hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #617 din 1 decembrie 2016

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #617 din 1 decembrie 2016

Desi Soarele a continuat sa fie calm si sa-si continue evolutia catre punctul de minim din actualul ciclu, un numar neobisnuit de pete solare se pot distinge in acest moment in portiunea sa vizibila. Dintre acestea, pata cu numarul 2615 prezinta o usoara instabilitate magnetica, fapt care ar putea induce producerea unor explozii solare de clasa M. De altfel la data de 29 noiembrie ora 1723Z a fost semnalata o explozie solara de clasa M1.0. Sunt deja luni de zile de cand o explozie solara de asemenea intensitate nu a mai fost observata. Fluxul solar a crescut la valori peste 85. Campul geomagnetic a fost initial instabil (24-26 noiembrie), dupa care a devenit linistit.

Conditiile de propagare pe durata concursului CW WW DX CW desfasurat in weekendul anterior au fost vitrege, marea majoritate a participantilor obtinand un scor mult mai redus din acest motiv. Cele mai afectate trasee radio au fost cele transatlantice, europenii plangandu-se de putine legaturi cu statiile W, iar americanii acumuland un numar foarte mic de legaturi cu statiile europene. Desi in general conditiile geomagnetic nefavorabile afecteaza mai ales benzile superioare, in acest an, toate benzile au avut de suferit. Din Statele Unite, semnale europene be banda de 40 de metri s-au auzit mai puternic pe parcursul serii locale, inainte de asfintit, decat pe durata noptii. Banda de 80 de metri a fost linistita, dar semnalele au fost mai slabe decat in mod obisnuit. Cat despre banda de 10 metri, aceasta a fost ca si inexistenta, foarte putine legaturi putandu-se face pe aceasta banda.

In urmatoarele zile activitatea solara va continua sa fie redusa. Sansele de producere a unor explozii solare de clasa M sunt de 20% datorita configuratiei petei 2615. Fluxul solar va scadea usor, urmand sa aiba valoarea 80 peste o saptamana. Campul geomagnetic va fi linistit, o instabilitate fiind asteptata in perioada 4-5 decembrie.


In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
11/24 79 12
11/25 81 12
11/26 81 13
11/27 83 31
11/28 85 44
11/29 86 43
11/30 84 75

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 4-5 dec, 20-23 dec
Perioade linistite: 1-3 dec, 13-17 dec, 26-29 dec

La aceasta ora:

Flux solar = 84
Ap-index = 3 LINISTIT
Kp-index = 1
(masurat la 1 decembrie 03:00 UTC)


Comentarii despre acest buletin si despre conditiile locale de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro
RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #617 din 1 decembrie 2016"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact