hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: La ce varsta ati facut prima legatura radio (QSO) in benzile de radioamatori?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 2-septembrie-2013 si s-a incheiat la 9-septembrie-2013

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (16)  

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-09-03 07:37:06 (ora Romaniei)
  • Intrebarea nu vizeaza daca la primul QSO ai avut sau nu autorizatie...hi. Imediat dupa doi ani jumate de stagiul militar m-am stabilit la YO5KAD - Baia Mare, examenele am dat inaintea stagiului militar la YO6KBM - Tg.Mures. Pe acea vreme te cam tinea pe tusa pana ai primit indicativ TX. In primavara 1960 am construit un oscilator Hartley cupland cu o antena LW dupa QTC de Duminica pe 40m am incercat sa emit in CW cu un indicativ (YO5DS), care stiam ca e la un concurs de motociclete. Trebuia sa manipulez la "vedere", adica tubul oscilatorului se inrosea si atunci fugea frecventa prin urmare urmaream ca sa mentin cat pot culoarea visinie al anodului. Mai tarziu YO5PJ - Ion care lucra la "STS" pe acele vremuri si cu care mai tarziu am devenit prieteni imi povestea: "La YO5KAD erau YO5LP (seful lui YO5PJ) YO5LD - Nutu si YO5PJ. La auzul semnalelor mele pe frecventa QTC care tocmai se terminase - harsaitoare si instabile dar tari, (locuiam la 700m de club) recunoscand indicativul YO5DS, erau cu totii pe spate...ei stiau ca Sanyi, YO5DS nu cunostea CW fiind un UKW - ist consacrat. YO5LP a pus mana pe telefon sa atentioneze "serviciul" cand din fericire chiar am terminat un QSO asa ca nu mai puteau sa ma descopere." Oare cati dintre noi nu am incalcat regulile in acele vremuri?

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-09-03 08:32:46 (ora Romaniei)
  • Intimplator, prima "incalcare a regulamentului", am facut-o tot in compania lui YO5DS ! El lucra la releul tv de pe Varatec. Dupa un concurs de ukw mi-a spus: "fa si tu o legatura". Cu vocea tremurinda am chemat: cq de yo5ds operat de yo5-4606/mm. Tin minte ca mi-au raspuns cei de la yo5kai, dar m-au si inregistrat si duminica urmatoare m-au dat la radio Cluj, la o emisiune care promova tinere talente (cred ca aveam 15-16 ani). Deci si pe vremea aia se faceau "minuni".
    73! de yo8cln

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-09-03 09:30:57 (ora Romaniei)
  • :))) Gurile rele in acele vremuri povesteau ca la Ghita in Baiuti si pardoseala de lemn din casa unde era statia - curenta dupa ce au fost spalate....hi. Asa a fost?
    73 de yo5ajr

  • Postat de COATU CEZAR la data de 2013-09-03 09:43:15 (ora Romaniei)
  • Am devenit radioamator receptor in 1979, apoi la Bucuresti, fiind student, am urmat cursurile la FRR si apoi am obtinut indicativ de radioamator (YO9CUF) in iulie 1981. Am activat apoi mai multi ani la YO3KSC (radioclubul studentesc ) si din 1984 la Alexandria la YO9KPM. Am devenit radioamator din doua motive. Unul obiectiv, legat de sanatate: medicii mi-au interzis sa mai fac sport cel putin 3-4 ani, fiind bolnav cu ficatul. La Alexandria, YO9BVG m-a indrumat spre un tip mai static de sport (radioamatorismul). Al doilea motiv a fost subiectiv: in acei ani nu puteai usor sa mergi in strainatate, dar dupa ce am vazut la YO9CSM peretii camerei plini de vederi color din intreaga lume ( QSL-uri frumoase si interesante), am luat decizia de a deveni radioamator. Am aplicat principiul: "Daca nu poate sa mearga Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed". De atunci am privit radiomatorismul atat ca un hobby, cat si ca un sport . Acum, mai la batranete, am inceput sa iau in calcul si sa strang fondurile necesare pentru a incepe o mare activitate DX-peditionara, pentru a vedea lumea si frumusetile ei. Din YOFF am lucrat, voi merge acum in alte zone FF din Europa si din 2014 pornesc catre Oceania (VK9N, VK9Y, T31,T32, poate si Tasmania si alte raritati). Medicii mi-au recomandat pentru sanatatea mea un aer curat sarat de mare ( si acolo e destul), deci imbin practicul sanatatii cu hobby-ul radioamatorismului. Sper sa stau in zona cate 30 de zile pe fiecare insula . Acum lucrez la strangerea celor 5000 de euro pentru Transport, masa, cazare si alte cheltuieli ocazionale. Sper sa ajung acolo si sa pot lucra cat mai multi radioamatori din Romania. La mine se aplica un vechi principiu de viata: "Daca vrei, poti!" Daca reusesc sa pornesc si o afacere in zona, atunci voi avea viza permanenta si voi putea lucra mai mult, luindu-mi cu mine si familia. Ne-am orientat catre Kiribati deoarece ca radioamator aici pot lucra 4 tari DXCC din aceaiasi tara. Cezar-YO6CUF

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-09-03 11:07:31 (ora Romaniei)
  • Cu podeaua care curenta, este un mic adevar, dar un pic exagerat! Nu era la mine, era la regretatul YO5ASH, Miti, care era un impatimit al cw-ului si al puterilor de radiofrecventa ! 73! de yo8cln

  • Postat de Dani la data de 2013-09-03 20:15:03 (ora Romaniei)
  • Prima tangenta cu radioamatorismul a fost un receptor sincrodina publicat de YO3CO intr-o revista Tehnium.Acest aparat,reprodus pe 3 benzi,mi-a creat pionieratul in receptia radio.In acele momente magice am facut cunostinta cu "clubul bufnitelor YO",cu inegalabilul YO3AC,am aflat ca in qth-ul meu exista un mare ham radio,YO8BDT.Din qso-uri aflam ce inseamna un A412,capriciile propagarii,cum se vaneaza un DX.Ii cunoasteam pe cei care apareau in 80m(mult mai multi fata de ce este azi in 3,7 Mhz)dupa modulatie,tarie si eleganta conversatiei in Qso.Fiecare avea ceva aparte.Apropo,nu prea auzeam in banda atunci expresii de genul "Baga carbuni!","Daca ma aude sa ma pupe undeva!",etc.Atunci inca se vorbea de 2N3362,PL500 sau homemade.Acum par lucruri utopice.Boemia acelor vremuri inca ma bantuie...Legat de subiect:primul qso l-am avut cu YO3YX ,cu un ransceiver homemade(cum altfel?)in banda de 7Mhz.Aveam undeva la 28 de ani.Pamantul s-a surpat sub mine auzindu-mi indicativul,cerul s-a prabusit cu toti ingerii!Trairea primului qso este unica pt fiecare radioamator,mai ales atunci cand ti-ai muncit echipamentul.Transceiverul era cel al lui YO5AT din "Tehnium '87",cel cu defazaj.Daca la receptie am optat pt varianta autorului(multi -Q)la emisie semnalul a fost BLD in absenta unor componente necesare in defazajul pe joasa frecventa.Ulterior am procurat ,prin bunavointa lui nea Nelu,8BDT un EMF 500 care mi-a deschis alte orizonturi in trafic.Acum,din pacate nu mai construiesc.Timpul,ceva mai limitat, reprezinta principalul impediment.

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2013-09-03 23:33:07 (ora Romaniei)
  • Buna seara . Am inceput receptiile prin ianuarie 1976 si au atins apogeul in 1977 in timpul cumplitului cutremur. Autorizat ca receptor am fost in 1984 si am dat examen obtinand indicativ in 1986 cand am facut primele legaturi. Microbul cred ca il am de la mama mea si de la un coleg al ei de la job YO3CV nea Misu un om deosebit, pe care il salut daca citeste acest post. Am avut atunci contacte si cu Ducu YO3DI si cu colegul meu de job ( in cercetare la ICSITE ) YO3CTK Mihai , D-zeu sa ii ierte si cu multi ingineri profesionisti in domeniu de la job. Contacte deosebite am avut cu prietenii mei Vasile YO3APG , Serban Naicu YO3SB si Sergiu YO3SF , cu ultimii 2 colaborand la cateva proiecte - ei ne asculta acum din ceruti ... si cu multi , multi altii pe care ii salut .... In anii 90 am legat prietenii vesnice cu Tina YO3FRI , Mihai YO3FWR , Cristi YO3FWL, YO3CDN Relu , YO3FBD Nicu , fiind in acelasi cartier , Aviatiei ... sau amicul YO3CTW Petre , si multi altii , sa nu se supere dar nu mai scriu sa nu plictisesc cititorii :))) ... Sa fiti iubiti !

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-09-04 06:18:04 (ora Romaniei)
  • Intrebarea lui Ciprian a starnit un val de amintiri si nostalgii care de fapt fac parte din istoria radioamatorismului Roman. Dar cate amintiri se pierd in negura iutarii in continuare. Pacat dar si disparitia arhivei FRR a fost un act criminal in care ca sa dispara acte compromitatoare au disparut si pagini nestemate din istoria recenta a radioamatorismului nostru si in continuare nu doare nimanui....oare? Vizez aici direct si pe colegul nostru in functie - YO3FU - Ghita care el insasi este un tezaur de istorie dar amintirile dumnealui au devenit precum secretele lui Tutankhamon.

  • Postat de niculae ion la data de 2013-09-04 17:34:16 (ora Romaniei)
  • Cand am primit indicativul de radioamator yo9ceb,m-am straduit foarte mult sa fac o statie de radio-emisie aici in Titu,fiind primul si totusi am reusit prima mea legatura de radioamator,a fost cu yo3lx nea Lulu.In momentul cand m-a intrebat cine sunt si de unde transmit ,sincer sa fiu n-am stiut cum ma cheama,n-am stiut de unde sunt,si i-am transmis ca ma cheama Titu si localitatea este Ion,Dambovita.Langa mine se aflau foarte foarte multi,care erau curiosi sa asculte ce si cu cine vorbesc si mai ales despre ce.
    A fost o legatura care nu va fi uitata niciodata,am fost primul radioamator din Titu,si mai departe..fara comentarii.
    73 sanatate si numai de bine.

  • Postat de Cristi la data de 2013-09-04 18:20:51 (ora Romaniei)
  • Normal, primele legaturi pe indicativul CPSP Dorohoi -YO8KOB (deh operam sub alt nume) in 28 mhz cu un FT 250 le-am facut in SSB, O propagare de exceptie in care intr-o ora am reusit 10 statii din Japonia. De ce? Fiindca copil fiind ma descurcam in "engleza" de atunci. In schimb pe indicativul personal, una din primele legaturi pe care n-o voi uita niciodata, a fost cu DOMNUL GEORGE CRAIU YO3RF. Un pusti la 14 ani care citise (si invatase - pentru cei care nu stiu la concursurile pionieresti din taberele tehnico-aplicative cum se numeau prin 78-82 se introduse si un concurs de istorie a activitatii radio in YO, in care invatam din articolele de istorie a activitatii scrise in Stiinta si Tehnica)despre aceasta istorie a radioamatorismului YO, am picat mai rau ca YO9CEB si atunci DUMNEALUI cu acea voce egala mi-a spus sa nu mai fiu emotionat si sa nu-l mai apelez cu DOMNUL GEORGE, fiindca "unul din farmecele radioamatorismului e ca pe voi tinerii va face sa va simtiti mai "batrani". iar pe noi cei varstnici ne face sa ne simtim tineri". Vorbele ca si acea legatura au ramas si vor ramane vesnic in amintirea mea. Au mai urmat apoi legaturi vinerea dupa QTC cu Andy si multi altii dar cea povestita ramane UNICA pe care n-o voi uita.

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2013-09-04 19:25:47 (ora Romaniei)
  • Nasul meu de trafic este Cristi YO3FFF. Eram student in anul 2 la facultate si imi facusem un receptor sincrodina pe o placuta de incercari. Emitatorul CW avea in final un tranzistor BD135 si foloseam un manipulator militar. Conxiunile erau mai mult in aer, antena pe acoperis un fel de Windom si imi acordam emitatorul uitandu-ma pe geam la televizoarele altor studenti din camin cautand un minim de interferenta pe ecranele lor...hi. Cristi mi-a dat un generos 598 la prima mea legatura pe 80 de metri, desi probabil brumul de pe purtatoare era mult mai accentuat. Tin minte si al doilea QSO, a fost pe 40 de metri CW cu o statie din LZ, intr-o dimineata inainte sa ma duc la orele de curs.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2013-09-04 20:22:47 (ora Romaniei)
  • Primul meu contact cu un aparat de radio cam pe la 2-3 ani... era prin 1945-46...
    Primul contact cu radioamatorismul in 1956...
    Primul meu QSO in mai 1958 cu HB4FF in AM!... QSO facut de la YO6KAL...
    dar mai multe la adresa: http://yo6ex.blogspot.ro/2009/07/cum-am-devenit-radioamator.html

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2013-09-05 10:09:42 (ora Romaniei)
  • Primele construcţii au constat dintr-un receptor pe toate benzile IARU, cu tuburi, schemă 0V2, în 1968 (eram student în penultimul an), "upgradat" apoi la 1V2 în 1971, între timp au survenit repartizarea la Autoturisme Piteşti, armata, trecerea la Politehnica bucureşteană, căsătoria, etc. Primul meu QSO a fost în 1973 cu o staţie din UA5 de la YO7KFA, în SSB, cu un emiţător foarte potrivit pentru un începător: FT250. Noroc cu "bătrânii" de la club care "potriveau" butoanele şi cu faptul că vorbeam binişor ruseşte. În 1974 aveam staţia proprie HM pe 144 MHz compusă din RX tranzisorizat simplă schimbare (după un receptor de RGA), TX cu VFO cu dubla triodă ECC85, final cu QQE06-40, ambele cu linii Lecher, modulaţie în anod cu EL500. În 1975 participam la Trofeul Carpaţi, prima mea competiţie ca radioamator. 73!

  • Postat de Kuchta Petru la data de 2013-09-05 19:58:24 (ora Romaniei)
  • Primele legaturi le-am facut in banda de 80 de metri, cu statiuni din Europa, lucrand cu o statie R-104 din dotarea Unitatii Militare. Desigur nu aveam indicativ pe atunci, dar am gasit unul fiind in Bucuresti, l-am imprumutat pe al lui YO3RX amicul Zoli. Asta a mers pana in momentul cand m-am intalnit chiar cu YO3RX. Mi-am cerut scuzele de rigoare, l-am asigurat ca am lucrat corect in numele lui si problema s-a terminat in liniste. Asta a fost o amintire placuta pe care nu o voi uita niciodata. 73' Petrica

  • Postat de Francisc VISKY la data de 2013-09-06 22:02:20 (ora Romaniei)
  • Am inceput ca SWL... la Latesti in Baragan, 1959, fiind deportat acolo impreuna cu familia... Am construit cu ajutorul detinutilor de acolo un receptor cu cristal de galena si casti... Primul post receptionat "mi-a spus": "Gavarit Moskva"! (Nu stiu daca am scris corect...).
    Judecand dupa varsta "majoritatii" se pare ca radioamatorismul de la noi a fost cam militarizat...

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2013-09-07 16:00:26 (ora Romaniei)
  • @yo9ceb: super relatare , o sa tin minte , nume: Titu si loc Ion ! deh! emotia momentului ...:))) mi-ai adus aminte de Lulu yo3lx pp, ptr ca atunci cand ne "gaseam " pe benzi ma apela cu yo3gheorghe sau ce faci ghehashule ? .... avea ptr fiecare un apelativ special:))).... OM deosebit .... stiu ca Vasile 3apg adunase f multe din istoria radioamatorismului ( eu i-am relatat multe atunci cand colaboram prin 90 -95 la Radioamatorul YO ) ptr vroia sa scoata o carte cu istoria radioamatorismului YO , si ma mandream ptr ca eram si eu , macar cu indicativul , pe acolo pe langa titanii YO , de care am vorbit in cele 2 posturi ... respect si ptr YO3RF , AC cu care am lucrat mult, D-zeu fie cu ei acolo sus , dar si ptr YO3JW, 3JX, 3APJ, 3CO , YO4PX care si o sa intre sigur in istoria YO ptr tot ce au facut ptr noi ... Sa fie sanatosi si sa fim sanatosi cu totii !

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact