hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ce fel de radioamator va considerati, pe baza cunostintelor acumulate?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 4-aprilie-2016 si s-a incheiat la 11-aprilie-2016

Intrebarea acestei saptamani a fost propusa de Morel 4X1AD

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (28)  

  • Postat de Kuchta Petru la data de 2016-04-05 14:45:38 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul ca hoby, cuprinde mai multe categorii.Nu stiu cati din radioamatorii contemporani, chiar pot sa se incadreze in aceste toate categorii. Trebuie sa fii foarte doxat ca sa devii" expert".Eu am un principiu pe care-l voi sustine oriunde si anume, daca nu cunosti si telegrafie nu te numesti radioamator. De aici in colo putem sa discutam cat de pregatit este un radioamator. Unii stiu foarte bine sa bata la tastatura cu ambele maini, altii se pricep la confectionat antene si chiar le si monteaza. Un alt capitol important sunt concursurile interne si internationale. Mai sunt si vanatorii de DX-uri si multe alte categorii, care nu le mai enumar aici. Intr-un cuvant ca sa intrunesti toate aceste calitati, i-ti trebuieste mult timp, multa experienta si multa rabdare. Eu personal in afara de prima si ultima categorie, nu stiu unde m-as putea incadra, i-mi este foarte greu sa accept cu certitudine o anumita categorie. 73' Petrica

  • Postat de YO3ITI la data de 2016-04-05 18:16:55 (ora Romaniei)
  • Bună întrebare. Amuzant rezultat. Faptul că 57% se consideră avansați și experți spune multe. Mă întreb care ar fi criteriile. Multă modestie în hobby-ul ăsta, trebuie să recunosc.
    73

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2016-04-05 19:28:21 (ora Romaniei)
  • @YO8CDQ: si eu consider telegrafia extrem de utila radioamatorilor si ma amuza sa vad ca acest mod de lucru este bine mersi cu toate ca i se canta prohodul de vreo 3 decenii. Impreuna cu unele moduri digitale, CW permite legaturi la distante mai mari si radioamatorilor cu locatii dificile, antene modeste si puteri reduse. Si radioamatorii care nu cunosc limbi straine pot efectua legaturi cu statii straine in acest limbaj universal. Dar de aici si pana a considera sute din prietenii nostri care nu cunosc Morse drept "neradioamatori" mi se pare o mare exagerare si o forma de inflexibilitate in gandire. Radioamatorismul este un hobby si are suficiente discipline si preocupari astfel ca fiecare sa-si gaseasca nisa preferata.


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Razvan la data de 2016-04-06 05:45:35 (ora Romaniei)
  • YO8CDQ, eu am alt principiu, ca intai trebuie sa stapanesti limba materna si dupa aceea sa iti dai cu parerea in public. ANCOM hotaraste cine e radioamator si cine nu, iar fixatia pe tehnica depasita (a se citi CW, lampi, etc) te cam descalifica in a avea pareri valabile despre ce e radioamatorismul.

  • Postat de Eugen la data de 2016-04-06 08:02:12 (ora Romaniei)
  • A te numi ,,radioamator" in ziua de azi, inseamna sa fii ,,cocalar", sa detii un transceiver de ultima generatie pe care trebuie sa stii numai sa-l ,,butonesti" partial, sa ai un final daca se poate de cel putin 5 kw, sa ai o antena cat mai mica pentru toate benzile si montata nu pe balcon ci pe perete in camera. Ca sa fii radioamator in ziua de azi nu trebuie sa stii nimic de cum functioneaza aparatura. Totul sa functioneze pe automat. Este treaba ANCOM sa te numeasca radioamator, indiferent daca stii sau nu ceva despre cum functioneaza un tub, tranzistor, integrat, etc. Totul este sa fie indicative facute la ,,apelul de seara", asa cum avem si generali in Romania. Nu trebuie sa cunosti principiile de baza ale electronicii, regulamente, alfabetul fonetic international, disciplina la statie. Nu trebuie sa cunosti nimic, decat sa stapanesti limba materna(adica acea limba straina ce zic unii ca se cheana engleza). Toate acestea te fac sa fii unul din multii ,,cocalari". Daca s-au trezit cu tableta in mana, de mici, nu trebuie sa mai stii cum s-a ajuns la acel obiect. Sa auzim numai de bine, daca se poate si in CW.

  • Postat de Stanescu Florentin la data de 2016-04-06 11:41:27 (ora Romaniei)
  • Am aproape 34 de ani in bransa electronii profesionale, (inginer) electronist.
    Timp in care am facut de toate, atat in proiectare, constructii, cat si in depanare (de la nivelul marii 2Mai la statia din varful Parangului a lui YO2QC, SK, RIP)...
    Ma rog, ar trebui sa adun si cei + 5 ani inainte, la Casa Pionerilor, apoi in Liceul Electronica.
    Da, bunul Dzeu nu mi-a dat ureche de telegrafist. Asta e. Pt asta, YO3CDQ, ar trebuie sa ma considerati subom, scuze subradioamator?
    Sincer, eu nu ma consider vinovat pt lipsa de ureche muzicala. vointa am avut. Dar cand si Sandy YO3ND si Janeta YO3RJ spun ca "aveti alte calitati" intelegi ca asta e...Sper ca nu le veti constesta susnumitilor calitatile de profesori..
    Cand veti formula raspunsul,va rog sa luati in consderarea si faptul ca eu impreuna cu sotia mea, tot inginera electronista, dar si radioamatoare, am conceput copil care a devent telegrafist, fost vice/campion national, membru al lotului de HST..
    Pe de alta parte am creat impulsul si i-am ajutat in pregatire pe 9 1/2 oameni care au devenit radioamatori, unii avand deja clasa I, iar ultimul asteptand rezultatul. (Adica are deja a a II-a)
    I-am retrezit pe alti 2 colegi, care aveau indicativ, dar care "adormisera" .
    Pe altii i-am ajutat pe cativa radioamatori cumparandu-le piese, paratura sau statii, pt ca nu aveau cont pe ebay.
    Pare greu de inteles, dar nici eu nu imi fac conturi prin toate site-urile, pt doar o cumparatura.
    Am publicat mai multe articole atat tehnice cat si reportaje in raposata revista a radioamatorilor sau in Tehnium-uri, Conex, Depanatorul, etc, BEEEP ucigasilor lor..
    Deocamdata operez mai mult in 2m@72cm, pana cand o sa pot sa imi montez niste antene de scurte mai performante.
    Asa ca eu unul cred ca ma pot considera expert.
    PS. 1/2 inseamna ca impreuna cu alt radioamator l-am convins pe un alt coleg de la serviciu, si el inginer electronist, sa invete pt examen, sa il promoveze ca sa obtina autorizatia si indicativul.

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2016-04-06 13:18:35 (ora Romaniei)
  • Modesti si pacifisti!

  • Postat de Gheorghe Oproescu (yo4bkm) la data de 2016-04-06 17:49:40 (ora Romaniei)
  • Radioamator inseamna, in primul rand un amator, vorbesc de amatorul conventional. Adica o persoana care nu are pregatirea (dovedita tot conventional) pentru a aprofunda problemele care apartin profesionistului conventional. Asta nu inseamna ca nu poate practica orice tine de domeniul amatorismului si la orice nivel pe care il permit reglementarile. Daca este incepator ori expert, cred ca mai potrivita ar fi notiunea de experienta, se poate ca un expert profesionist si sa nu aibe idee de ceva ce un amator a observat experimental din pura intamplare, asa cum ca profesionist poate descoperi ceva pe care niciun amator oricat de expert ar fi el, sa nu-l poata intelege. Si, cum in orice domeniu, experienta are criterii clare de evaluare (numar de ore zburate in aviatie, numar de salturi in parasutism, numar km in automobilism etc) in radioamatorism experienta se cuantifica mult mai divers, ca de exemplu in numar de tari confirmate, numar de QSO-uri in CW, QRB in UUS ori QRP, numar de participari la concursuri, numar de aparate HM etc. Si fiindca nu pot exista atat de multe forme de radioamatori cate domenii pot fi aprofundate in mod concret, de la vanatoarea de DX la CW viteza sau la trafic digital, nu ramane decat sa se manifeste toleranta si aprecierea ca fiecare radioamator face ce face din pasiune si, prin practicarea ei, devine tot mai experiemntat. Posesorul de aparate industriale unltimul model trebuie sa manifeste aceeasi intelegere fata de QRP-istul pasionat de DX precum si acesta din urma fata de "tunurile" de kW cat timp acestea nu il scot din banda. Adica, asa cum spune codul radioamatorilor la punctul 4: ...offers friendly advice and counsel to beginners; kind assistance, cooperation and consideration for the interests of others. These are the marks of the amateur spirit. Cod care se afla in tot mai mare contradictie cu "ego"-ul. 72!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2016-04-07 11:56:16 (ora Romaniei)
  • Cum vad eu un radioamator - expert: are cel putin 25 de ani de activitate; a construit cel putin un transceiver HM si cateva antene; Are activitate de trafic cu cel putin 100.000 QSO-uri; a folosit principalele moduri de lucru: SSB, FM, DIGI, CW, deci stie telegrafie; Are cel putin 300 de tari confirmate; are cel putin 100 de participari in concursuri internationale si cateva locuri 1-2-3...are la activ cateva expeditii WFF, WCA, sau IOTA; Daca lipsesc unele din cele enumerate, el poate fi numit radioamator avansat dar nu expert... Parerea mea...

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2016-04-07 11:59:57 (ora Romaniei)
  • P.S. Am uitat sa mai adaug ceva: Radioamatorul expert impartaseste din experienta sa celor incepatori. Deci are articole publicate in reviste, pe saituri (ex. radioamator.ro) sau pe saitul propriu.

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2016-04-07 12:28:54 (ora Romaniei)
  • OM Vasile, daca mai puneati si conditia sa publice ceva pe hamradio.ro ,erau toti bagati in ceata , HI! 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2016-04-07 12:38:17 (ora Romaniei)
  • @ yo8cln: eu cunosc multi ham-i YO care corespund...
    cat despre hamradio.ro...

  • Postat de CEZAR la data de 2016-04-07 13:07:17 (ora Romaniei)
  • Asa cum scrie si pe certificatul de examen dat pentru obtinerea clasei a II-a , apare AVANSAT. Deci cu 35 de ani de activitate, multe participari la concursuri interne si externe, expeditii SOTA , WCA si mai ales YOFF, cu mai multe radiocluburi pe care le-am infiintat sau sprijinit cu aparatura, fonduri si diverse materiale, cu indrumarea celor care sunt incepatori pentru a cunoaste mai bine modul de trafic in Unde Scurte, cred ca mi-am facut datoria de a accede la categoria de radioamator avansat. In ceea ce priveste aparatura, am lucrat si cu HM (QRP sau QRO dar nu mai mult de 100 W), iar acum am un vechi, dar foarte bun transceiver industrial Kenwood TS-450S cu care merg in expeditiile din tara. Am activat in SSB, FM, DIGITAL, iar acum mi-am luat un modem special TX-RX pentru telegrafie cu care voi opera din portabil alimentat la 12 Vcc. Am publicat cateva materiale in revista FRR despre cum sa lucrezi in trafic QRP, YOFF, SOTA, WCA, despre antene si despre diplome YO. Morel are dreptate cand spune ca poti fi expert pe un anumit domeniu, dar poti fi doar avansat sau incepator in alte ramuri ale radioamatorismului.

  • Postat de Silviu (yo8tk) la data de 2016-04-08 13:59:36 (ora Romaniei)
  • Tare as fi curios sa aflu cine se considera radioamator EXPERT.Care sint criteriile de clasificare a EXPERTILOR.???Ma mir ca nu exista si raspunsul RADIOAMATOR PROFESIONIST!!!!
    Asadar poate, Ciprian publica lista expertilor.

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2016-04-08 23:06:31 (ora Romaniei)
  • La 20 si ceva de ani, ma consideram expert. Acum, la saptezeci si ceva de ani ma consider mediu. A venit tehnologia peste mine si este greu sa tin pasul !... 73s ! Mircea = yo4si

  • Postat de Gheorghe Oproescu (yo4bkm) la data de 2016-04-09 08:59:53 (ora Romaniei)
  • De acord cu YO4SI ca este greu de tinut pasul, dar nu noutatea tehnologiilor ar fi problema (in acest caz ele ar fi mai accesibile celor cu experienta, nu tinerilor cu mai putina practica de radioamator) ci rutinarea produsa de practicarea timp de decenii a unor moduri de lucru prea mult timp foarte stabile in structura lor. In acest context tehnologiile noi inseamna un alt mod de a face radioamatorism in comparatie cu ce a devenit o obisnuinta pentru cei "vechi". Ca sa ma refer si la cele scrise de YO6EX, din 1969 am construit pentru uzul propriu 5 transceivere (doua in 144 MHz, unul in 432 MHz, doua in HF), 8 antene (cate o Long-Yagi in 144 si 432 MHz, un Swan rotativ telecomandat in 144 MHz, o J-Pole in 144 MHz, doua Windom AB, o VS1AA, o Triple-Leg pe 14MHz) la care adaug zeci de aplicatii-soft pentru folosul radioamatorilor si, cu toate acestea, raman la parerea ca un amator nu poate fi mai mult sau mai putin amator decat altul, este si ramane un amator, valabil pentru cei care au o profesie cu totul alta decat cea legata de radiocomunicatii. Cel putin asa cred in cazul meu. Si, daca toti radioamatorii sunt la fel de amatori, dar cu experienta mai bogata sau mai saraca, asta inseamna ca fiecare ar trebui sa acorde acelasi respect oricui, fiecare persevereaza in felul sau, nu sa se creeze deosebiri autoafisate pe baza puterii din PA, a mijloacelor tehnice care asista traficul radio, am vazut ca a fost si un comentariu cu ani in urma in care un june amator punea la "respect" pe toti veteranii pe un motiv absolut personal: cei tineri asigura veteranilor pensiile, asa ca veteranii sa-si manifesta vesnica lor recunostinta. 72!

  • Postat de Kuchta Petru la data de 2016-04-09 22:45:56 (ora Romaniei)
  • AM deschis aceasta pagina cu comentarii si doresc sa inchei aceasta lista cu niste concluzii. Dupa citirea postarilor de mai sus, mi-am dat seama ca am starnit nu un val ci o furtuna de indignare a unor colegi de breasla. Pentru exemplificare sunt nevoit sa citez cateva pasaje din postarea mea. Vorbeam despre un principiu nu despre ANCOM. Eu nu am spus ca, daca nu stii telegrafie ANCOM-ul nu poate sa te autorizeze ca radioamator. Si in trecut se acordau autorizatii de clasa a-V-a fara cunoasterea telegrafiei. O alta postare comica, este redata aici de Razvan YO9IRF, care spune nici mai mult nici mai putin ca " nu stapanesc limba materna ", ca apoi sa continue cu " fixatia " cu privire la lampi care sunt demodate, la tehnica depasita, la CW-ul care nu se mai foloseste. Mai departe Razvan YO9IRF, da si un calificativ " descalificat ". Stau si ma intreb in postarea lui de doar 3 randuri ce o fi vrut sa spuna ca este expert in manuirea cuvintelor fara de inteles?. Intrebarea saptamanii pusa de Marcel 4X1AD se referea la cat de pregatit poate fi un radioamator in zilele noastre. Asteptam comentarii concentrate pe aceasta intrebare. I-mi pare rau ca unii colegi au inteles gresit adevaratul sens al postarii mele. Cu aceasta ocazie am reusit inca odata sa-mi fac o parere despre modul de gandire si viziune intre cele doua generatii.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2016-04-09 23:13:20 (ora Romaniei)
  • Corect - Trist este insa ca nici macar moderatorul nu a fost socat de ideile "avangardiste" usor xenofobe dar jignitoare din neuronii unui Razvan in prezent probabil tolerat un "curtea regelui Arthur",
    si asta pana la postarea ultima, al lui 8CDQ. Nu fiti tristi - toate tin la cele 7 ani de casa. 4X1AD nu e "Marcel", e Morel (datorezi o sticla de Ambrozie!) Iar sa nu confundati clasificarea din W unde sunt "Novici" si Experte". 73 de Miki (cu scuze la Razvan - limba mea materna e germana pt. ca Mama a fost sasoaica)

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2016-04-09 23:18:45 (ora Romaniei)
  • Simpatic chestionar! Rezultatul - o o distributie gausiana aproape simetrica. Analizand comentariile, un psiholog profesionist ar putea sa zica foarte multe......
    Totusi, doresc sa lamuresc aspectul privind ANCOM-ul - care NU te face radioamator, doar atesta faptul ca ai dreptul legal sa operezi o statie de radioemisie-receptie, pentru care acorda si un indicative de apel! Atat si NU mai mult. In opinia mea, poti fi radioamator si fara sa ai "patalamaua" ANCOM. AM cunoscut constructori de radioreceptoare (chiar si emitatoare), antene performante, radiotelegrafisti sala, RGA etc. deosebiti fara "patalamaua" ANCOM - in opinia mea, si ei pot fi numiti radioamatori. Diferenta dintre ei si cei cu "patalama" ar fi "radiomator" / "radioamator autorizat.

    Pe de alta parte , din pacate sunt foarte multi cu "patalama" ANCOM (unii chiar cl. a I-a....HI!), care stiu si PRACTICA prea putine despre acest hobbysport.

    Desigur,rezultatul autoevaluarii declarate a acestor "autorizati" poate constitui o tematica de studiu pentru pshihologi! - inclusiv la evaluarea caracterului si a personalitatii "autorizatilor patalamisti" respectivi.

    Poate nu exagerez, daca compar actualul "radioamatorism" romanesc cu o padure mare cu foarte multe uscaturi, multe corciuri/tufe care domina numeric arborii tineri si vigurosi, tufe care au pretentii de dominare (si din pacte reusesc), seaca solul de rezervele de hrana necesare arborilor vigurosi si a putinilor "stejari" care au mai ramas. Cred ca a venit timpul ca aceasta padure sa fie IGENIZATA - pentru asta avem nevoie de padurari care cunosc / recunosc realele valori in domeniu, rolul arborilor vigurosi si a "stejarilor".

  • Postat de Nic la data de 2016-04-10 11:44:42 (ora Romaniei)
  • @yo8cdq@ "Intrebarea saptamanii pusa de Marcel 4X1AD se referea la cat de pregatit poate fi un radioamator in zilele noastre."

    Ai inteles grestit . Intrebarea era despre cat de pregatit se simte omu` nu cat de pregatit AR PUTEA sa fie.
    Si, vis-a-vis de necunoasterea TOTALA a telefrafiei. Cunosc MS care e tufa de Venetia la capitolul asta. Asta ar fi problema ANCOM-ului si nu a noastra. Si asta doar in cazul fericit in care nu am muri de grija altuia.
    15% experti? Bravooo
    ps : eu ma consider incepator; cu cat stiu mai multe cu atat imi dau seama de cat de putine stiu; pe cand expertii..........ca de accea E experti

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2016-04-10 14:30:00 (ora Romaniei)
  • @ YO4LHR: copy/paste: "Cunosc MS care e tufa de Venetia la capitolul asta". MS ??? = Măria Sa???

  • Postat de Razvan la data de 2016-04-10 22:37:08 (ora Romaniei)
  • @YO8CDQ, valul de indignare a venit din cauza afirmatiei "daca nu cunosti si telegrafie nu te numesti radioamator". Eu inteleg ca acum multi ani telegrafia era obligatorie si de multe ori si necesara (ajunge mai departe cu putere mai mica decat fonia si nu lucrai prea multe tari in fonie cu limba rusa), dar suntem in 2016 si astazi CW e doar un mod de lucru rudimentar ce supravietuieste din nostalgie. Radioamatorismul e un hobby tehnic extrem de complex in care fiecare isi poate regasi un segment preferat, insa esenta ramane experimentarea, curiozitatea si progresul tehnic. Faptul ca ai pus cunoasterea telegrafiei ca o prima conditie pentru clasificarea cuiva ca "radioamator adevarat" e jignitor pentru multi si trist pentru starea generala a radioamatorismului. Toata lumea recunoaste ca problema principala a radioamatorismului in prezent e faptul ca hobby-ul nu mai e atractiv pentru tineri si media de varsta a radioamatorilor e foarte crescuta, dar in acelasi timp recitam aceeasi placa veche pe care am invatat-o acum foarte mult timp si care nu mai are nici o legatura cu realitatea. O seara buna !

  • Postat de Kuchta Petru la data de 2016-04-10 23:04:46 (ora Romaniei)
  • Razvan, daca vrei sa dregi busuiocul e treaba ta, mie trebuie sa-mi spui ce inseamna in viziunea ta expresia " nu cunosti limba materna ".

  • Postat de Razvan la data de 2016-04-10 23:57:09 (ora Romaniei)
  • "hobby", "incolo", "PE care", "iti", "imi" plus ceva virgule inoportune; dar nu ma refeream la cunoasterea limbii, ci la stapanirea ei. Afirmatia initiala ramane valabila, dar am simtit ca e nevoie de o explicatie dupa ce ai spus ca te intrebai ce am vrut sa spun.

  • Postat de Eugen la data de 2016-04-11 07:56:14 (ora Romaniei)
  • Intrebarea era ce fel de radioamator sunteti si nu altceva. Totul se rezuma la radioamatori, indiferent de pregatire. Printre radioamatori sunt persoane de diferite meserii: tarani, muncitori, ingineri, doctori, politisti, profesori, etc. Aceasta nu inseamna ca toti trebuie sa fie la fel de pregatiti in ale radioamatorismului. Se poate ca un simplu muncitor sa fie bun din toate punctele de vedere in ale radioamatorismului, sunt si unii cu studii superioare care nici nu cunosc alfabetul fonetic international. Consider ca radioamatorii, ca persoane, sa fie toti la fel. Se observa faptul ca unii ,,titrati" isi etaleaza cunostintele lor din alte domenii si au pretentia ca si ceilalti sa fie sau sa se exprime ca ei. Consider ca intre radioamatori ar trebui sa dispara apelativele conform studiilor, ca: doctor, inginer, profesor doctor, etc. Asa scrie pe diploma lor (felicitari), dar in traficul de zi cu zi eu unul nu dau nici o ceapa degerata pe aceste apelative. Nimeni nu poate sa faca observatii altui confrate ca scrie cu greseli, sau ca nu se pricepe in anume domeniu. Sfatul meu este sa va tineti apelativele pentru voi sau subalterni. Noi, restul, nu suntem obligati sa va respectam pentru pregatirea voastra. Va respectam pentru sfaturile voastre din domeniul radioamatorismului. Daca nu va puteti exprima la nivelul celorlalti, mai bine tineti in voi. Nu ne invatati pe noi limba ce-o vorbim. Vorbitul, l-am invatat de la mama. In scoala, ne-am cizelat cat s-a putut. Asa ca domnilor doctori, profesori, avocati etc, va rog PLISCUL MIC.

  • Postat de Gheorghe Oproescu (yo4bkm) la data de 2016-04-11 09:35:34 (ora Romaniei)
  • @YO8CGR ai dreptate, dar ce este de facut cand chiar si la QTC se tot aude "domn' cutare" iar cel astfel apelat nu indreapta lucrurile? Este clar la cine si la ce ma refer. Sau chiar pe acest forum inca mai se folosesc adresari cu "domn' cutare". In privinta mea, de fiecare data am cerut tuturor partenerilor (nu este niciunul sa afirme altfel) ca intre radioamatori nu sunt altceva decat Tavi YO4BKM si am cerut acest lucru cu fermitate in toate cazurile. Cred ca astfel de persoane carora le recomanzi PLISCUL MIC nu trebuie sa reduca pliscul ci, din contra, daca se considera radioamatori sa-l deschida clar si raspicat impunand partenerului respectarea codului lui Paul M. Segal- W9EEA (dar mai intai sa-l invete) si, daca orgoliul nu le permite, abia atunci sa-l inchida. 72!

  • Postat de Stanescu Florentin la data de 2016-04-11 11:38:52 (ora Romaniei)
  • Catre Eugen YO8CGR
    Daca ma veti auzi chemand, indiferent de banda, sau pozitia in care sunt, P/M/ etc, va rog sa imi aplicati ce ati scris, adica "PLISCUL MIC".
    Pe romaneste sa nu imi raspundeti.
    Va asigur ca voi proceda la fel.
    Va las sa intelegeti singur de ca am scris asta, asumandu-mi consecintele usor de imaginat.

  • Postat de ion la data de 2016-04-11 17:44:56 (ora Romaniei)
  • NU AM INTELES?De ce telegrafia este" rudimentara" in momentul de fata.Nu am inteles? Toate expeditiile care se fac la momentul de fata 95% se lucreaza numai in CW.
    Oare, dupa mintea dumitale de" Intelectual"cum trebuie sa ne exprimam?Nu toti suntem toba de carte ca dumneata,ci suntem de toate categoriile:tarani prosti,intelectuali fraieri si doctoranti ca dumneata.Domnul profesor YO4BKM are perfecta dreptate.Pe acest forum apar fel si fel de intelectuali care ne sugereaza cum sa scriem corect limba romana,dar nu toti facem facultati de lingvistica,ci scriem cum stim.Imi pare nespus de rau ca pe acest forum apar fel si fel de "intelectuali" care dau lectii si se agata de o virgula si un punct.
    Cu toata stima si cu tot respectul,YO9CEB

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact