursului. In CW putem mari viteza de transmitere, in SSB putem sa vorbim ceva mai repede, desigur fara a afecta inteligibilitatea mesajelor. Totusi ce facem in RTTY, unde viteza de transmisie este fixa? Raspunsul logic ar fi ca putem sa scurtam mesajele standard. Cu toata logica expusa mai sus, intalnim multi parteneri de trafic care exceleaza prin mesaje cu repetitii si continut inutil.

Sa nu uitam ca practic concursurile CQWW sunt concursuri ale indicativelor, nicidecum ale numerelor de control. Ma refer la faptul ca majoritatea celor care trag la un loc in top, odata ce au inscris indicativul D-Vs in log, nu se gandesc decat cum sa incheie mai repede QSO-ul si sa treaca la legatura urmatoare. In acest context, credeti ca are vreun rost sa ii mai transmitem chiar si un scurt 73 sau TNX sau GL, sau PSE K?

Sa comentam putin fiecare mesaj standard.

Apelul de concurs

Intalnim diverse variante: CQ TEST YO9KAG YO9KAG TEST sau TEST YO9KAG YO9KAG BK etc.

Recomand variantele care contin la finalul mesajului particulele CQ sau TEST. In acest fel statiile care baleiaza banda si receptioneaza numai ultima parte a apelului vor intelege exact sensul mesajului. Eu folosesc un mesaj de apel simplificat, de tipul: YO9KAG YO9KAG TEST. Atentie: este foarte important sa se introduca un spatiu inainte de inceputul mesajului si unul dupa finalul mesajului, pentru a separa mesajul propriu-zis de zgomotul de banda, care practic se concretizeaza tot prin litere si cifre afisate pe ecran (asa numitul garbage-gunoi).

Raspunsul la apel

In cazul in care ni se raspunde la apel, urmeaza sa transmitem numarul de concurs. Recomand mesajul: W3LPL 599 20 W3LPL. Spuneam mai devreme ca in acest concurs controlul este deja cunoscut (zona CQ fiind un numar neschimbat, definit pe criterii geografice), asa ca este suficient sa il transmitem o singura data. Recomand transmiterea indicativului corespondentului si la finalul mesajului, pentru ca sunt multe cazuri in care inceputul mesajului este acoperit de QRM, situtatie in care corespondentii nu stiu exact carei statii ii este adresat mesajul. Plasarea indicativului la finalul mesajului clarifica orice confuzie. Sunt statii care transmit acest mesaj sub forma W3LPL 599 20 20 DE YO9KAG. Daca admitem ca este respectata regula de bun simt de a nu chema o statie al carei indicativ nu este receptionat in prealabil, atunci admitem ca cel care ne-a chemat ne cunoaste deja indicativul, deci este inutil sa il repetam.

Confirmarea numarului primit si trecerea la un nou apel

Dupa ce primim numarul de concurs recomand mesajul:
TU YO9KAG TEST sau QSL YO9KAG CQ

Este un mesaj foarte scurt, construit pe ideea ca si corespondentul se grabeste sa caute alte statii, asa ca incep mesajul cu confirmarea receptiei, ceea ce ii permite sa plece rapid de pe frecventa. Variante pe care nu le recomand si care ar duce la pierderea de secunde pretioase ar fi:
W3LPL QSL de YO9KAG QRZ? sau W3LPL DE YO9KAG CFM NR 05 TNX .. QRZ DE YO9KAG ?

Mesaje standard pentru vanatoare (S & P)

Pentru a chema alte statii recomand mesajul: DE YO9KAG YO9KAG sau pur si simplu YO9KAG YO9KAG. Pentru a transmite numarul de control recomand: TU 599 20. Pare foarte scurt, dar am in vedere ca in primul mesaj receptionat de la corespondent am observat ca indicativul propriu a fost corect receptionat, de asemenea noi am copiat indicativul corespondentului, asa ca nu vad rostul oricaror altor informatii adaugate la mesaj.

Un sumar al modului cum am setat cele mai importante macro-uri de concurs folosite cu programul MixW este urmatorul:

F1 <TX><CLEARTXWINDOW> <MYCALL> <MYCALL> TEST <RXANDCLEAR>
F2 <TX><CLEARTXWINDOW> <CALL> <RSTS> <NRS> <CALL> <RXANDCLEAR>
F3 <TX><CLEARTXWINDOW> <CALL> TU <MYCALL> CQ <SAVEQSO><RXANDCLEAR>
F4 <CLEARTXWINDOW><GRABCALL><TX> <CALL> <RSTS> <NRS> <RXANDCLEAR>
F5 <CLEARTXWINDOW><TX> DE <MYCALL> <MYCALL> <RXANDCLEAR>
F6 <CLEARTXWINDOW><TX> TU <RSTS> <NRS> <NRS> <SAVEQSO><RXANDCLEAR>
F9 <TX> NR NR ? <RXANDCLEAR>
F10 <TX><CLEARTXWINDOW> QRZ ? <RXANDCLEAR>
F11 <TX><CLEARTXWINDOW> <NRS> <NRS> <NRS> <NRS> <NRS> <NRS> <RXANDCLEAR>

Mesajele de mai sus au fost optimizate in mod special pentru CQWWRTTY si pentru conditii decente de trafic. Bineinteles ca pentru situatii speciale vor fi necesare mesaje in alt format: fie cu repetarea indicativului, fie cu repetarea numarului etc.

Nu folositi semne de punctuatie in mesajele de concurs, doar pentru ca "dau bine" pe ecran. Punctele, liniile etc, implica un caracter in plus la transmisie, ceea ce inseamna lungirea inutila a mesajului. In plus, un program ca MixW nu recunoaste un indicativ plasat intre puncte (sau alte semne de punctuatie), ceea ce face sa nu puteti beneficia de alte facilitati alte programului (semnalarea legaturlor duble, a multiplicatorilor, etc. De exemplu ..YO9KAG.. este inteles ca o simpla insiruire de caractere, pe cand YO9KAG (cu spatii inainte si dupa indicativ), va fi subliniat ca un indicativ din YO si va fi colorat diferit, in functie de modul cum am setat culorile pentru multiplicator nou, indicativ nou sau legatura dubla etc.

Mai am o observatie in legatura cu configurarea programului MixW. Pentru generarea corecta a formatului Cabrillo, fereastra log trebuie sa contina si coloana Domain, in care se vor inscrie prescurtarile statelor SUA sau a provinciilor canadiene. Din meniul View/Logbar se va selecta optiunea Custom2. Daca totusi coloana Domain nu este prezenta, se va edita fisierul Custom2.dat prin introducerea liniei DOM in pozitia in care dorim sa apara coloana Domain.

Exemplu
1 MODE
2 FQRX
4 DATE
5 TIME
6 CALL
7 RSTSNT
8 EXCHSNT
9 RSTRCV
10 EXCHRCV
14 DOM

Daca aveti neclaritati sau intrebari in legatura cu modul de setare a programului MixW pentru concursul CQWWRTTY va stau la dispozitie.

Puteti gasi regulamentul concursului la http://www.cqwwrtty.com/rules.htm

Puteti descarca o varianta gratuita (pentru testare pe perioada limitata) a programului MixW in pagina http://mixw.net/index.php?j=downloads

Puteti gasi varianta actualizata a fisierului cty.dat in pagina http://www.country-files.com/cty/

Va urez succes in concurs!

Comentarii post contest

CQ Worldwide DX Contest, RTTY

Call: YO9HP
Operator(s): YO9HP
Station: YO9HP

Class: SOAB HP
QTH: KN35BA
Operating Time (hrs): 42
Radios: SO2R

Summary:

 Band  QSOs  Pts   State/Prov  DX   Zones
------------------------------------------
   80:  354   741       11      56    14
   40:  798  1893       46      82    26
   20:  841  2010       48      95    35
   15:  439  1148       20      97    33
   10:   48   117        0      24    13
------------------------------------------
Total: 2508  5909      125     354   121  Total Score = 3,545,400

Club: Rhein Ruhr DX Association
Comments:

Oboseala de dupa concurs inca persista, dar am satisfactia ca scorul final este incurajator si imi pot pastra pozitia in Top. Am avut momente cand nu credeam ca voi atinge performanta de anul trecut (2400 QSO/3.3 mil pcte), mai ales ca banda cea mai importanta, 20m, a fost zgomotoasa in timpul zilei, deschiderile spre SUA au fost destul de putin productive, iar banda s-a inchis relativ devreme. Banda de 10m nu a fost productiva dar a avut deschideri scurte spre Europa si Asia.

Totusi tehnica SO2R si-a dovedit eficienta lucrand permanent cu doua statii, fie prin CQ alternativ (dueling CQ) in doua benzi diferite, fie cu o statie in CQ si cu a doua statie in vanatoare in alta banda. Pentru cei mai putin familiarizati cu SO2R, as dori sa subliniez cat de importanta este ritmicitatea. Mesajele sunt astfel concepute incat daca emit 10 secunde cu statia # 1, ar fi ideal ca receptia unui numar de control la statia # 2 sa dureze tot 10 secunde. Totusi daca corespondentul transmite 20 secunde, atunci nu am altceva de facut decat sa “ies din ritm” si sa intarzii cu raspunsul la una din statii. Sunt sigur ca vi s-a intamplat sa transmiteti controlul unei statii “cu pretentii” si totusi raspunsul acestia sa intarzie. O posibila explicatie ar putea fi cea mentionata mai sus.

Nu mai repet cat de important este modul de construire a mesajelor standard. Am urmarit macro-urile statiilor YO si se pare ca sunt putini cei care le-au optimizat. Sunt bucuros ca totusi am primit ecouri pozitive la ideea de SO2R in RTTY si ca testele unor colegi YO chiar au dovedit ca la 100-150 W, fara filtre trece banda, nu exista interferenta notabila intre statii.

Referitor la SO2R, merita mentionata tendinta unor operatori de top de a “forta” limita catre SO3R sau SO4V.

In SO3R se opereaza cu doua statii care transmit CQ alternativ in 2 benzi diferite si o a 3-a statie care este dedicata numai vanarii de multiplicatoare, in alta banda. Bineinteles ca intregul setup respecta regula unui singur semnal transmis la un moment dat. Cate maini iti trebuie pentru a opera cele 3 statii? Nu stiu exact, dar pot spune cum operez eu cele doua statii: mana stanga "se plimba" intre butoanele de acord ale celor doua statii. Mana dreapta este permanent fixata pe mouse, adica este gata sa apese pe "butoanele" celor doua ferestre de log. Daca radio # 1 face CQ, deci nu schimba frecventa, atunci mana stanga se concentreaza numai pe acordul de la radio # 2, unde caut statii. Mana dreapta reactioneaza, fie la raspunsul la CQ, cu click pe logul nr #1, fie cu transmiterea indicativului din logul # 2, in cazul in care am gasit o statie noua. Pare complicat dar exercitiul si rutina se vor traduce practic prin suplimentarea legaturilor in log cu 40-50%. Celor interesati sa verifice logul de concurs, le stau la dispozitie prin expedierea acestuia.

Se putea face mai mult? Bineinteles ca da! Nu am optimizat pauzele de odihna, in functie de orele cu deschideri nesemnificative, ci pur si simplu am plecat sa ma odihnesc cand nu am mai putut tine ochii deschisi. Asa am rezistat sa lucrez intr-un concurs de 48 ore cu 3 pauze de cca 2 ore fiecare. Nu am mutat multiplicatoare din banda in banda, ceea ce se cunoaste la scorul final. Puteam sa las un receptor deschis permanent in 28 MHz pentru a sesiza deschiderile, totusi nu am facut-o. Deci exista loc de mai bine, asa ca pot incepe pregatirile pentru concursul de anul viitor. Importanta este motivatia spre performanta.

Multumesc celor care m-au chemat si sper sa ne intalnim si in concursurile viitoare.

Alex Panoiu YO9HP

Articol aparut la 22-9-2010

9038

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de Cristi - YO8RZE la 2010-09-22 08:40:37 (ora Romaniei)
  • Multumim pentru articol Alex! Sunt foarte importante si la obiect aceste indrumari, mai ales cand vin din partea unui radioamator ,,rodat" in marile competitii interne si internationale. As vrea foarte mult sa intalnesc mai multe indicative YO in concursurile in modurile digitale dar din pacate exista o oarecare retinere din partea multor colegi YO, chiar din garda veche, care desconsidera lucrul in modurile digitale motivand ca ,,apasarea unei taste" nu este radioamatorism (am citat din diferite discutii din banda pe tema aceasta). Mai bine s-ar abtine de la comentarii daca nu inteleg ca statia radio si antena trebuie sa functioneze la fel de bine ca si in cazul modurilor SSB si CW. La final, urez succes maxim tuturor radioamatorilor YO in concursuri!

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2010-09-25 13:17:38 (ora Romaniei)
  • Alex, sper ca acel IC-7000 sa inceapa sa i-a in curand steroizi, sa creasca mare-mare, cel putin ca verisorul din stanga lui. Nu de alta, dar este cam mititel pe langa antenele cele mari.
    73
    Morel
    4X1AD

  • Postat de Daniel - YO3GJC la 2010-09-27 01:39:37 (ora Romaniei)
  • Excelent articol, abordarea SO2R este una destul de complexa. Eu studiez de multa vreme integrarea Microham, deocamdata folosesc BPF pentru fiecare banda comutabile manual si un switch de antene SixPack de la Arraysolutions. Din nefericire inca nu am facut automatizarea comutarii BPF-urilor, este un proiect pentru la iarna odata cu microhamul. Eu nu fac RTTY contest insa la DX RTTY folosesc MTTY, am constatat ca trueFSK ceva mai bun la TX decat AFSK insa din nefericire nu sunt prea multe programe care sa stie trueFSK.Mi-ar place HRD-ul sa stie trueFSK insa mai avem de asteptat, Simon zicea la un moment dat ca va integra FSK in HRD...dar cine stie cand.
    73 Daniel VE3GNO/YO3GJC

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2010-09-27 13:54:46 (ora Romaniei)
  • Multumesc tuturor pentru comentarii. Recomand celor care vor sa abordeze SO2R sa inceapa cu modul de lucru RTTY. Este mai usor de operat si evidentiaza clar aportul celui de-al 2-lea radio. Tocmai am terminat concursul si apreciez ca am lucrat SO2R cel putin 80% din concurs. Pentru cine se ataseaza de SO2R, nu va mai putea reveni la SO1R, fara sa se plictiseasca. Morel, puteam sa lucrez cu IC-7700, dar am ales combinatia 7600/7000 tocmai pentru ca ocupa spatiu mai mic. Mana stanga era la acord, mana dreapta la mouse-uri. Daniel, eu lucrez cu doua seturi de BPF (Dunestar, ICE), dar supriza a fost sa constat ca atunci cand lucrez cu beam-ul in orice banda si verticale 4 SQ in 80m, chiar la 1 KW si fara filtre, nu exista interferenta intre cele doua statii. Polarizarea diferita isi spune cuvantul. De aceea am sfatuit pe oricine are doua statii, sa incerce SO2R fara filtre. Poate revin cu cateva comentarii in plus la articol. 73, Alex YO9HP

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-09-28 16:46:18 (ora Romaniei)
  • Foarte bine ales titlul articolului. Raspunsul meu a fost prmpt: NU ! Am mai facut candva RTTY dar nu m-am simtit atras. Mi s-a parut prea contact masina cu masina. Alex mi-a schimbat optica si am realizt ca totusi acolo este un OM care seteaza, care se bucura de orice legatura realizata. Asa ca, am conectat KAM Plus-ul, (tnx AA2LF in anii "90), am bajbait dupa progrm -HOST MASTER 2 Plus, si... iata-ma printre greierii din CQ WW RTTY 2010! A fost foarte interesant. Doar cu tcvr-ul am realizat legaturi in toate benzile de concurs. In 10 metri doar 3. Multumesc Alex. Sper sa nu ai iar probleme cu categoria ! 73s Mircea yo4si.

  • Postat de Daniel - YO3GJC la 2010-09-28 19:38:31 (ora Romaniei)
  • Alex, intrucat nu stiu foarte multi radioamatori romani care sa lucreze SO2R in limita timpului tau liber ar fi foarte binevenit un articol despre SO2R cu exemple de setari si integrarea echipamentelor. Datorita complexitatii automatizarilor si masurilor suplimentare de protectie a RX-urilor SO2R este un subiect sensibil unde nu-ti prea poti permite sa gresesti fara sa te usture la buzunare. Dupa parerea mea este un pas in sus spre performanta si necesita nu numai schimbarea strategiilor de concurs dar si a modului de operare cu dezavantajil unui plus dureri de mari cap la integrare. Vorba-ceea de pe-aici "once U go black U never get back"...asa si cu SO2R, daca te obisnuiesti la cozonac nu-ti mai place integrala :-). Multzam Daniel VE3GNO/YO3GJC

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2010-09-29 18:08:07 (ora Romaniei)
  • Mircea, chiar apreciez ca am reusit sa te atrag spre RTTY. Recunosc ca intentia mea a fost sa atrag pe cei care activeaza mult in PSK31, Olivia sau ROS, nicidecum nu ma asteptam sa imi raspunda poziv un Senior care pana acum a ignorat modurile digitale. Este drept ca in aceste moduri masina este indispensabila si nu ai aceleasi satisfactii precum la CW si telefonie, dar nici cele doua moduri mentionate nu sunt perfecte. Iti dau un exemplu din recentul concurs SAC CW. Este al 3-lea sau al 4-lea concurs SAC in care am probleme cu copierea indicativului meu. Eu transmit YO9HP, corespondentul imi raspunde cu YO9SP, eu transmit la viteza mica si “apasat” YO9HP, corespondentul raspunde QSL YO9SP. Eu repet indicatvul de 4-5 ori, iar el raspunde QSL/QRZ, fara sa mai repete indicativul meu. Daca s-ar fi intamplat o singura data, as fi spus ca este un accident, dar am facut cca 100 QSO-uri si incidentul s-a repetat de 5-6 ori. Oricat ar fi mana mea de “obosita” cred ca banuiesti ca de cele mai multe ori calculatorul a transmis indicativul, deci nu poate fi suspectat ca ma saboteaza. Sa nu crezi ca nu voi mai lucra in concursuri din acest motiv, dar intr-un fel te previn ca si omul (urechea) poate gresi decodificarea mesajelor, ca si computerul. In RTTY chiar ma amuz cand sunt chemat de cate o statie puternica, in conditii bune, fara QRM, iar programul decodifica de fiecare data altceva. De exemplu: YO9HP de JA1BJS JA1BJT JA1GJS. Care este indicativul corect? Pentru Dan: nu promit ca voi reveni pe tema SO2R, dar in functie de interesul contestmanilor YO, pot dezvolta subiectul. Ca rutina de operare SO2R, mai am multe de pus la punct in CW si SSB, unde totul este mult mai complicat. Ai dreptate ca orice greseala de setup sau de comutare se plateste prin distrugerea intrarii unuia din receptoare. Mi s-a intamplat sa constat ca emiteam cu 1 KW in 160 m in timp ce al doilea receptor (IC-7000) era deschis tot in 160 m. Din fericire antena nu era conectata la IC-7000, asa ca am scapat ieftin. 73, Alex YO9HP

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2010-09-29 21:07:23 (ora Romaniei)
  • Alex, cred ca inca un material despre SO2R ar fi foarte interesant. Chestiunea a mai fost abordata in trecut atat de tine cat si de Ciprian, N2YO, dar orice informatie in plus e intotdeauna bine venita. 73 de Morel, 4X1AD

  • Postat de Nicu - YO3FOM la 2010-10-04 18:29:32 (ora Romaniei)
  • Salut Alex! Un articol foate instructiv,doar ca subsemnatul l-a descoperit prea tarziu,iar acum trag ponosele nestiintei de a seta mixW si implicit de a nu putea transmite electronic logul.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "CQ WW RTTY 2010 - SUNTEM PREGATITI PENTRU CONCURS?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact