hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Folositi una sau mai multe antene rotative pentru benzile de unde scurte?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 15-septembrie-2020 si s-a incheiat la 22-septembrie-2020

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (2)  

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2020-09-15 18:12:59 (ora Romaniei)
  • Majoritatea covarsitoare a radioamatorilor isi incep cariera cu antene simple filare, orizontale sau verticale. Ele sunt ieftine, mai putin vizibile, mai usor de instalat si satisfac in general cerintele in prima etapa a carierei de radioamator in HF. Cine dispune insa de o locatie permisiva si posibilitati economice, urmarind totodata competitivitate sporita in banda si performante REALE la nivel international, nu o poate face decat prin trecerea treptata la antene directive rotative. Sa nu ne facem iluzii desarte: nu exista nici o antena filara sau verticala pentru 3.5-30MHz (incluzand chiar si 4/8 element vertical square array) care sa ofere performante de radiatie mai bune la DX decat un Yagi sau un Cubical Quad. Orice alte antene filare sau verticale fixe oricat de costisitoare, inalte si mari ar fi nu pot concura cu un beam nici la RX nici la TX.
    Este nu mai putin adevarat ca din cauza lungimii de unda mari, in banda de 3.5MHz un Yagi cu 2 elemente scurtate este un proiect utopic pentru 99.5% din hami.
    In rest, tot timpul apar diversi veterani sau mai tineri care sustin ca "merge si-asa" si ca au lucrat toate continentele sau vreunul dintre programele DXCC pe o perioada de 25 de ani doar cu un vertical multibanda sau Windom. Este adevarat si legitim, din pacate insa acestia nu se vor regasi niciodata in clasamentele Top Ten bazate pe stachete adecvate unui nivel competitiv superior (ex. in concursurile internationale majore gen CQ WW la categoriile cu multi participanti). Performanta are pretul ei. Spun toate acestea pentru cele cateva zeci de radioamatori YO mai tineri sau mai maturi la care microbul radioamatorismului competitiv la nivel international s-a instalat definitiv si fara drept de apel si care trebuie sa inteleaga clar de la inceput ca drumul cel drept spre performanta si competitivitate trece numai prin sisteme de antene adecvate ambitiilor. Aceste sisteme trebuie gandite, constientizate si proiectate cu multi ani inainte, altfel investitii serioase pot dezamagi printr-un raport cost/performanta foarte slab. Spun cele de mai sus deoarece am vazut nu o data cazuri in care nu existau limitari serioase de locatie si/sau economice si care au ales solutii/configuratii nesustenabile tehnic, inadecvate scopului propus, risipind resurse pretioase pe rezultate mediocre. Motivul este de multe ori documentarea deficienta din surse chestionabile provenite in buna parte de la diversi vraci-radio fara discernamant tehnic real si numeroasele legende urbane nesustenabile tehnic cu provenienta in epoca de aur. Si democratia inerenta a internetului actual permite postarea si raspandirea de cantitati uriase de bazaconii pseudo-tehnice.
    In YO, multi radioamatori "gospodari" mostenesc sau cumpara un al doilea QTH, deobicei la tara unde conditiile de instalare pentru antene pot fi mai relaxate. In actualul context urban, metoda "Remote HF" nu mai este atat de "exotica" sau inacceptabila etic cum parea in urma cu cativa ani ci incet-incet devine o optiune destul de viabila. Cu timpul, sper ca si anumite "constipatii" la tehnologie si la schimbari se vor atenua permitand acestui hobby relativ muribund un anumit grad de reinvigorare.

    73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2020-09-16 16:43:15 (ora Romaniei)
  • “De gustibus non disputandum!”. Pe romaneste, preferințele personale ale fiecăruia sunt doar opinii subiective care nu pot fi corecte sau greșite, așa că nu ar trebui niciodată argumentate ca și cum ar fi. De la latini citire! Chiar si cand opinii controversate apar in orice domeniu, fara sa se cada de accord.
    Care sistem de antene este mai bun?
    Care autoturism este mai bun?
    Ce slujba este mai buna?
    Ce combina audio-video este mai buna?
    Etc....
    La toate acestea - si cate or mai fi - un singur raspuns se potriveste cel mai bine, dat de Eminescu cand scrie:
    "E vinul de-azi mai rău ca cel de ieri, amicii mei?
    Mai bun ca orice vin băut e cel pe care-l bei!"
    Tot ce-ti doresti, vin, antene, automobile cel mai bun este cel de care te servesti efectiv. Ca si nevasta: ochii ar vedea ei multe, inima ar cere la fel, dar tot cea de-acasa este mai buna - HI!
    In ce priveste prioritatea pe care o acorda radioamatorul acestui hobby in raport cu alte preocupari – ca doar nu poate trai numai din radioamatorism - si-o stabileste fiecare singur. Pune profesia, atentia si preocuparea fata de problemele familiei, deasupra radioamatorismului? Va urma un anumit traseu clar determinist d.p.d.v. profesional, social etc. Pune radioamatorismul deasupra celorlalte? Fiind un hobby care costa si consuma timp, traseul nu va mai fi atat de determinist ca in cazul anerior. Asa si cu antenele din topic. Fiecare alege ce considera ca se potriveste, pe baza propriilor socoteli, nu are ce cauta aici constipatia tehnologica. Pentru ca, de genul feminin fiind, si antenele sunt pe toate gusturile ... si buzunarele.
    De cateva ori am fost desemnat de studenti sa le tin cursul festiv la absolvire. Ultimul l-am tinut cand am iesit la pensie acum 9 ani si am pregatit din vreme o prelegere practica:
    Am pus pe pupitru un castron maricel, de vreao 5 litri. Dintr-o sacosa am pus in castron niste pietre mari pana s-a umplut. Din alta sacosa am scos pietricele marunte din care au avut loc destul de multe in castron. Din a treia sacosa am scos nisip care a incaput si el in castron. In cateva cuvinte le-am explicat ca prin castron am imaginat sufletul fiecaruia dintre noi, pietrele mari sunt obiectivele mai ale vietii – profesia, locul de munca, locuinta, familia – care trebuie sa-si gaseasca primele loc. Pietrisul reprezinta obiectivele marunte dar necesare cum ar fi mobilierul, decoratiunile interioare, elementele de confort care isi fac loc chiar daca vin mai tarziu. Si, in fine, nisipul reprezinta toate micile obiective cotidiene sau pe termen scurt care umplu viata, hobby-ul, cinematograful, teatrul, circul, excursiile, restaurantul, intalnirile cu prietenii etc. Dupa aceste explicatii le-am pus intrebarea: mai au loc in castron toate acestea – nicipul, pietrisul, pietrele mari – daca ar fi fost puse in ordine inversa? Sigur ca pietrele mari – sau unele din ele – ar fi ramas pe afara. Nu am incercat experimentul cu umplerea in sens invers pentru ca am avut de facut o completare, intrebandu-i: este prea seaca o astfel de viata? Nicidecum, am raspuns tot eu, am scos o sticla de bere, am desfacut-o si, turnand-o in castron am aratat ca mai este loc si pentru asa ceva. La sfarsit unul din absolventi a luat sticla, a mirosit-o si a strigat: fratilor, a fost bere adevarata!
    73!
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact