hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #297 din 7 octombrie 2010

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #297 din 7 octombrie 2010

In ultima saptamana numarul de pete solare s-a diminuat progresiv, astfel incat astazi numarul lor este zero. Confirmand prognoza din buletinul precedent, fluxul solar s-a diminuat de la 90 acum o saptamana la 74 astazi - o scadere apreciabila. Campul geomagnetic a fost foarte linistit, in repetate randuri indicele K avand valoarea zero. Chiar in acest moment A=0 si K=0, ceea ce nu se intampla prea des.

Fara indoiala, Soarele este din nou intr-o scurta perioada de inactivitate si amatorii de DX ar trebui sa profide de conditiile geomagnetice linistite. Din pacate fluxul este in continuare foarte redus si incapabil sa deschida benzile superioare. Tot mai des insa, pe masura ce zgomotul in benzile de 160 si 80 de metri se reduce, benzile inferioare devin mai interesante si mai efective. Dimineata devreme si seara dupa caderea intunericului sunt ca de obicei orele optime pentru legaturi DX in aceste benzi. Banda de 40 de metri tinde sa redevina foarte eficienta la DX, in timp ce banda de 20 de metri ofera deschideri consistente pe timpul zilei. Banda de 15 metri va continua sa fie capricioasa, insa in cursul zilei poate rezerva surprize interesante. Prea multe nu ar fi de spus despre banda de 10 metri, de vreme ce sezonul E-sporadic s-a incheiat. Deschideri DX pot exista insa, asa ca monitorizarea balizelor din aceasta banda ar trebui sa fie o rutina pentru orice operator.

Au fost generate si publicate diagramele de propagare pentru luna octombrie. Ele se gasesc la adresa http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php si se pot accesa cu un link direct din pagina principala din caseta "Rubrici populare". In calcule s-a utilizat valorea medie a numarului de 33,9 sugerata de prognozele NOAA.

Nu se anticipeaza aparitia de noi pete in urmatoarele zile. Fluxul solar va fi foarte redus si in continuare. Campul geomagnetic se anunta a fi foarte linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
========================
09/30 90 45
10/01 87 44
10/02 85 42
10/03 80 28
10/04 76 23
10/05 75 11
10/06 74 0

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 10 oct, 14 oct, 21-22 oct, 2-3 nov

Perioade linistite: 7-9 oct, 11-13 oct, 15-20 oct, 23 oct - 1 nov, 4-6 nov

Flux solar = 85
A-index = 0 LINISTIT
K-index = 0
(masurat la 3 octombrie 16:00 UTC)



RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #297 din 7 octombrie 2010"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact