l
hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

A aparut cartea "Radiotehnica"

Florin Cretu YO8CRZ

Am placerea sa anunt aparitia unei noi carti pentru radioamatori: "Radiotehnica".Cartea este destinata in primul rand radioamatorilor de nivel avansat insa am convingerea ca indiferent de nivelul de pregatire, fiecare cititor va gasi in ea lucruri utile. Multe din aspectele prezentate in aceasta carte au fost putin sau deloc abordate in literatura de acest gen aparuta in tara. Desi sunt prezentate multe concepte teoretice, cartea are insa o puternica conotatie practica.

Cartea este realizata in format academic, are 402 pagini si contine numeroase desene, diagrame si scheme. Scrierea cartii a necesitat un volum considerabil

de munca, pe parcursul a cca. 18 luni. Cartea a aparut la editura PIM din Iasi.

Conținutul cărţii este profund documentat, pentru elaborarea acesteia fiind consultate numeroase cărţi, reviste, alte publicaţii tehnice si resurse profesionale. Fiecare secţiune semnificativă are prezentată la final o bibliografie, ce poate fi folosită de către cititor pentru aprofundarea noţiunilor prezentate. Referentul meu tehnic pentru aceasta carte este un profesionist de exceptie: ing. Mihai Anghel, YO8CCP.

Radiotehnica

O bună parte a acestei cărți este dedicată teoriei si aspectelor practice legate de antene. Nu este o selecţie a reţetelor de succes in materie de antene şi nici un tratat de teoria antenelor. Este o prelegere despre ceea ce ar trebui să ştie şi să înţeleagă orice constructor de antene, pentru a putea construi o antenă optimă în orice condiţii date. Scopul nu a fost să înghesui cât mai multe reţete de antene pe pagină…, ci să dau cititorului o înţelegere în profunzime asupra modului cum funcţionează o antenă în mediul real. Același capitol, conține informații referitoare la propagarea în unde scurte.

Un alt capitol din carte este dedicat transferului eficient de putere, cu un accent special pe transferul emiţător-antenă. Problematica zgomotului la recepţie este tratată într-un alt capitol. Din păcate, această problemă tinde să devină universală şi cele prezentate încearcă să ofere câteva soluţii.

În ultimul capitol sunt prezentate un număr de aplicaţii practice, dar şi informaţii de detaliu legate de construcţia inductanţelor de RF, ca şi despre eluzivul factor Q.

Cum se poate procura cartea?

D-l Virgil Cucos, YO8OY a avut amabilitatea sa se ocupe in totalitate de distributia cartii. Pretul cartii este de 35 lei/buc. plus cheltuielile de expeditie. Pentru minimizarea cheltuielilor de transport, Virgil sugereaza comenzile de grup, trimise eventual prin radiocluburi. Asta nu inseamna ca vor fi ignorate comenzile individuale!

Plata comenzilor se poate face in contul: RO51BRDE240SV31741222400 - BRD - Ag. Independentei

Plata transportului se face la primire. Pentru comenzi sau detalii trimiteti un mesaj la:

Cartea poate fi comandata si online la aceasta adresa.

Cei interesati pot vedea sumarul acestei carti aici.

Florin Cretu YO8CRZ

Articol aparut la 1-5-2013

14118

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (31)  

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2013-05-02 10:31:31 (ora Romaniei)
  • Felicitari Florin pentru noua aparitie!73!

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2013-05-02 10:47:47 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru aparitie, Florin. Am apreciat foarte mult aparitia cartii tale anterioare despre receptoare, asa ca astept cu nerabdare sa rasfoiesc si "Radiotehnica". Sumarul arata incitant si sper ca materialele din carte vor contribui la clarificarea multor dintre aspectele teoretice si practice legate de antene. 73, Morel 4X1AD, ex.YO4BE.

  • Postat de Iulian - YO8CRU la 2013-05-03 00:29:11 (ora Romaniei)
  • Florine, felicitari pentru aceasta noua aparitie editoriala! Cate ore are o zi? La mine are numai 24...HI! Nu stiu cum faci ca ai timp si pentru serviciu, si pentru a face performanta in benzile radio, si pentru redactat lucrari de o asemenea complexitate...!? Esti nemaipomenit! Pe cand urmatoarea?! HI! Voi face comanda pentru un exemplar, la adresa recomandata. Mi-as fi dorit sa am un autograf din partea autorului!!! Sanatate, minte limpede, inima buna si la propriu si la figurat, sanatate si , de ce nu, La multi ani pentru Floriile trecute si Sarbatori fericite! Toate bune si frumoase! 73, yo8cru, Viorel-Iulian

  • Postat de Sorin - YO7CKQ la 2013-05-03 08:50:16 (ora Romaniei)
  • Cu ceva vreme in urma am avut o corespondenta privata cu Florin, in urma publicarii unui articol, privind proiectarea si constructia unui HPF 1.8 MHz. Am primit rapid toate informatiile necesare. Am construit o varianta redusa din lipsa unor materiale mai greu de gasit in YO ( condensatori cu mica argintata ). Rezultatele confirmate prin masuratori au fost foarte bune si am recomandat filtrul si altui coleg din YO8 care avea probleme similare.

    Cuprinsul lucrarii este interesant si o recomanda cu certitudine radioamatorilor, alaturi de alte materiale publicate de Florin. Voi comanda un exemplar la intoarcerea in YO !

    73s Sorin

  • Postat de Mitica, YO3HST - YO3HST la 2013-05-03 09:02:12 (ora Romaniei)
  • Felicitari! Am citit cuprinsul si sunt interesat de achizitie.
    As avea o propunere, daca se pot trimite prin radiocluburi in tara, nu neaparat cu posta, pot fi si binevoitori care sa le aduca...

  • Postat de Visan Doru - (neradioamator) la 2013-05-03 14:15:24 (ora Romaniei)
  • Fost receptor autorizat in 7OT,actualmente stabilit in 7AG,sper sa obtin autorizarea full la examenul din luna mai de la Pitesti.Apreciez sumarul celor doua lucrari si doresc si continutul lor respectiv;RADIORECEPTOARE si RADIOTEHNICA.Contactati-ma pe mail sau tel.0757057245

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2013-05-03 19:07:02 (ora Romaniei)
  • Dupa felicitarile de rigoare cred ca este loc si pentru pareri critice.
    Numele cartii, "Radiotehnica", care "este destinata in primul rand radioamatorilor de nivel avansat" (?!)
    nu reflecta de fapt cuprinsul cartii. Citind cuprinsul, este evident ca "Radiotehhnica" este de fapt o carte despre antene iar numele cartii este intentionat si/sau gresit ales pentru inducerea in eroare a radioamatorilor de nivel "neavansat". In plus, citind cuprinsul, imi dau seama ca nu sunt un "radioamator de nivel avansat" si, poate sunt depasit/neinteresat de notiunile teoretice tip:" Zonele de câmp din jurul unei antene", " Zona de câmp reactiv", " Zona de câmp radiant apropiat ", etc, etc. Cand o sa apara si la noi o carte adevarata pentru radioamatorii clasici (nu de nivel avansat) tip "Experimental Methods in RF Design" sau "W1FB's QRP Notebook"?. Cred ca trebuie doar un editor care sa aiba inteligenta de a aduna de la radioamatori YO experimentele tip homemade. Daca ar fi sa dau bani pentru o carte...asta este: http://www.arrl.org/shop/Experimental-Methods-in-RF-Design

  • Postat de Florin - YO8CRZ la 2013-05-04 10:22:11 (ora Romaniei)
  • In primul rand as dori sa multumesc celor care si-au exprimat interesul legat de aparitia acestei carti, fie aici fie prin emailuri private, ca si reactiile primilor cititori. In ciuda efortului considerabil pe care l-a necesitat scrierea acestei carti, marturisesc ca am scris-o cu placere. Asa cum am scris si in prefata cartii, este o carte scrisa asa cum mi-as fi dorit sa am cu ani de zile in urma... si nu am avut. Timpul a trecut insa (poate prea repede...) si dupa aproape 30 de ani de lucru in domeniul radio, am considerat ca experienta mea practica poate fi utila si altora. Reactiile avute la precedentele carti m-au convins ca decizia mea a fost corecta. La inceputul prezentarii acestei carti spuneam ca, sper ca fiecare cititor indiferent de nivelul de pregatire sa gaseasca ceva util in carte. Toti cei care au citit cartile sau cele aproape 30 articolele scrise de mine anterior, stiu foarte bine la ce ma refer. In acelasi timp sunt constient ca nu pot scrie pentru toate gusturile, si cred ca nimeni nu se poate astepta la asa ceva. Ca unul care folosesc in traficul curent un echipament de constructie proprie, evident ca am pus un accent special pe partea practica. Teoria isi are insa rostul si locul ei. Nu am fost si nu am cum sa fiu adeptul lucrului ”dupa ureche”.
    Pentru ca suntem deja in Sambata Marei, tuturor un Paste fericit. Si de ce nu… la reauzire in trafic. 73 Florin

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2013-05-04 17:03:47 (ora Romaniei)
  • Felicitări autorului pentru asemenea preocupări şi munca depusă pentru adunarea printre paginile cărţii a unui gram de ştiinţă aplicată!
    Intenţionez să o cumpăr, fie pentru mine, fie pentru acei pasionaţi de acest sport al minţii,sărbători Pascale cu bucurii şi '73!

  • Postat de Cristian - YO4UQ la 2013-05-08 18:19:36 (ora Romaniei)
  • CRISTOS A INVIAT!
    Felicitari si multumiri draga Florin pentru efortul de elaborare. De abia astept sa primesc cartea. Am comandat-o din momentul aparitiei anuntului in site. Probabil ca din cauza sarbatorilor de Paste colegul Virgil nu a dat nici un semn de confirmare a cererii. Mai asteptam... oricum sunt convins ca este ceva foarte frumos si util. Cu cele mai bune urari.
    CC

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2013-05-08 22:30:19 (ora Romaniei)
  • Excelent! Am comandat doua, una pentru amicul Daniel, VE3GNO dar nu am feedback de la Virgil. Este posibil autograful pe carte? 73 de Adrian

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2013-05-08 23:52:27 (ora Romaniei)
  • Prieteni, Virgil este plecat din localitate si se intoarce astazi sau maine, din cate imi amintesc. 73 de Morel, 4X1AD

  • Postat de Marin NANU - YO6ANZ la 2013-05-09 00:19:14 (ora Romaniei)
  • Bucuros de noua aparitie. Ar fi un exemplu foarte frumos ca toate exemplarele expediate sa poarte dedicatia cu semnatura si eventual un QSL amintire. Cu stima, M.N.-yo6anz.
    p.s. luam legatura cu radioclubul judetean Bv.

  • Postat de Florin - YO8CRZ la 2013-05-09 16:20:10 (ora Romaniei)
  • Am vorbit astazi cu Virgil, care a primit un numar considerabil de comenzi individuale prin email. Cateva persoane nu au trecut adresa la care asteapta comanda si le rog sa revina cu un email. Desi un numar limitat de carti a fost deja expediat, abia dupa 15 mai va ajunge la zi cu expeditiile. 73 Florin

  • Postat de Cristian TOSU - YO8CT la 2013-05-14 17:37:55 (ora Romaniei)
  • Sunt fericitul posesor al unui exemplar din aceasta lucrare. Pot sa spun ca este deosebita , scrisa in acelasi stil care il caracterizeaza pe Florin :documentare deosebita , exemplificari si prezentare de aplicatii practice . Felicitari Florin si astept cu nerabdare si urmatoarea lucrare in domeniul undelor radio .
    Cu stima ,

    Cristian TOSU - YO8CT

  • Postat de Valerica Costin - YO7AYH la 2013-05-21 13:52:20 (ora Romaniei)
  • Am primit si eu cartea. Nu am avut timp sa o citesc, dar am rasfoit-o. Apreciez volumul mare de lucrari bibliografice pe care le-a consultat autorul pentru a scrie aceasta carte.
    Felicitari autorului!

  • Postat de Cristian - YO4UQ la 2013-05-22 08:27:03 (ora Romaniei)
  • Salut Florin,
    Am primit cartea... Fiecare capitol poate constitui un prilej de studiu, experimentari si aplicatii. Nebanuite sunt dimensiunile "radio"-ului!! Inca odata felicitari si multumiri.

  • Postat de yo3hst, Mitica - YO3HST la 2013-05-26 14:53:33 (ora Romaniei)
  • Am cumparat cartea si am constatat ca este foarte utila. In 2-3 zile deja am parcurs mai mult de jumatate.
    Cei ce nu sunt familiarizati cu formulele sa nu se sperie, pot trece peste ele pentru ca exista si o parte de concluzii pe intelesul tuturor, "ca la caminul cultural".
    Pentru incepatori si pentru avansati deopotriva o carte de citit.
    De apreciat efortul autorului.
    Sa speram ca efortul lui va fi recompensat financiar.
    Cu stima!

  • Postat de Florin - YO8CRZ la 2013-05-27 09:00:30 (ora Romaniei)
  • Virgil - YO8OY, mi-a spus ca intregul tiraj initial a fost epuizat. Toate comenzile primite pana pe data de 20 mai au fost expediate prin posta cu ramburs. In urmatoarele doua saptamani va exista o suplimentare de tiraj, asa incat si cei care au comandat cartea mai tarziu o vor primi in scurta vreme. 73 Florin

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2013-06-03 19:25:54 (ora Romaniei)
  • Salut Florin, am primit cele doua exemplare (unul pentru VE3GNO) si am apucat sa o rasfoiesc inainte de plecarea la "CampZi". Sincer? Cred ca este lucrarea care va ajuta radioamatorismul YO sa treaca, in sfarsit, in secolul XXI! Eu unul, iti multumesc pentru efortul de a o scrie si de a o publica in formatul si la calitatea aceasta! 73 de yo3hjv

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2013-06-04 15:03:35 (ora Romaniei)
  • Tocmai am terminat prima runda de lectura. Excelenta lucrare. Indiferent de nivelul tehnic, fiecare cititor gaseste ceva nou si mai ales util. O abordare excelenta si pragmatica a multor probleme din universul infinit al domeniului antenelor. O carte distrugatoare de nu putine mituri paguboase din anii '50-'70, scrisa nu dupa formulele copiate dupa diversi autori la moda in acea perioada sau conform sentintelor unor radio-vraci. Desi cartea este redactata la un bun nivel ingineresc, nu-si pierde timpul pe filozofii abisale inutile si bazaconii neproductive de care e plin internetul astazi. Se ating si se trateaza multe probleme practice care nu au fost niciodata abordate (sau abordate incorect sau insuficient)in literatura tehnica in lb.romana pentru hami. Nu veti gasi in conceptiile autorului empirismul ca metoda de viata si nici variantele ale celebrului "merge si-asa". Autorul nu ofera solutii facile si populiste ci obliga cititorul sa realizeze ca intelegerea unei antene nu se reduce doar la celebrul SWR. Eficienta antenelor, metodele de masura si comparatie, modelarea pe calculator, efectul solului asupra sistemelor de radiatie, demitizarea diverselor sisteme de adaptare si a balunurilor, povestea misteriosului factor Q, tratarea serioasa interferentelor de mod-comun, a zgomotelor, tratarea corecta a SWR-ului si al transferului optim de energie, analiza antenelor mult scurtate etc.etc....fac ca aceasta carte sa fie obligatorie in biblioteca tehnica a fiecarui radioamator care se respecta. Nu a fost intentionata sa fie un Antenna Book, dar acopera foarte multe subiecte arzatoare pentru cei care experimenteaza antene si vor sa inteleaga cat mai mult din elementele mai putin palpabile cu care se confrunta. Lucrarea contine o multitudine de solutii tehnice practice si explicatii asa ca va sugerez sa o cititi cu atentie de cateva ori si chiar sa subliniati pasajele foarte relevante. Primul tiraj fiind deja epuizat, sugerez sa va grabiti sa comandati un exemplar din urmatoarea editie.
    Lectura placuta si instructiva,
    73 de Morel, 4X1AD, ex.YO4BE.

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2013-06-09 03:51:50 (ora Romaniei)
  • Am primit si eu cartea chiar astazi, multumesc!
    73s de Ciprian N2YO

  • Postat de Ilie-Cristian Ionescu - YO3ILZ la 2013-06-17 23:39:57 (ora Romaniei)
  • Ieri am comandat cartea, chiar pe pagina cu formularul. Încă nu am primit nici un fel de răspuns. Să mai aștept?

  • Postat de Florin - YO8CRZ la 2013-06-18 15:39:47 (ora Romaniei)
  • YO8OY a primit toate comenzile iar expeditiile se vor face saptamanal. 73s Florin

  • Postat de Nelu - YO9DL la 2013-06-19 15:37:30 (ora Romaniei)
  • Mi-am dorit aceasta carte asa ca pe data de 3 mai am si comandat-o. Am revenit cu mesaje catre YO8OY la 14 mai si 3 iunie. Din pacate n-am primit cartea si nici vreun mesaj de…incurajare. Am perseverat si m-am adresat direct autorului (pe adresa din qrz.com). Nici vorba sa primesc vreun raspuns. Am luat de buna mentiunea din ultimul anunt cum ca cei care comanda cartea vor fi contactati in scurt timp de YO8OY si fac o noua comanda pe 17 iunie. Azi suntem in 20 iunie si n-am primit nici o veste. O confirmare a comenzii, promisa de altfel, era o forma minima de respect pentru cumparator. Nu cred ca se poate invoca scuza lipsei de timp pentru a raspunde la mesajele primite pe email. Poate este vorba totusi de altceva!
    Pe aceasta cale (singura pe care o gasesc la indemana) vreau sa-i anunt pe cei interesati de vanzarea cartii ca la sfarsitul lunii voi pleca in concediu si cateva saptamani voi lipsi de acasa. Daca vor avea totusi bunavointa sa-mi trimita cartea dupa aceasta data exista riscul ca ea sa fie returnata din lipsa de adrisant! Voi spune doar ca am fost ghinionist. Salutari tuturor! Nelu

  • Postat de Florin - YO8CRZ la 2013-06-19 16:02:46 (ora Romaniei)
  • Nelu-YO9DL, in primul rand scuze pentru intarziere. Abia saptamana trecuta a venit noua serie de carti. Virgil a primit comanda facuta pe website si va rezolva toate restantele. Florin P.S Eu nu am primit nici un mesaj de la tine!

  • Postat de Nelu - YO9DL la 2013-06-19 16:56:51 (ora Romaniei)
  • Ok,e in regula, astept cartea. Asa cum am spus am trimis mesajul pe adresa din qrz. Cele bune.

  • Postat de Ilie-Cristian Ionescu - YO3ILZ la 2013-07-01 14:09:15 (ora Romaniei)
  • Adineauri am ridicat cartea de la poștă. Tipărită excelent, expediată excelent, conținut excelent! Mulțumesc și vă doresc viață lungă și sănătoasă ca să mai scoateți cărți la fel de interesante! Mulțumiri și domnului Virgil Cucoș!

  • Postat de Bogdan - YO3IIU la 2013-07-05 09:10:50 (ora Romaniei)
  • Abia acum am vazut acest articol si am aflat de aparitia cartii. Felicitari Florin YO8CRZ. Trebuie neaparat sa compar aceasta carte. Va fi o onoare sa o pun in biblioteca laolalta cu celelate carti scrise de autori straini. La cat mai multe carti de calitate!

    73, Bogdan - YO3IIU

  • Postat de Bogdan - YO3IIU la 2013-07-07 14:55:55 (ora Romaniei)
  • Am incercat sa-l contactez pe domnul Virgil Cucos prin e-mail pentru a cumpara cartea dar nu am primit nici un raspuns. Ar trebui sa fac altceva?

    73, Bogdan - YO3IIU

  • Postat de Florin - YO8CRZ la 2013-07-07 19:13:53 (ora Romaniei)
  • Bogdan-YO3IUU. Daca comanda a fost trimisa prin formularul de pe website, atunci a ajuns si va fi expediata pana la sfarsitul saptamanii. 73 Florin

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "A aparut cartea "Radiotehnica""
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact