hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Obisnuiti sa realizati legaturi QRP (comunicatii cu putere redusa)?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 7-mai-2012 si s-a incheiat la 14-mai-2012

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (11)  

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2012-05-07 23:24:48 (ora Romaniei)
  • Ce inseamna la ora asta QRP, cind majoritatea QSO-urilor YO din 80 si 40 m sint despre kilowati si alimentatoare de mii de volti ? Mai e valabila defintita QRP=max 5w ? Sau QRP-ul e suta de w pe care o scoate orice transceiver, cu mici exceptii ?

  • Postat de Lilian la data de 2012-05-08 10:55:38 (ora Romaniei)
  • Salutare . Am votat niciodata . Primul meu emitator in anii 80 avea 2xgu50 in final .Se putea lucra usor toate continentele cu un delta loop de 85m perimetru. Astazi cu 100 wati nu mai faci nimica . Nu te aude nimeni la 500 km nemaivorbind la 15000 .... Si sa nu uitam ca viata este prea scurta pentru QRP.
    Lilian

  • Postat de Bob la data de 2012-05-09 07:43:48 (ora Romaniei)
  • Nu as fi raspuns, insa mi se pare cam aiurea comentariul de mai sus.Mai ales daca il citeste un incepator.Se pot face multe cu 5w.Si viata... o fi ea scurta, dar satisfactiile sint pe masura in qrp!Toata lumea poate lucra cu 1kw, putini sint insa cei care reusesc cu puteri mici...Desi pot emite si cu putere, chiar mai mare decit am voie, hi ,de multe ori ma joc "de-a qrp-ul".Sigur, daca e un indicativ mai rar, la care striga toti, sansele sint destul de mici si cu 100w , nu mai zic de 5-10w, sau mai bine zis timpul cit iti ia sa lucrezi o statie e invers proportional cu puterea, hi.Insa am avut surpriza sa lucrez ,cu puteri mici, statii de la mii de km.Am facut un experiment in ARRL dx ssb si am lucrat multe statii cu 5w in benzile superioare,10-25w in 40m si 50 w in 80m.Ba chiar si in 160m a mers cu 100w, ceea ce e cam qrp aici. Si, trebuie sa recunosc, surpriza interlocutorului la auzul controlului(se da puterea) merita tot efortul, hi.Am lucrat si multe statii yo in 80m cu doar 5w.Ceea ce trebuie insa, e antena....Si abia la qrp se vede asta!

  • Postat de George la data de 2012-05-09 09:23:19 (ora Romaniei)
  • Asa cum spunea si Bob,cu o antena buna se pot face qso-uri interesante si cu 5w!Personal,am lucrat vreo 6 ani cu A412 si cu 5w am reusit peste 150 de entitati DXCC confirmate cu care am intrat in YO DX CLUB!Asadar pentru incepatori,care nu au alte conditii,incercati si QRP ca nu veti fi dezamagiti!

  • Postat de Francisc Grünberg la data de 2012-05-09 11:47:37 (ora Romaniei)
  • Si eu trebuie sa-l contrazic categoric pe colegul Lilian YO3BL. Am facut DXCC-ul cu QRP, am lucrat peste 300 de tari si 40 de zone cu 100 de wati si antene simple. Extrem de putine au fost DXpeditiile pe care n-am reusit sa le lucrez.
    Dar a existat mai mereu o noua expeditie in locatia respectiva si o noua sansa. Depinde mult si de abilitatea operatorului aflat de cealalta parte a antenei sau a pailapului. Secretul este evident rabdarea, perseverenta, operarea de buna calitate si exploatarea capriciilor propagarii + informatie. Nu sunt singurul care a obtinut astfel de performante numai cu transiverul. Recomand celor neincrezatori in bucuriile oferite de lucrul in QRP articolul meu "Scrisoare deschisa catre un viitor QRP-ist" la http://yo4px.blogspot.com/2010/01/scrisoare-deschisa-catre-un-viitor-qrp_12.html>http://yo4px.blogspot.com/2010/01/scrisoare-deschisa-catre-un-viitor-qrp_12.html si "Confesiunile unui QRP-ist incepator" de cunoscutul DXpeditionar Roger Western G3SXW la http://yo4px.blogspot.com/2010/01/confesiunile-unui-qrp-ist-incepator-de.html
    >http://yo4px.blogspot.com/2010/01/confesiunile-unui-qrp-ist-incepator-de.html
    Iar pentru a contracara mereu evocata butada "Viata e prea scurta pentru QRP" as raspunde ca "Ceea ce se obtine lesne nu are prea mare valoare".
    Cu urari de succes si 73
    Fery YO4PX

  • Postat de Catalin la data de 2012-05-09 11:54:53 (ora Romaniei)
  • Da, da, nu te aude nimeni cu 100 W la 500 de km, dar te aude confortabil la 2000 de km cu doar 100 mW! Asta daca nu uiti sa conectezi antena la statie... De ce 100 de wati si nu 75 sau 36? Pai daca atat scoate statia, ce rost mai are sa experimentam cu puteri mai mici. Plug and play.

  • Postat de Cristi la data de 2012-05-10 08:41:34 (ora Romaniei)
  • Problema mare la DX-peditii e ca in primele zile lucreaza cat mai mult. Semnalele qrp nu prea le baga in seama. Dupa aceasta perioada incep in general sa asculte mai atent. Probabil la ce am spus mai sus se adauga si qrm-ul generat de statiile care doresc sa le lucreze. Si pentru aceasta folosesc puteri mai mult decat suficiente. Totusi au fost in trecut expeditii cu operatori de exceptie care aveau urechi mari de tot. In rest sunt momente si momente. Viata e placuta si in qrp!

  • Postat de Berni la data de 2012-05-10 09:19:35 (ora Romaniei)
  • Legea lui Murphy. Cand apare o DXpeditie dintr-o tara rara este indicat s-o lucrezi in primele zile fiindca din cauze naturale sau politice s-ar putea termina mai repede decat a fost planificata. Deci antene bune plus 1kW nu strica. 73

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2012-05-10 14:17:10 (ora Romaniei)
  • Analogia cu lumina data de un bec cu incandescenta m-a incantat mereu. Cu un bec de lanterna (aprox. 1W)vezi sa citesti binisor. Cu un bec de pozitie pentru masina (5W) vezi chiar bine. Cu 75 sau 100 Watti, este toata camera normal luminata. 1 KW ? Oho ! Studio foto sau televiziune ! Nu e gluma. Ba chiar poate trebuie angajat un specialist. Oare pentru asta ni se cere de catre ANCOM autorizare speciala ? Sa nu uitam ca, viata uneori este mai frumoasa la semiintuneric... Cu scuze, Mircea = yo4si.

  • Postat de Viorel Georgescu la data de 2012-05-11 21:06:18 (ora Romaniei)
  • QRO/QRP...Hmmmm,pina in acest moment(adica de doar 4(patru) ani nu am folosit mai mult de 100 de W din simplul motiv ca nu amnici un fel de QRO.
    E drept ca de multe ori am fost frustat de faptul ca o DX-peditie sau un indicativ mai special nu l-am putut lucra sau l-am lucrat foarte greu cu 100 de W in pile-upul nebun sau intr-un contest mai acatarii dar am adunat ceva tari in acesti 4 ani.
    Emotia este maxima cand lucrezi insa cu puteri reduse,de exemplu,am avut un FT 7,primul meu transceiver,cu care am realizat multe legaturi-maxim 10 W out in SSB,sau anul trecut cand am "devenit" QRV in 50 MHz cu IC 729 si un homme made delta loop-fantastic.
    Parerea mea este ca indiferent de conditii,cel mai bun amplificator ramane antena.
    73! tuturor colegilor de hoby.

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2012-05-12 19:58:39 (ora Romaniei)
  • Buna ziua . Datorita conditiilor din qth sunt un qrp convins ;)
    In aproape 30 de ani de amatorism am vazut ca si in qrp ai rezultate si satisfactii , totul este sa nu fie in coasta ta sau peste tine un rus sau un ham din fostele tari urss :( , italienii sunt mult mai educati :) ! Lucrez in qrp in modurile digitale . 73 tuturor !

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact