hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #198 din 30 octombrie 2008

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #198 din 30 octombrie 2008

Soarele ni se infatiseaza din nou inactiv, fara pete, dar noi semne indica debutul mult asteptatului ciclu 24. La data de 27 octombrie, de pilda, ceva a erupt pe partea opusa a Soarelui. Se presupune ca ar fi fost vorba despre o explozie solara care ar putea avea ca orgine existenta unor pete solare. Satelitul SOHO a detectat doar efectul, respectiv un CME (Coronal Mass Ejection). Vantul solar nu va fi afectat, directia eruptiei fiind in partea opusa Pamantului. Fenomenul ne atrage atentia ca Soarele ar putea intra in ciclul 24 destul de abrupt.
In rest, saptamana care a trecut nu a avut nimic major de semnalat. Fluxul solar a fost constant, foarte coborat. Campul geomagnetic a fost foarte linistit la inceputul intervalului, apoi usor instabil (cum este si in acest moment). Trecerea la ora de iarna da ocazia amatorilor de unde scurte sa petreaca mai mult timp in compania benzilor joase, de vreme ce Soarele apune atat de devreme. Noaptea continua sa devina din ce in ce mai lunga, zgomotul atmosferic s-a redus considerabil si se pot face legaturi foarte interesante in benzile de la 160 la 40 de metri. In acesta dimineata de pilda semnalele in telegrafie ale lui YO9HP se auzeau extrem de tare in banda de 40 de metri pe coasta de est a Statelor Unite, in jurul orelor 3-4 UTC. Alex are in permanenta un semnal bun in Statele Unite, insa astazi se auzea cu 5-10 dB mai tare. Banda de 40 de metri tinde sa devina favorita legaturilor l amare distanta, insa si in 80 de metri se pot realiza legaturi interesante, dovada si participarea la ultima editie a concursului CQWW (SSB) in weekendul trecut.
Urmatoarele zile nu se anunta a produce schimbari in activitatea solara. Pe masura ce Soarele se roteste in jurul propriei axe vom afla probabil ce a produs explozia de pe 27 octombrie, insa acest lucru nu se va intampla in mi putin de 7 zile. Campul geomagnetic se anunta instabil astazi si maine, insa incepand cu 1 noiembrie acesta va fi din nou linistit.

Fluxul solar si numarul de pete in ultima saptamana:

Data Flux Pete
========================
10/23 67 0
10/24 68 0
10/25 68 0
10/26 67 0
10/27 67 0
10/28 67 0
10/29 67 0



Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 30-31 oct, 7-9 nov, 11 nov, 25 nov
Perioade linistite: 1-6 nov, 10 nov, 12-24 nov


La aceasta ora:

Flux solar = 67
A-index = 13 INSTABIL
K-index = 3
(masurat la 30 octombrie 03:00 UTC)



RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #198 din 30 octombrie 2008"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact