hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Un radioamator român pe lista DX Hall of Fame

Interviu cu Adrian Ciuperca KO8SCA

Radioamator.ro

Adrian Ciuperca KO8SCA este un nume de renume la aceasta ora in domeniul activitatilor DX. De un exceptional talent si avand o ambitie extraordinara, Adrian a abordat intr-un timp extrem de scurt (mai putin de 10 ani) activitati din mai bine de 30 de entitati DXCC foarte rare si greu accesibile, inregistrand si numeroase participari in concursuri DX internationale. Activitatea sa ca radioamator a fost recunoscuta la Hamvention 2023 prin oferirea unui binemeritat loc in faimoasa lista de celebritati care s-au remarcat in domeniul activitatilor DX, cunoscuta sub numele de "DX Hall of Fame".

Adrian a avut amabilitatea sa raspunda la cateva intrebari legate de intreaga sa activitate de radioamator, care a inceput in 1990 prin obtinerea indicativului YO8SCA.

DX Hall of Fame - Adrian Ciuperca KO8SCA
DX Hall of Fame - Adrian Ciuperca KO8SCA

N2YO: Care este procesul prin care anumiti radioamatori sunt selectati pentru CQ DX Hall of Fame?

KO8SCA: Comisia CQ DX Hall of Fame analizeaza anual sugestiile trimise de radiocluburi din intreaga lume pana pe data de 1 martie iar apoi decizia comisiei este anuntata la Dayton Hamfest in timpul ceremoniei de vineri sera de la masa festiva “DX Dinner”.
CQ DX Hall of Fame recunoaste acei radioamatori care au adus contributii semnificative in DX. Aceste contributii pot fi atat activitati radio cat si activitati corelate cu activitatea radio.
In cazul meu, in acordarea acestei distinctii s-a mentionat in special efortul meu de a reactiva statia radioclubului 4U1UN de la Natiunile Unite din New York, un efort de cativa ani de zile, si numarul mare de DXpeditii la care am participat.

 Prima activare a statiei ONU, 4U1UN, in 2020 dupa aproape 20 de ani de inactivitate: concursul ARRL DX SSB 2020
Prima activare a statiei ONU, 4U1UN, in 2020 dupa aproape 20 de ani de inactivitate: concursul ARRL DX SSB 2020

N2YO: Cand ai aflat despre nominalizarea ta in CQ DX Hall of Fame la Dayton Hamvention 2023?

KO8SCA: Am primit un telefon de la unul din membrii comisiei CQ DX Hall of Fame cu doua saptamani inaintea prezentarii acestei distinctii si am fost intrebat daca accept aceasta distinctie. Mi s-a cerut sa nu fac public acest lucru pana la anuntarea oficiala de la Dayton.

N2YO: Ce te-a determinat sa fii atat de pasionat de "partiparea in" si "organizarea de" activitati DX?

KO8SCA: Dorinta de mic copil de calatori pe mapamond imbinata cu placerea de a fi activ ca radioamator, atat ca operator cat si din punct de vedere tehnic: radio, computer, antene etc.


Legatura radio cu statia ZA1A care a pornit interesul meu pentru DX si DXpeditii

N2YO: Care a fost prima DX-peditie in care ai participat?

KO8SCA: Initial am participat in expeditii VHF in Romania cu membrii radioclubului YO8KAN din Bacau cand eram in liceu.
In DXpeditii internationale:
VP5/KO8SCA pe cont propriu in Insulele Turks and Caicos
VK9XI & VK9CI pe Insula Christmas si Insula Cocos Keeling in Oceanul Indian invitat de un grup de radioamatori australieni.

VP5/KO8SCA, prima DXpeditie solo, in 2015 (antena Spiderbeam si transceiver Elecraft K3S cu 100W)
VP5/KO8SCA, prima DXpeditie solo, in 2015 (antena Spiderbeam si transceiver Elecraft K3S cu 100W)

VK9XI and VK9CI, prima DXpeditie la care am participat, ca parte a unei echipe australiene

VK9XI and VK9CI, prima DXpeditie la care am participat, ca parte a unei echipe australiene
VK9XI and VK9CI, prima DXpeditie la care am participat, ca parte a unei echipe australiene

N2YO: Ai avut sau ai un anumit mentor in aceasta pasiune pe care o ai pentru DXpeditii?

KO8SCA: Nu am avut un mentor anume. Am intrebat in stanga si in dreapta cand aveam nelamuriri. In general ma descurc mai bine invatand de unul singur. Asta a fost valabil si cand eram in scoala. Am avut insa un idol in radioamatorism, in persoana lui Martti OH2BH, cand la varsta de 16 ani am lucrat DXpeditia ZA1A si el era operatorul primei mele legaturi DX.

VP2V, prima expeditie impreuna cu idolul meu DX, Martti, OH2BH
VP2V, prima expeditie impreuna cu idolul meu DX, Martti, OH2BH

N2YO: Expeditiile dureaza uneori mai multe saptamani si chiar luni de zile. Cum reusesti sa realizezi un echilibru intre activitatile DX si activitatile in mijlocul familiei?

KO8SCA: Cred ca un echilibru perfect este imposibil de gasit. Am avantajul ca pot lucra pentru serviciu de la distanta. Deasemenea sotia mea Mioara, mi-a sprijinit constant pasiunea mea pentru radioamatorism si uneori calatorim impreuna chiar si in unele DXpeditii.

N2YO: La cate DX-peditii ai participat pana acum ca membru printre altii si la cate DX-peditii ai participat singur?

KO8SCA: 22 ca parte a unei echipe si 10 pe cont propriu

N2YO: Care a fost expeditia cea mai memorabila pe care o poti mentiona?

KO8SCA: E greu de ales numai o expeditie, fiecare are ceva unic si special. Mentionez cateva:

  • 3Y0J Insula Bouvet a fost cea mai aventuroasa, pe cel mai indepartat loc nelocuit de pe Terra
  • VP2VB in British Virgin Islands a fost cea mai memorabilia pentru ca a fost organizata impreuna cu idolul meu DX, Martti OH2BH.
  • A50BOH in Bhutan a fost cea mai inedita, organizata de faimosul radioamator Zorro JH1AJT (SK) pentru ca am operat cu fratele regelui Butanului (A5B) si echipa a avut un tratament VIP.
  • TX0A (OC-113) and TX0M (OC-297), doua atoluri in Oceanul Pacific, a fost unul din acele momente feerice in viata in care m-am simtit ca Robinson Crusoe pentru 10 zile

A50BOC DXpeditie in Butan unde am operat impreuna cu A5B, Printul Butanului, organizata de celebrul radioamator Zorro, JH1AJT (SK)
A50BOC DXpeditie in Butan unde am operat impreuna cu A5B, Printul Butanului,
organizata de celebrul radioamator Zorro, JH1AJT (SK)

N2YO: Care sunt cele mai mari dificultati, in afara de cele financiare, pe care un radioamator le va intalni cand va dori sa organizeze de unul singur o activitate DX pe o entitate DXCC rara?

KO8SCA: DXCC sunt rare pentru ca licenta (sau permisul) este foarte dificil de obtinut (factor uman) sau greu de ajuns la acele entitati (factor geografic). Aceste DXpeditii necesita multi ani de pregatiri si surse financiare semnificative (uneori chiar $1 milion sau mai mult), dincolo de banii contribuiti de membrii echipei ($15k -$25k).
Daca ar fi sa mentionez doar o singura calitate, aceasta ar fi perseverenta. Dupa primul esec in a obtine aprobarea/licenta sau fondurile necesare, intotdeauna trebuie sa urmeze incercarea a doua, apoi a treia si asa mai departe pana cand se obtine rezultatul dorit.
Exemplu: licenta pentru DXpeditiile K7K si W8S au durat fiecare aproape 7 ani de demersuri

N2YO: Activand in unele tari sau locuri izolate exista intotdeauna pericole pe care le-ai putea intampina. Iti amintesti vreo expeditie DX care a avut riscuri ridicate pentru tine si membrii expeditiei?

KO8SCA: Ca si in alte aspecte ale vietii de zi cu zi, suntem inconjurati de riscuri la fiecare pas. In DXpeditii riscurile sunt intr-adevar accentuate prin natura locatiei unde se desfasoara aceste DXpeditii. Liderii DXpeditiilor trebuie sa mitigheze aceste riscuri ca parte intergrala a logisticii expeditiei.
De exemplu, debarcarea pe insule, in special pe insule nelocuite (DXpeditiile W8S in 2023, K7K in 2022, TX0A si TX0M in 2018 etc.), este intotdeauna un moment extrem de dificil. Pentru a mitiga riscul, DXpeditiile angajeaza de multe ori un expert care are cunostinte extensive despre geografia locala, care sa coordoneze si sa execute aceasta operatiune dificila.
Un alt exeplu concludent ar fi de exemplu DXpedition 6O6O in Somalia in 2018 unde am angajat 5 soldati armati si o masina blindata pentru a ne transporta de la aeroport la locul unde am stat pentru 10 zile. O asemenea masura cu siguranta a redus ricurile asociate cu calatoria la destinatia unde s-a desfasurat DXpeditia.


6O6O DXpeditie in Somalia impreuna cu Ken, LA7GIA a necesitat masuri speciale (masina blindata si soldati inarmati)

N2YO: Multa lume considera ca participarea intr-o expeditie semnificativa implica costuri individuale ridicate. Cam la cat ar trebui sa se ridice, cu aproximatie efortul financiar al unui aspirant la titlul de membru intr-o activitate DX?

KO8SCA: In general, regula este ca jumatate din costul unei DXpeditii este suportata de membrii DXpeditiei. De exemplu, o DXpeditie cu 20 membri la o destinatie de top 10 sau top 20, poate sa treaca de $600K. In acest exemplu, fiecare membru trebuie sa contribuie cu $15K la bugetul DXpeditiei.

N2YO: Ai participat vreodata intr-o actiune DX care intentiona sa obtina un loc fruntas intr-un concurs international DX? Daca nu, ai un asemenea proiect in minte?

KO8SCA: Da, de cateva ori, ca membru al echipei PJ2T, PJ4G, OF0HQ etc.

Participarea la competitia WRTC 2022 in Italia, impreuna cu Adi, S55M si arbitrul Wes, SP4Z
Participarea la competitia WRTC 2022 in Italia, impreuna cu Adi, S55M si arbitrul Wes, SP4Z

N2YO: Ce proiecte ai pentru activitatile din acest an?

KO8SCA: Regula generala este ca o DXpeditie se anunta atunci cand liderul DXpeditiei are licenta in mana.
Momentan lucrez la 8 proiecte diferite insa nici unul dintre acestea nu este gata de lansare.
Am inceput insa de ceva timp demersurile pentru o expeditie in anul 2026 in insula Peter I. In momentul de fata aceasta entitate este pe locul 9 in lista ClubLog a celor mai rare entitati DXCC.

N2YO: Care este proiectul cel mai ambitios pe care intentionezi sa-l abordezi in urmatorii ani?

KO8SCA: DXpeditie cu 20 de operatori pe Insula Peter I in 2026. Aceasta DXpeditie de anvergura va folosi un vas cu 2 elicoptere.

Participarea la competitia WRTC 2018 in Germania, impreuna cu Adi, S55M
Participarea la competitia WRTC 2018 in Germania, impreuna cu Adi, S55M

N2YO: Ce sfaturi ai pentru un radioamator care doreste sa se faca cunoscut pentru a putea fi membru in DXpeditii pe entitati DXCC rare?

KO8SCA: O DXpeditie, in special intr-o entitate top 10, nu este o vacanta. O DXpeditie are multe momente dificile, necesita resurse financiare, necesita timp si dedicatie.
Un hamfest (Dayton, Visalia, Hamcation, Friedrichshafen etc.) este locatia perfecta unde se pot intalni alti radioamatori cu interese similare. Este, dupa parerea mea, metoda cea mai buna de a obtine sfaturi, pentru a intelege daca o astfel de DXpeditie este intr-adevar ceea ce se doreste. Networking cu alti membri de echipa este metoda cea mai de succes de a primi o invitatie intr-o DXpeditie.

N2YO: Multumesc, Adrian. Mult succes in activitatile tale viitoare!

Radioamator.ro 

Articol aparut la 21-4-2024

1288

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Dan Mocanu - YO8ST (yo8st) la 2024-04-23 13:02:07 (ora Romaniei)
  • Felicitări pentru pasiunea și dăruirea pe care le ai pentru acest hobby! Succes în continuare!

  • Postat de Petrica - YO9RIJ (yo9rij) la 2024-04-23 21:58:46 (ora Romaniei)
  • ...YO8ST...Deci, pana la urma nu este sport cum scrie pe placheta ci HOBBY!
    Pentru Adrian, Felicitari! chiar daca sunt pentru alergatul dupa DX-uri! :) . tot munca este! 73! de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Dan Mocanu - YO8ST (yo8st) la 2024-04-24 07:17:09 (ora Romaniei)
  • Petrică scumpule, pentru mine a fost sport, a fost chiar job, acum este hobby. Subiect incheiat.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2024-04-24 09:31:20 (ora Romaniei)
  • Sportul are regulile lui, hobby-ul pe ale sale. Cand cineva este pasionat de ambele si obtine rezultate de top, merita aprecieri si felicitari pentru performante, nu sunt usor de obtinut, iar Adrian KO8SCA este cel mai bun exemplu.
    Ma surprinde insa cu totul altceva, sa se fi schimbat regulile in radioamatorism? Sa nu mai fie valabil in SUA codul radioamatorilor, elaborat de un american cu aproape un secol in urma (Amateur's Code, written by Paul M. Segal, W9EEA, in 1928) pe care l-am intalnit deseori inclusiv pe "Handbook"-urile editate de ARRL? Unde se arata clar, la a cincea regula, "The Radio Amateur is BALANCED...Radio is a hobby, never interfering with duties owed to family, job, school or community". Daca radioamatorismul este un hobby, cu celebritatile sale, care este legatura cu sportul incsris pe placa omagiala? Exista in SUA cluburi sportive ale radioamatorilor care fac vreo ierarhizare a acestora? Sau este o simpla coincidenta de notiuni care sufera si de deficientele de semantica in diferite limbi, precum campionatele nationale ale radioamatorilor la noi cu trofee sportive si "Championship" de aiurea care nu ofera niciun trofeu sportiv, asa cum se aseamana in expresii "Fizica" cu "Educatia fizica"?
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2024-04-24 16:22:19 (ora Romaniei)
  • Felicitari Adrian, realizari de vis si de invidiat. Sper sa inspiri pe multi tineri cu tot ce ai facut in acest hobby, superbe momente descrise mai sus..
    Eu tot la hobby le incadrez, avand in minte ca termenul de hobby e americanesc si cel de sport in radioamatorism vine de la rusii comunisti.
    Numai bine tuturor! 73!

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2024-04-24 16:50:50 (ora Romaniei)
  • Cred ca daca cei de la CQ Magazine stiau despre eterna dezbatere romaneasca despre definitia radioamatorismului care incearca sa justifice asimilarea activitatii ham radio cu sportul si finantarea de la buget, s-ar fi abtinut sa foloseasca "sport" in textul de pe placheta. Trebuie insa stiut ca in limba engleza "sport" are mai multe intelesuri, spre deosebire de limba romana, in care este unul singur. Expresia folosita este "to the sport of" sau "for sport" care este un idiom si are semnificatia "for enjoyment and not as a job or for food needed for survival". Prin urmare "contributions to the sport of amateur radio DXing" s-ar traduce "contributii aduse la partea recreativa a activitatilor DX in radioamatorism".
    Ma asteptam sa existe comentarii legate mai degraba de continutul articolului.

  • Postat de Petrica - YO9RIJ (yo9rij) la 2024-04-24 19:46:28 (ora Romaniei)
  • Ciprian, nu este nici o eternă dezbatere!
    RADIOAMATORISMUL este HOBBY!
    Subiect incheiat! :)
    73! de YO9RIJ Petrica

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Un radioamator român pe lista DX Hall of Fame"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact