hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #287 din 29 iulie 2010

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #287 din 29 iulie 2010

Pata solara 1089 a fost mai putin activa decat se anticipase si la aceasta ora este pe cale de disparitie. O noua pata, purtand numarul 1092, si-a facut prezenta la extremitatea estica a discului solar. Activitatea magnetica din vecinatatea acestei pete o identifica drept o posibila sursa pentru explozii solare minore in urmatoarele zile. Fluxul solar a fost relativ constant in ultima saptamana, valoarea medie (85) fiind foarte coborata. Campul geomagnetic a prezentat cateva varfuri de activitate, fara impact semnificativ in benzile de unde scurte.

La aceasta ora este activ roiul de meteori Southern Delta-Aquaridis, avand o intensitate neasteptat de mare. Pasionatii de legaturi meteor-scatter ar trebui sa fie alertati de acest eveniment, insa cei amplasati la latitudini sudice vor fi cei mai avantajati de aceste deschideri de propagare.

Desi propagarea este precara in benzile superioare de unde scurte, banda de 10 metri poate oferi deschideri neasteptate, mai ales E-sporadic in cursul verii. Uneori deschideri pot exista, insa lipsa statiilor in emisie mascheaza existenta conditiilor bune de propagare. Monitorizarea balizelor din aceasta banda trebuie sa fie o operatiune de rutina pentru amatorul de legaturi DX. O lista bine intretinuta cu balize pe 10 metri si frecvent actualizata este administrata de WJ5O si se gaseste la adresa: http://www.qsl.net/wj5o/bcn.htm.

Semnalam cu placere existenta unui buletin VHF/UHF adus la zi de YO2LHD. Ultimul numar (5) a aparut la data de 27 iulie si se gaseste la adresa http://www.buletinukw.blogspot.com. Buletinul contine informatii despre propagare, activitati DX si concursuri VHF/UHF.

Pentru urmatoarele zile nu se intrevad modficari semnificative in activitatea solara. Fluxul solar va continua sa aiba valori reduse, iar campul geomagnetic va fi in general linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
========================
07/22 88 39
07/23 86 45
07/24 85 41
07/25 85 39
07/26 84 39
07/27 83 15
07/28 85 31

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 23 aug

Perioade linistite: 25 iul, 30 iul - 9 aug, 12-18 aug, 20-22 aug

La aceasta ora:

Flux solar = 85
A-index = 14 INSTABIL
K-index = 2
(masurat la 29 iulie 19:00 UTC)


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml

===

Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #287 din 29 iulie 2010"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact