PACHET DE PROGRAME PENTRU CONCURSURI YO
hamradioshop.ro

PACHET DE PROGRAME PENTRU CONCURSURI YO
MHR Log

ATENTIE!
Cele mai noi actualizari se gasesc ale fisierelor din cadrul pachetului de programe pentru concursuri YO MHR-Log se gasesc la urmatoarea adresa:
http://freenet-homepage.de/dl5mhr
Radioamator.ro recomanda consultarea acestei adrese si va inceta in curand intretinerea paginii de fata.

Pentru instalarea programelor de concurs se procedeaza in felul urmator:

Se preiau din internet urmatoarele fisiere:

Se copiaza din internet fisierul SETUPYOCONTEST.ZIP care se decomprima intr-un folder temporar. Dupa decomprimare in folder se vor afla 5 fisiere si anume: SETUP.EXE, SETUP.LST, YOUS1.CAB, YOUS2.CAB si YOUS3.CAB.

Daca se doreste memorarea acestor fisiere de instalare pe 3 diskete pentru a putea eventual da mai daperta programul de instalare, pe disketa 1 se copiaza SETUP.EXE, SETUP.LST, YOUS1.CAB pe discheta 2 se copiaza YOUS2.CAB iar pe disketa 3 se copiaza YOUS3.CAB.

ATENTIUNE !!!!

Inainte de inceperea SETUP-ului care este descris mai jos, se verifica setarea de tara a calculatorului. In cazul in care calculatorul este setat pe norma USA, programul nu poate fi instalat deoarece acesta lucreaza pe norma europeana care are alte separatoare respectiv pozitionare, pentru data respectiv ora. Programul de setare verifica datele fisierelor care sint deja instalate pe computer, ori daca apar doua norme, el nu poate verifica si intrerupe setarea

Verificarea se face dupa cum urmeaza:

START
SETTINGS
CONTROL PANEL
-Aici se deschide "REGIONAT SETTING". Apare un planiglob, deasupra setarea regionala actuala. Daca este setat "GERMAN STANDARD" sau un standard de tara europeana care are acelasi mod de scriere a datei respectiv orei ca majoritatea tarilor europene (Nu Anglia),adica ora in regim de 24 ore si nu cu AM respectiv PM iar data calendarisica in foma dd.MM. YY sau YYYY este OK si se trece la YO Cont Setup. La windowsurile din YO (de limba Engleza), de obicei este setat implicit USA. In acest caz se modifica setarea in "GERMAN STANDARD" dupa cum urmeaza: Cu triunghiul din capatul liniei se deschide lista posibilelor setari si activezi "GERMAN(STANDARD)" OK si treaba este rezolvata. NU AFECTEAZA CU NIMIC DERULAREA ALTOR PROGRAME ! In schimb data,ora, unitatile de masura etc. apar cu specificul setarii alese. (De exemplu ora apare 14:24 in loc de 02.24PM), notare care nu poate fi utilizata in program.

FARA ACEASTA MODIFICARE, INSTALAREA NU POATE FI FACUTA !!!!!!!

INSTALARE

In cazul cind nu se doreste copierea pe diskete, se deschide un folder temporar in care se citesc fisierele (vezi mai sus):

Setup.exe, Setup.lst, YOUS1.cab, YOUS2.cab si YOUS3.cab.

Instalarea se face ca mai jos doar ca programul nu va cere schimbarea disketelor, fisierele necesare aflindu-se in folderul temporar. (Vezi mai sus)

SE VERIFICA SETAREA DE TARA (VEZI MAI SUS) CACI DACA EA ESTE PE U.S.A., TREBUIE SCHIMBATA PE GERMANIA, ALTFEL INSTALAREA NU VA PUTEA FI FACUTA)

Daca a fost instalat vechiul program de instalare, acesta se dezinsta- leaza prin START - System - Software - clik pe YOContest - Dezinstalare. Daca vechiul program de instalare nu a fost pe computer se incepe de la pct.1. Dupa DEZINSTALARE, se goleste folderul " CONTEST". Eventual aici poate ramine vechiul folder ARHIVA daca el contine ceva.

ATENTIUNE, Cele 3 dischete cu programele de instalare NU SE VOR DECOMPRIMA CU WINZIP. DECOMPRIMAREA O VA FACE PROGRAMUL SETUP.EXE !!!

Dupa dezinstalare urmeaza:

1.- Se introduce DISK1 in A : (daca instalarea se face din folderul temporar se trece la pct.1) Pe DISK1 sint 3 fisiere: Setup.exe Setup.lst si YOUS.cab

Dublu click pe SETUP EXE. Asistentul de instalare porneste. Daca instalarea se face din folderul temporar se trece direct la pct.2.

Dupa un timp se cere introducerea in A : DISK2 (Bitte legen Sie Diskette2 ein).

Se introduce DISK2 si se apasa pe OK Asistentul de instalare continua citirea fisierelor de pe disk.

Dupa un timp se cere introducerea in A : DISK3 (Bitte legen Sie Diskette3 ein).

Se introduce DISK3 si se apasa pe OK

2.- Dupa un timp de citire date, ecranul devine albastru si apare inscriptia YO CONTEST - SETUP si programul cere oprirea tuturor programelor eventual pornite pe computer

Se apasa pe OK.

Asistentul de instalare propune instalarea in FOLDERUL C:\PROGRAMME\YODXCONT\

Propunerea mea este ca programul sa se instaleze intr-un FOLDER C:\CONTEST sau D:\CONTEST (Functie de HARD DISK-ul in care se doreste instalarea. Pentru aceasta se actioneaza asupra butonului pe care este scris "VERZEICHNIS WECHSELN".

Se introduce in PFAD noua adresa C:\CONTEST sau D:\CONTEST

Se actioneaza pe butonul OK.

Asistentul anunta ca FOLDERUL C:\CONTEST (D:\CONTEST) nu exista si intreaba daca sa-l instaleze.

Se actioneaza pe JA (Da).

ATENTIUNE. SE ACTIONEAZA PE BUTONUL DIN MIJLOC STINGA CARE ARE DESENAT UN MONITOR
(Iconul tipic pt SETUP).

Aici, prin actionarea pe alt buton, se face deobicei eroarea care duce la neinstalare!!!.

Asistentul anunta ca grupa de programe se numeste YO CONTEST. Se actioneaza pe WEITER.

Daca este cazul (daca asistentul gaseste vre-o biblioteca mai noua), propune sa se foloseasca aceasta biblioteca. Se actioneaza pe JA Asistentul anunta ca instalarea a fost terminata.

Se iese prin actionarea pe OK.

Se intra in WINDOWS - EXPLORER si se vede ca in C: (sau D:) exista FOLDERUL "CONTEST".

Acest folder se deschide si se vede ca contine un mic fisier ST6UNST.LOG. PASTRAREA ACESTUI FISIER IN FOLDER ESTE OBLIGATORIE SI IN EL NU SE MODIFICA NIMIC caci el contine informatii necesare la o eventuala dezinstalare a progamului si fara el programul (la nevoie) nu va putea fi dezinstalat.

In acest FOLDER, se copiaza respectiv se decomprima programul de concurs care ne intereseaza (YOUS, YODXUS sau YOUUS).

FISIERELE necesare in FOLDERUL CONTEST pentru cele 3 tipuri de concursuri sint:

YO CAMP NATIONALE DE US

YOUS.exe,YOCampNatUS.rtf YOCAMPNATUS.HLP, YOCAMPNATUS.cnt, DbsYOUS.mdb, LogYOUS.mdb, YOUSInit.dat, YOUSTextCw.dat, un fisier .ico JUNGLEFEHLER.WAV*

YO CAMP INTERNATIONALE DE US

YODXUS.exe, YOCampNatUS.rtf, YODXUS.HLP, YODXUS.cnt, DbsYODxUS.mdb, LogYODXUS.mdb, YODXUSInit.dat, YODXUSTextCw.dat, un fisier .ico JUNGLEFEHLER.WAV*

YO CAMP. NATIONALE DE UUS

YOCAMPNATUUS.exe,YOCampNatUUS.rtf, YOCAMPNATUUS.HLP, YOCAMPNATUUS.cnt, dbsYOUUS.mdb,LogYOUUS.mdb, YOUUSINIT.dat, YOUUSTextCw.dat,un fisier .ico , JUNGLEFEHLER.WAV*

Fisierul JUNGLEFEHLER.WAV notat in liste cu * se foloseste numai in cazul in care computerul are SOUND CARD si amplificator cu sistem de difuzoare si daca utilizatorul doreste anuntarea QSO-urilor nevalabile si printr-o melodie. Acest fisier nu a fost copiat in cele 3 programe ci distinct pe CD pentru ca utilizatorul, daca are nevoie de acest fisier sa il poata copia in stare decomprimata in oricare varianta de program.

Dupa concurs, programul care nu ne mai trebue poate fi sters din FOLDER si un alt program copiat.

Daca se doreste, in FOLDER pot fi copiate si decomprimate toate cele 3 programele de concurs.

PORNIREA PROGRAMULUI SE FACE PRIN DUBLU CLICK PE FISIERUL CU EXTENSIA .EXE. (YOUS.exe, YOUUS.exe respectiv YODXUS.exe)

Eu as recomanda ca fiecare tip de program in stare decomprimata sa fie copiat pe diskete, deoarece in timpul concursului, baza de date se autocompleteaza (de ex daca o statie nu este in baza de date - statie nou autorizata), si se face un QSO cu aceasta statie, aceasta va fi introdusa in baza de date a programului *.mdb si la o noua apelare, ea va apare cu judetul ei. De aceea recomand dupa concurs, copierea FOLDERULUI CONTEST pe disketa si utilizarea acestei diskete la o noua participare in acest tip de concurs. Aceasta copiere nu este necesara daca programele din folderul "CONTEST" nu se sterg.

Prezentul program a fost elaborat in vederea lucrului cu ajutorul unui computer in cadrul Campionatului National de US ca si in concursurile interne YO in CW si SSB pe banda de 80 m si respecta regulamentul de concurs elaborat de FRR respectiv de organizatori..Cu acelasi program, apelind butoanele respective in pagina de initializare, se poate lucra in concursurile specificate. In concursurile unde exista posibilitatea de a lucra in cadrul aceleiasi etape si in CW si in SSB la „n“ minute, computerul nu permite lucrul in al doilea mod inainte de cele „n“ minute regulamentare. Din pacate, daca se foloseste computerul numai pentru scrierea logurilor (OFF LINE) aceasta verificare nu se poate face caci timpul se introduce manual.

In cadrul programului se face o evaluare completa a datelor de concurs cu tiparire de Loguri pe semietape si/sau inregistrarea pe diskete a acestor loguri in format ASCII mod recomandat pentru trimiterea rezultatelor in vederea unui arbitraj electronic. Programul functioneaza sub Windows 9X .Se recomanda un computer cu Pentium la 100 MHz, 16 MB RAM. Se poate folosi si un 486 cu frecventa mai mica dar exista rezerva scaderii vitezei de lucru.

Programul are o suprafata grafica cu introduceri de date in numar minimal in timpul lucrului in concurs, tot ce este posibil fiind preluat de calculator.

Computerul este de recomandat (din cauza modului comod de lucru) sa fie prevazut cu mouse dar exista posibilitatea de a lucra numai de la Keyboard.

Toate legaturile sint verificate pentru legaturi duble (cu semnalizare corespunzatoare) respectiv se verifica multiplicatoare noi. In program este cuprins si un fisier „HELP“ care este activat de „F1“. Prin aceasta este activat fisierul „HELP“ de pe pagina in care a fost programul in momentul actionarii pe F1 (Pagina curenta). Cu acest fisier se lucreaza uzual cu fisierele Help din Windows.

In cadrul acestui program s-a prevazut si posibilitatea (pentru amatorii care nu au un calculator sau care lucreaza /p si tin logul in timpul concursului pe hirtie) sa utilizeze un calculator OFF LINE si sa copieze de pe hirtie, cu ajutorul claviaturii, logurile de concurs pe un calculator care apoi va executa toate prelucrariile, verificarile si calculele necesare, rezultind fise de concurs tiparibile respectiv disketa cu logurile de concurs. Introducerea de date se rezuma la introducerea indicativului statiei corespondente respectiv a minutului in care a fost efectuata legatura si a codului receptionat. Acest mod de a face fisele de concurs il consider mult mai operativ decit scrierea cu mina a tuturor datelor pe fisele de concurs. La lucrul in sisem OFF LINE in pagina 2 (QSO) va apare o atentionare ca programul lucreaza OFF LINE (Logare si nu concurs.

In program a fost implementata si posibilitatea de a transmite texte cw cu ajutorul computerului prin intermediul unei iesiri seriale (Comm Port). Numarul iesirii seriale se initializeaza in pagina de initializare. Computerul da pentru nivelul 0 o tensiune cuprinsa intre –5V la –25 V respectiv pentru nivelul 1 o tensiune de +5V la +25V. La computerul meu acest nivel este de +/- 12V. De aici se vede ca apare necesitatea introducerii unei diode in serie cu baza tranzistorului de comutatie de tip NPN, tranzistor care va efectua manipulatia propriu zisa. In serie cu dioda se pune o rezistenta de 10 – 15 Kohmi. Iesirea pentru manipulatie la iesirea seriala este iesirea DTR respectiv pin 4 in cazul unui conector cu 9 pini sau pinul 20 la un conector cu 25 pini. Masa este la pinul 5 (9) respectiv 7 (25). A mai fost prevazuta si o iesire pentru PTT care va ataca tot un tranzistor de comutatie tip NPN ca mai sus si care va efectua trecerea automata de pe receptie pe emisie. Aceasta iesire este pe pe pinul RTS respectiv pinul 7 (9) sau 4 (25).

Cele de mai sus sint valabile pentru transceivere la care manipulatia respectiv comanda PTT se face prin punerea la masa a unei tensiuni pozitive. Pentru alte tipuri de transceivere schema se va adapta corespunzator.

Prezentul program a fost gindit ca FREEWARE deci nu poate fi comercializat.

Tin sa multumesc lui Pit YO3JW pentru ajutorul deosebit acordat de la distanta in finalizarea acestui program.

Nikolaus Kintsch, DL5MHR
dl5mhr@qsl.net

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact