hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Dupa informatiile pe care le detineti care a fost gradul de dificultate al examenelor pentru obtinerea autorizatiilor de radioamator in sesiunea din aceasta toamna?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 5-noiembrie-2007 si s-a incheiat la 11-noiembrie-2007

Daca detineti informatii rugam comentati pe larg. Va multumim.

Aveti dreptul la un singur vot. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (20)  

  • Postat de Remus (yo2cnh) la data de 2007-11-05 11:48:20 (ora Romaniei)
  • Examene trebue sa se dea acuma cat de dificile sunt, treaba este relativa si mai este si in functie de pregatirea candidatului.
    Necazul consta si in lipsa de informare apropo de ce se facea pe vremuri la radiocluburi nu conteza cine le coordona conteaza ce se invata acolo. Acuma se pare ca si radioamatorismul a inceput sa semene din ce in ce mai mult cu manelele! hi. Sa speram ca va fi ceva trecator depinde si de noi.

  • Postat de Feri la data de 2007-11-05 14:29:51 (ora Romaniei)
  • Asa cum e formulata, pot raspunde la intrebare in cunostinta de cauza doar membrii comisiei si cei care au picat data trecuta si au fost si tura aceasta. Se vede asta si din raspunsurile date deja, fiindca codul subiectelor alese nu se gasest dupa examene. Baza de date cu intrebari e publica, si dificultatea ei se poate evalua de fiecare candidat. Cum aici e un sondaj al opiniilor, poate mai pertinenta ar fi fost o formulare de genul: cum este perceput examenul de catre cunoscutii dvs interesati de radioamatorism?/simplu/complicat/nu gasesc documentatie/prea multa birocratie/etc. @YO2CNH: radioamatorismul seamana pentru fiecare dupa sufletul lui. 73 de Feri

  • Postat de mihai (yo3hui) la data de 2007-11-05 23:39:31 (ora Romaniei)
  • EU ce a ce stiu pina la aceasta ora examenele care au fost date in aceasta sesiune de toamna si din cit am vorbit siam lucrat cu diferiti radoiamatori din yo3. am inteles ca totul a fost ok ca subiectele au fost ceva cu realitatea, si cunosc un radioamator care a mai dat examen si prima data si nu a luat. DAR A DOUA OARA sa prezentat si a primit autorizatia de radioamator nemaifiind atit de exigenti cei de la ANRCTI. DAR PROBLEMA TOTUSI SE PUNE SI IN FELUL URMATOR .CEI CARE SE PREZINTA LA EXAMENUL DE RADIOAMATORI CIT DE CIT INVATA TOTUSI MACAR REGULAMENTUL DE RADIOCOMUNICATI SAU DOAR DORESC SA IA SUB ORICE FORMA AUTORIZATIA SI DUPA ACEIA SA PREZINTE IN BANDA CU TOTUL ALCEVA DECIT RADIOAMATORISM EX.MANELE PURTATORI INJURATURI. TOTUSI CA RADIOAMATOR EU CRED CA TREBUIE SA AI O CONDUITA CIT DE CIT MINIMA.SA auzim de bine 73

  • Postat de Nelu la data de 2007-11-06 10:10:26 (ora Romaniei)
  • Cred ca nu invatarea Regulamentului este o problema ci invatarea traficului de radioamator si a conduitei in banda,daca se pastra regula cu cele 500 sau 1000 QSO uri ca receptor ( SWL) cred ca ar fi fost mult mai bine. Radiocluburile sa se ocupe de incepatori sa-i invete trafic si asta inainte de examenul de radioamator, pe vremuri se mai faceau cursuri, acum nu se mai face nimic si ne miram de ce unii fac tot felul de prostii in banda.Calitatea conteaza nu cantitatea!!!
    Toate cele bune.
    Nelu

  • Postat de Vasile la data de 2007-11-06 19:27:01 (ora Romaniei)
  • Dupa informatiile mele,s-a procedat la fel ca si pana acuma."SECRETARII"de Radiocluburii de aia sunt platiti sa procure documentatii pentru pregatirea candidatilor,si care solicita sa-l distribuie.Un amarat de copiator se gaseste deja si la "Recuperarii de materiale casnice" (si EU am aruncat 2 buc demodate).Ca gradul de greutate nu prezinta dificultate pentru cei care a invatat cat de cat.Speram ca vom antalni cu cat mai multe indicative NOI.in curand si in 1,8 MHz.
    73'Vasile

  • Postat de Andy Hertz la data de 2007-11-06 19:51:28 (ora Romaniei)
  • Va salut baieti, sunt receptor si am dat acum examenul pentru indicativ acum doua saptamani. Mentionez ca am avut doar o restanta.
    Daca a fost mai usor sau mai greu,ce sa va zic? ... data trecuta a fost mai greu pentru ca am avut patru probe iar acum numai una.HI! Ascult banda de mai bine de un an, uneori am auzit pe acolo lucruri pe care mi-ar fi rusine sa le auda cei din jurul meu sau, sa nu uitam ca pe la cluburi mai sunt si copii...
    In radioamatorismul romanesc e nevoie de oameni, bineinteles de o anumita calitate si pentru asta este foarte dificil sa ii si atragi pe acestia in numar mare, dar sa ii si supui la teste drastice. Si atunci nu te mira ca unii iau indicativul, se scarpina in dos,isi rod unghiile dupa care se pun la statie cu o cana de matrafox si fluiera la microfon. Eu zic ca ar trebuii sa se faca o interventie ca lumea si sa fie depistati vreo doi-trei fluierici din astia si sa le fie ridicate autorizatiile si sa le fie rostit numele la QTC si publicate pe paginile radio de net. Si atunci pot sa fluiere cat vor pe furtuna, cu microfonul legat la paratrasnet, poate prind vreun DX interesant.Treaba cu cele 1000 de qso-uri receptionate nu prea e buna pentru ca unii radioamatori nu isi permit din start o statie de scurte si lucreaza poate pe 2m. Nu mai sunt contructorii de acum catava zeci de ani.Pacat. Dar se poate eventual ca dupa ce primesti indicativul sa realizezi intr-un interval de timp un nr. de legaturi. Eu as fi de acord sa se aplice si in cazul meu. Si asta e o provocare placuta. In caz contrar sa pierzi autorizatia. Acum in benzi zi de zi sunt cam aceeasi radioamatori care sustin prezenata YO in eter.Tot respectul pentru ei. Dar in orice idee, trebuie oameni care sa se ocupe, trebuiesc bani, asa ca eu zic sa ne vedem de treaba si sa speram ca va devenii din nou radioamatorismul ce a fost altadata, asa cum l-am invatat eu din frumoasele prezentari ale unor autori care au iubit acest sport.Asta nu trebuie sa asteptam sa faca altii ci trebuie sa o facem noi toti. Va salut cu respect si sa ne auzim cu bine ! 73

  • Postat de George la data de 2007-11-09 11:49:35 (ora Romaniei)
  • Iata subiectele date la Bucuresti, proba radiotehnica. Nu stiu cum va iesi incadrarea in pagina. Poate ne ajuta Ciprian sa putem folosi macar CR/LF (HI!). 73!

    01
    Trei rezistenţe R1, R2 şi R3 sunt conectate în serie la o sursă ideală de 12V. Dacă R1=1,5Ω, R2=3,5Ω, iar tensiunea la bornele lui R3 este de 2V, cât este puterea disipată pe R3?
    1) 1W 2) 2W
    3) 3W 4@ 4W

    02
    Se dă -o bobină cu două spire libere (ne fixate pe un suport). Dacă prin aceasta circulă un curent continuu de valoare considerabilă, ce se întâmplă cu cele două spire?
    1) Se rotesc în sensuri opuse.
    2) Se rotesc în acelaşi sens.
    3@ Se atrag reciproc.
    4Se resping reciproc.

    03
    Direcţia de propagare a undei electromagnetice în spaţiul liber este:
    1) În direcţia câmpului electric.
    2) În direcţia câmpului magnetic.
    3) În planul care conţine direcţiile câmpului electric şi magnetic, după bisectoarea unghiului dintre acestea două.
    4@ Perpendiculară pe planul care conţine cele două câmpuri.

    04
    Cât este (aproximativ) valoarea "vârf la vârf" a unui semnal sinusoidal cu valoarea eficace Uef=1V.
    1) Uvv=0,7V 2) Uvv=1,41V
    3) Uvv=1,83V 4@ Uvv=2,28V

    05
    Ce defazaj f (în grade) este între două semnale sinusoidale de 1MHz, dacă ambele trec din semialternanţa pozitivă în cea negativă la interval de 0,5μs (micro secunde)?
    1) f=45 grade. 2) f=90 grade.
    3@ f=180 grade. 4) f=270 grade.

    06
    Cu cine este proporţională deviaţia de frecvenţă a unui semnal F3E?
    1) Numai cu frecvenţa semnalului audio modulator.
    2) Cu amplitudinea şi cu frecvenţa semnalului audio modulator.
    3) Direct proporţional cu amplitudinea şi invers proporţional cu frecvenţa semnalului audio modulator.
    4@ Numai cu amplitudinea semnalului audio modulator.

    07
    În ce condiţii din spectrul unui semnal cu modulaţie unghiulară cu semnal de modulaţie sinusoidal lipseşte componenta centrală, cea care există la semnalul ne modulat?
    1) Totdeauna există această componentă căci este "putătoarea".
    2) Numai la anumite rapoarte între frecvenţa purtătoare şi frecvenţa de modulaţie.
    3@ Numai la anumite valori ale indicelui de modulaţie.
    4) Niciodată nu există această componentă dacă semnalul este modulat.

    08
    La bornele unei surse de curent continuu cu tensiunea electromotoare E=250V şi cu rezistenţa internă Ri=4KΩ, se conectează permanent o sarcină formată din rezistenţa R=1KΩ in serie cu capacitatea ideală C=100nF. La ce valoare se va stabili tensiunea Uc la bornele capacităţii?
    1) Uc=50V 2) Uc=100V
    3) Uc=125V 4@ Uc=250V

    09
    Pe un tor din ferită cu AL=20nH/sp2 se realizează o bobină cu inductanţa de 2μH. Cât este numărul de spire necesar (w)?
    1) w=2spire. 2) w=4spire.
    3) w=5spire 4@ W=10spire.

    10
    Un amplificator audio de ieşire necesită o impedanţă de sarcină (optimă) de 4000Ω. Pentru a-l conecta la o cascå de 40Ω se foloseşte un transformator de adaptare coborâtor. Ce valoare trebuie să aibă raportul între numărul de spire al înfăşurărilor sale?
    1) 8:1 2@ 10:1
    3) 40:1 4) 100:1

    11
    Ce tip special de diode se foloseşte în atenuatoarele de RF comandate electronic?
    1) Diode tunnel. 2) Diode varactor.
    3) Diode Shotky. 4@ Diode PIN.

    12
    Se dă un circuit serie R,L,C alimentat în curent alternativ sinusoidal. Tensiunea la bornele inductanţei este Ul=300V, cea de la bornele întregului circuit este Ub=50V, iar cea de la bornele rezistenţei este Ur=50V. Cât este tensiunea la bornele condensatorului?
    1) 50V 2) 250V
    3@ 300V 4) 350V

    13
    La un circuit rezonant paralel capacitatea totală de acord variază între valoarea minimă Cm = 20pF şi cea maximă CM = 180 pF. Dacă inductanţa circuitului rămâne constantă, cât este valoarea raportului între frecvenţa maximă de acord fM (corespunzătoare lui Cm) şi cea minimă fm (corespunzătoare lui CM)?
    1@ fM/fm = 3 2) fM/fm = 2,5
    3) fM/fm = 2 4) fM/fm = 1,5

    14
    Un ampilficator de RF cu un singur circuit acordat este reglat pentru frecvenţa centrală de 7000kHz şi prezintă o atenuare de -3dB la frecvenţele: 7035 kHz şi 6965 kHz. Cât este factorul de calitate în sarcină Qs al circuitului său acordat?
    1) Qs=25 2) Qs=50
    3) Qs=75 4@ Qs=100
    15
    La acordul pe o frecvenţă a etajului final al unui TX în regim telegrafic se observă următorul fenomen: Minimul curentului anodic şi maximul curentului de grilă se obţin în pozi¡ţi diferite ale butonului de acord (nu se obţin simultan). Acesta este un indiciu că:
    1@ Etajul final trebuie neutrodinat sau nu este perfect neutrodinat.
    2) Cel puţin unul din tuburile electronice ale etajului final are vid slab şi deci curent invers de grilă.
    3) Este necesar să se reducă excitaţia etajului final.
    4) Este necesar să se mărească negativarea etajului final.

    16
    Cât este (aproximativ) banda totală ocupată de o emisiune F3E ideală, dacă deviaţia de frecvenţă este de 5kHz, iar semnalul de modulaţie este de 2kHz?
    1) 5kHz. 2) 7kHz.
    3) 10kHz. 4@ 14kHz.

    17
    Care este motivul principal pentru care antena "Ground plane" (în l/4) se realizează cu radialele înclinate în jos?
    1) Astfel creşte unghiul fată de orizont al lobului principal.
    2) Este mai uşor de construit în această formă, deoarece radialele sunt în prelungirea ancorelor.
    3) În această formă pe radiale se depozitează mai puţină apă (şi deci şi gheaţă)
    4@ Prin înclinarea radialelor cu un anumit unghi faţă de orizontală, impedanţa de intrare la rezonanţă Zin poate fi adusă la aproximativ 52Ω.

    18
    Comparată cu un dipol l/2, o antenă directivă aduce un spor de semnal de două puncte pe scara Smetrului. Cât este câştigul său raportat la dipolul l/2?
    1) 2 dBd 2) 6 dBd
    3) 9 dBd 4@ 12 dBd

    19
    Un cablu coaxial cu atenuarea neglijabilă şi cu impedanţa caracteristică Zo=60Ω este terminat pe o sarcină rezistivă Zs=30Ω. Se ştie că pentru anumite lungimi electrice ale cablului, impedanţa la intrarea sa (Zint) este o rezistenţă pură (nu există componentă reactivă). Care sunt valorile posibile pentru Zint în condiţiile date?
    1) Numai 30Ω. 2) 30Ω, 60Ωşi 120Ω.
    3@ 30Ω şi 120Ω. 4) 30Ω şi 60Ω.

    20
    Un calibrator cu cuarţ cu frecvenţa fundamentală de 1MHz este garantat la 50ppm. Dacă se face abstracţie de alte erori (sistematice sau de operator), pe ce eroare absolută puteţi conta când este folosit pe armonica a 20-a?
    1) ±50Hz. 2) ±100Hz.
    3) ±500Hz. 4@ ±1kHz.

  • Postat de George la data de 2007-11-09 11:51:39 (ora Romaniei)
  • Am uitat sa precizez ca subiectele de mai sus sunt pentru clasa a II -a. Imi cer scuze!

  • Postat de Costi la data de 2007-11-09 15:47:54 (ora Romaniei)
  • SWL-isti, treceti pe la o facultate de profil, studiati, absolviti-o si apoi raspundeti la intrebarile de mai sus. Admitere garantata!

  • Postat de Marian - YO7CEG - la data de 2007-11-09 21:09:29 (ora Romaniei)
  • Frumoase subiecte de examen ! Probabil, reprezinta rezultatul petitiei pe care multi dintre noi au semnat-o cu frenezie...Posibil daca taceam, filozofi ramaneam, dar treceam...hi...hi...!

  • Postat de Eu la data de 2007-11-10 11:10:01 (ora Romaniei)
  • Ar trebui ca la trecerea acestui examen de clasa sa ni se dea si "Atestat de Electronis"...sau "Certificat de calificare in meseria de Radioelectronist" !...73!

  • Postat de George la data de 2007-11-10 12:33:48 (ora Romaniei)
  • Cred ca este important sa se inteleaga un lucru care este stipulat si in regulament cu privire la serviciul de radioamator: "serviciul de amator – serviciul de radiocomunicaţii având ca scop autoinstruirea, intercomunicaţiile şi investigaţiile tehnice efectuate de radioamatori, în condiţiile legii, interesate de tehnica radiocomunicaţiilor, numai în scop personal şi fără nici un interes pecuniar;". Formularea preia o definitie mai veche, s-au mancat cateva cuvinte, esenta sta in cuvantul "investigatii". ANRCTI nu trebuie sa autorizeze niste profesionisti ci persoane care doresc sa experimenteze. Pentru asta nu trebuie sa cunosc, altfel de ce mai experimentez daca stiu totul? Autoinstruirea inseamna ca plec de la un nivel jos si progresez. Cum pot fi la un nivel scazut si sa stiu la examen lucruri elevate?

  • Postat de Costi la data de 2007-11-10 13:16:27 (ora Romaniei)
  • @ George: -deacord cu aspectul oficial privind activitatea de radioamatorism. Dar apre o problema. De pilda rezultatul "experimentarilor" invocate ne demonstreaza, ca dincolo de A-412, si el fara un up grade ca rezultate notorii in YO sunt an de an! Sa fim realisti, viata virtuala, pe hartie si in legi difera putin de realitate. In cazul de fata numarul radioamatorilor cu nivel scazut nu vor stii la examene lucruri elevate si trafic vor face doar de cei care doresc sa experimenteze. 73

  • Postat de Adrian Voica (yo2bpz) la data de 2007-11-10 13:54:51 (ora Romaniei)
  • Nu am detalii de la TM, a fost de la noi un singur candidat care avea o restanta ( nu la radiotehnica) deci nu a putut da detalii lamuritoare. Cert este ca , desi la sesiune au fost doar 12 candidati, nici pana azi ONORATA SI HARNICA comisie de examinare de la TM nu a nu a reusit sa anunte rezulatele! Cand e vorba de respectarea regulamentului in probleme care ii privesc, il invoca mereu ( 3APG ne spunea la Buzias ca, la elaborarea Regulamentului, reprezentantul IGCTI TM cerea nu mai putin de 60 (!!!) de zile pentru comunicarea rezultatelor la examene!!). Nu la fel este respectat Regulamentul acolo unde "beneficiari" ar fi radioamatorii!
    Este clar ca pe undeva "bunele intentii" manifestate de ANRCTI in raspunsul la Petitie au fost uitate, rutina si conservatorismul ramanand la putere ( ca in marea majoritate a institutiilor de stat. Si nu este deloc exclus ca la aceasta "uitare" sa fi participat efectiv si colegi de-ai nostri radioamatori, dintre cei cu "sacii in caruta" si (vorba ardeleanului) tare ocosi! ( ocosi = destepti, mandri, orgoliosi, bagareti, etc.)

  • Postat de Nistor Vasile la data de 2007-11-10 15:57:10 (ora Romaniei)
  • Nu au fost pomenite,comentate nici in petitie,nici in comentariile ulterioare certificatele de clasa a III-a restrans. Concret: ORICINE poate obtine o autorizatie,un indicativ,FARA SA AIBA OBLIGATIA de a cunoaste electronica si radiotehnica. Nu i se cere la examen. E drept,poate folosi NUMAI statia unui membru de familie,statia unui radioclub,sau a unui prieten radioamator in prezenta si sub supravegherea titularului sau responsabilului statiei(acest lucru este benefic si in formarea lui ca operator radio,in situatia in care nu se mai cere stagiul de radioamator receptor). POATE OPERA O STATIE DE CLUB (intr-un concurs de exemplu cu indicativul clubului) cu puterea de 1 kW in benzile corespunzatoare pentru clasa a III-a, poate deveni CAMPION NATIONAL s.a.m.d. fara a avea habar de radiotehnica. Ar fi meritat propus in petitie (inca nu e tarziu ) adaugarea urmatorului punct la articolul 31 din regulament :"Candidatii care se prezinta la examen pentru obtinerea certificatului de clasa a III-a si obtin calificativul "NESATISFACATOR" numai la proba de electronica si radiotehnica pot obtine certificatul de clasa a III-a restrans".Adica sa aiba curajul sa incerce sa dea si proba de radiotehnica.
    Asa a fost "inainte" si nu a fost rau pentru ca tanarul devenea radioamator, primea indicativ, si mergea cand se simtea pregatit sa dea examen numai la radiotehnica -oricand chiar dupa urmatoarea sesiune de examen. Prin extensie s-ar putea cere reintroducerea clasei a II-a restrans pentru a se putea lucra in toate benzile de radioamatori (in regulamentul din 1972 a existat clasa a II-a R,chiar si clasa I-a R).
    In situatia actuala: XYZ a auzit,a citit despre radioamatorism,nu are in familie radioamatori,nu are prieteni radioamatori,(daca are cu atat mai simplu ) cauta un radioclub, cauta regulamentul, cauta chestionarul de radiotehnica,daca i se par prea grele se inscrie la examen pentru clasa a III-a restrans,obtine certificatul,cere autorizatia intre timp invata radiotehnica (fiind pasionat de RADIOTEHNICA si RADIOCOMUNICATII),devine maestru al sportului de la statia radioclubului, prietenului sau a rudei si se prezinta la examenul de radiotehnica atunci cand se simte pregatit. Dupa asta are dreptul la propria statie,autorizatie recunoscuta CEPT...
    73!

  • Postat de Elvis la data de 2007-11-11 13:49:49 (ora Romaniei)
  • Am impresia ca "oficialii" din domeniul nostru de activitate merg pe principiul--"timpul trece, leafa merge" sau ceva de genul "ciinii latra, ursul merge".Am participat la sesiunea de examene de la Timisoara -aprilie 2007-si am aflat ca am fost admis(asta pt ca m-am interesat eu,ca altfel...) in septembrie 2007,desi documentele le-am depus odata cu examenul.Abia peste o luna am primit certificatul si asta pt. ca venea sesiunea urmatoare...Cit priveste subiectele de examen (Tnx.lui yo9hsw) nu vad nici-o "usurare" fata de examenele anterioare,fata de ce s-a promis. Trebuie sa recunoastem ca inca nu se tine cont de petitia noastra si deocamdata ea s-a soldat cu un esec(am toata stima autorii ei),hai sa mai facem inca una, am vazut ca bombardarea cu petitii a dat roade in alte domenii...Cu cita seriozitate trateaza trateaza ANRCTI-ul, probemele pe care le expune FRR avind in vedere ca au disparut taxele? 73!!!

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2007-11-12 01:38:42 (ora Romaniei)
  • Sunt amator de RADIO. Am o problema de rezolvat. Iau o carte si caut la capitolul respectiv. Sau intreb un prieten. Stiu multe. Dar nu totul. Si nu foarte exact. In permanenta caut prin carti si reviste. Intreb in stanga si in dreapta. Altfel aparatul nu functioneaza. Ba chiar ar iesi si fum... Asta daca il construiesc eu. Daca e "de fabrica", atunci e altceva. Citesc pe panoul frontal al tcvr-ului meu: POWER, VOX, ATT, SEND, REC, VFOA, VFOB, LSB, USB, CW, FSK, FM, AM, F.LOCK, ON AIR, AT TUNE, M IN, M=VFO, SCAN, SPLIT, RIT, XIT, A=B, DOWN, UP, AIP, NOTCH, AGC, NB, PROC, SQL, DELAY, CAR, PWR, MIC, IF SHIFT, AF- RF GAIN... Omului de pe strada i s-ar face parul maciuca. Dar radioamatorul ar cam trebui sa le stie. Spre binele lui si al colegilor de trafic. De pe aici ar trebui sa se conceapa intrebarile. Acum, cand marea majoritate isi procura aparatura moderna. Mai exista inca si pasionati de constructii. Acestia vor ajunge singuri sa stie mai multe chiar decat exminatorii. Nimic nu-i poate opri. O fac din pasiune. STIMATI EXAMINATORI ! Fiti ingaduitori cu cei pasionati de legatura prin radio cu alti semeni ai lor. Subiectele sa fie la fel de grele. Dar sa mai fie si altele mai simple dar obligatorii ! Si aduceti un batran in echipa, care sa-l intrebe pe examinat: DE CE VREI SA FI RADIOAMATOR ? Si sa-l priveasca in ochi.

  • Postat de Borislav Marincovici la data de 2007-12-22 11:36:29 (ora Romaniei)
  • Ca unul care nu prea mai fac trafic,din motive
    extraamatoricesti,dar care am ramas un sufletist
    in domeniul radio si care activez intr-o institutie de invatamant,fiind totodata semnatar
    al petitiei in legatura cu subiectele la examenele de radioamator,marturisesc ca am semnat
    aceasta petitie datorita faptului ca am cunoscut
    foarte multi tineri care ar dori sa practice ra-
    dioamatorismul si pe care ii sperie examenul de
    autorizare.Nu ca as pleda pentru o slaba pregatire
    a acelora care opereaza o statie de amator,dar
    trebuie sa tinem seama ca cei tineri si foarte ti-
    neri nu au cunostinte ingineresti in domeniul ra-
    diotehnic si ca detin cunostinte de fizica si de
    specialitate la nivel cel mult liceal.Daca probele pentru
    autorizare sant dificile pentru un tehnician radio
    este clar ca elanul acestor tineri va scadea drastic si in final vor renunta.Propun,de aceea,o
    ameliorare a subiectelor,in sensul usurarii aces-tora,in special pentru incepatori.Totodata,trebuie insistat asupra regulior de trafic,pentru ca sant de acord ca "ma-nelismele" si injuriile in banda sant inaccepta-
    bile,existand necesitatea cunoasterii regulamen-
    telor.Trebuie sa evitam aparitia de"lichele"in
    benzile radio,dar sa-i ajutam pe cei seriosi si pasionati sa devina radioamatori.Si acestia au
    multa dreptate,mai ales in privinta organizarii de cursuri si a difertelor alte posibilitati de asistenta din partea radioamatorilor mai avan-
    sati.Cred ca usararea subiectelor nu este o solu-tie unica si ca trebuie sa facem mai mult pentru
    tanara generatie.

  • Postat de Bogdan Dumitrescu la data de 2010-03-30 11:17:25 (ora Romaniei)
  • Am fost, am dat examen, am luat...chiar am invatat si ma bucur nespus de reusita, mai ales ca nu am mai dat un examen de mult.
    Mi s-a parut grea radiotehnica...prea grea pt.clasa 3.
    Cred ca se incearca aducerea de viitori radioamatorinumai din randurile electronistilor. Stiu ca radioamatorii sunt experimentatori, pe vremuri stateau altfel lucrurile, oamenii confectionandu-si singuri echipamentele...dar acum, cand se pot cumpara diverse ...cred ca radiotehnica este putin exagerat de dificila pentru clasa 3. Eu sunt medic si nu prea am tangente cu electronica, iar virusul radioamatorismului mi-a fost inoculat in copilarie de un vecin Radioamator.
    Toate bune

  • Postat de LZR la data de 2013-01-01 19:59:39 (ora Romaniei)
  • De cate ori pe an se organizeaza examene?

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact